Ερωτήματα για τη φονική καταδίωξη στο Πέραμα: Ασυνεννοησία και απόπειρα συγκάλυψης;

 

Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν από την φονική καταδίωξη στο Πέραμα με έναν 20χρονο νεκρό από πυρά αστυνομικών, οι οποίοι δεν απειλήθηκαν από όπλο και δεν δέχθηκαν πυρά από το θύμα. Οι επτά εμπλεκόμενοι αστυνομικοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμπονται σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Το πώς έφτασε μία καταδίωξη ρουτίνας - δεδομένου ότι δεν είναι πρωτοφανές να μην σταματούν για αστυνομικό έλεγχο ύποπτοι για αδικήματα - αντί στη σύλληψη, σε έναν νεκρό ύποπτο και σε δεκάδες πυροβολισμούς μέσα σε κατοικημένη περιοχή από εκπαιδευμένους αστυνομικούς, είναι το πρώτο ερώτημα. Επιχειρησιακά φαίνεται πως αποδίδονται πολλά λάθη στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Γιατί για παράδειγμα δεν επελέγη να δημιουργηθεί «φράγμα» στο εν λόγω όχημα από περιπολικά κι από άλλους αστυνομικούς και αντ αυτού υπήρχε μία καταδίωξη διαρκείας. 

Παράκουσαν εντολές;

Το δεύτερο ερώτημα προκύπτει από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και κυρίως οι μαρτυρίες, που εμφανίζουν τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς να μην υπακούν εντολές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» προκύπτει, ότι το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Η εφημερίδα επικαλείται αυτήκους μάρτυρες οι οποίοι δήλωσαν ότι ο εκφωνητής του Κέντρου έδωσε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο εντολή. καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα. Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή απαντώντας μέσω ασυρμάτου «ελήφθη» και διαβεβαιώνοντας τους προϊσταμένους του ότι δεν συνεχίζει την καταδίωξη.

Ωστόσο, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω που, παρόλ΄ αυτά, συνέχιζαν την καταδίωξη, χωρίς να ενημερώσουν, ειδοποίησαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Υπήρξε όντως τελικά τραυματισμός αστυνομικού;

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο σε σημασία, είναι το ερώτημα που προκύπτει από την ανακοίνωση της αστυνομίας για το συμβάν, η οποία έκανε λόγο για επτά τραυματίες αστυνομικούς, ενώ σε βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, ακούγεται αστυνομικός, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αξιωματικού για τα γεγονότα, να λέει πως «δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος».

 Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν όταν στη λεωφόρο Θηβών, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες και επειδή το θεώρησαν ύποπτο, έκαναν σήμα στον οδηγό του να σταματήσει. Ο οδηγός, όμως, δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη, που κατέληξε στην οδό Ελπίδος, στο Πέραμα.

Στο σημείο εκείνο ο οδηγός του οχήματος φέρεται να εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν, περίπου 30 φορές σύμφωνα με τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα ο οδηγός του αυτοκινήτου να τραυματιστεί θανάσιμα. Όπως έγινε γνωστό, ο νεκρός οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου ήταν 20 ετών, ενώ οι δύο επιβαίνοντες ήταν ανήλικοι, ο ένας 16 και ο άλλος 15 ετών. Ο δεύτερος τραυματίστηκε από τα πυρά των αστθυνομικών και τελευταίος κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται.

Συλλήψεις και κατηγορίες

Τόσο σε βάρος του συλληφθέντα που νοσηλεύεται τραυματίας και ανήλικου που διαφεύγει της σύλληψης σχηματίζεται δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο υπαστυνόμος και έξι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά, ο οποίος με τη σειρά του, τους παρέπεμψε σε ταικτικό ανακριτή, στον οποίο πρόκειται να απολογηθούν την Τετάρτη.

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό έχουν πυροβολήσει. Η έρευνα διεξάγεται από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής, παρουσία εισαγγελέα.

Επιχειρηασιακή αξιολόγηση εντός πέντε ημερών ζητά το υπουργείο

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως, ο υπουργός Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, «ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα». Παράλληλα, τονίζεται ότι «η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες».

Το «πόρισμα» Γεωργιάδη

Το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τόσο βαριά κατηγορία και ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν εμπόδισε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open, να βγάλει «πόρισμα»: «Είναι προφανές ότι αυτό που έγινε χθες είναι σημαντικό περιστατικό. Οι αστυνομικοί πολύ καλώς αντέδρασαν γιατί ο νεκρός έγινε από τον πυροβολισμό μετά την προσπάθεια διαφυγής» σημείωσε.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασία του Πολίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξηγήσει η αστυνομία γιατί αντί για σύλληψη έχουμε νεκρό και τραυματίες. Το ΚΚΕ ζητά να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τις συνθήκες και τη χρήση των όπλων, ενώ το Μέρα25 στην ανακοίνωσή τουαναφέρει ότι η βροχή από σφαίρες ξύπνησε μνήμες 2008, με την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.https://tvxs.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου