Το τέλος... των αφηγημάτων του συστήματος


 Τριάντα και κάτι χρόνια πριν, το Δυτικό Μπλοκ του συστήματος πανηγύριζε την κατάρρευση της ΣΕ και την νίκη του στον «Ψυχρό Πόλεμο».

Για να εδραιώσει -και ιδεολογικά- την κυριαρχία του και τις επιδιώξεις του, πρώτος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός (αλλά και το σύνολο του συστήματος), εξαπέλυαν μια σειρά ιδεολογήματα «απόδειξης» ότι ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός θα ναι αιώνιος.

Η «παγκοσμιοποίηση» θα ένωνε όλα τα έθνη και κράτη δημιουργώντας έναν κόσμο χωρίς αντιθέσεις, χωρίς πολέμους, χωρίς ανταγωνισμούς. Το «παγκόσμιο χωριό» στο οποίο η κυρίαρχη «ελεύθερη αγορά» θα εξασφάλιζε ευημερία και ειρήνη σε όλο τον πλανήτη.

Όλα αυτά δέθηκαν με το φημισμένο «Τέλος της ιστορίας» του Φουκουγιάμα που εξέφραζε την πεποίθηση-ιδεολόγημα ότι με βάση όλα τα παραπάνω ο καπιταλισμός θα ναι αιώνιος, χωρίς αντιθέσεις, αντιφάσεις και την ταξική πάλη... «του 20ου αιώνα». Σε τέτοιο βαθμό που πλέον η κινητήριος δύναμη της ιστορίας θα είναι η...πλήξη!

30 χρόνια τώρα ζούμε την κατάρρευση όλων αυτών των αφηγημάτων. Η
«παγκοσμιοποίηση» δεν ήταν παρά οι προσδοκίες του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού για μια υφήλιο χωρίς -ισάξιους- ανταγωνιστές απέναντί τους. Το ...τέλος των πολέμων έγινε η...συνέχειά τους αφού μετράμε δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με καταστροφές χωρών όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμα και η ΕΕ που αποτελούσε το -μικρό- πρότυπο του «παγκόσμιου χωριού» βυθίζεται στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών που κυριαρχούν σε αυτή.

Τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν -με τον πιο επικίνδυνο τρόπο- για άλλη μια φορά την κατάρρευση όλων αυτών των αφηγημάτων. Δείχνουν ότι εξακολουθούμε να ζούμε στο ίδιο σύστημα που έχει παράξει 2 παγκόσμιους πολέμους και δυστυχία στους λαούς όλου του κόσμου.

Μέχρι και ο Φουκουγιάμα πριν από μερικά χρόνια είχε δηλώσει ότι «ο Μαρξ μοιάζει να δικαιώνεται σε κάποια πράγματα». Το κρίσιμο ζήτημα βέβαια παραμένει: να συγκροτήσουν οι λαοί την πάλη τους και να την φτάσουν στο επίπεδο εκείνο για να ξεφορτωθούν μια για πάντα το σύστημα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και των πολέμων!

Δ.Χ.https://antigeitonies3.blogspot.com/

Η λίστα ιστολογίων μου