Προσφυγικό: Ρατσιστικές «σκούπες» διαχωρισμού


 «Κυνήγι μαγισσών» στο κέντρο της Αθήνας, μαζικές «απαγωγές» προς Αμυγδαλέζα

«Η ΕΛΑΣ μέσα σε δύο ημέρες λειτούργησε αποτελεσματικά, με οργανωμένο σχέδιο. Πραγματοποιήθηκαν 835 έλεγχοι και έγιναν συνολικά 273 συλλήψεις για αδικήματα που αφορούσαν παράνομη μετανάστευση, λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ βεβαιώθηκαν 186 πρόστιμα και παραβάσεις Συνεχίζουμε!».

Με αυτό το λιτό μήνυμα μέσω Twitter, o υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Τάκης Θεοδωρικάκος κήρυξε στις 16 Μαρτίου τη λήξη –μέχρι νεωτέρας– ενός ανελέητου 48ωρου ανθρωποκυνηγητού σκουρόχρωμων και φτωχών κατοίκων του κέντρου της Αθήνας. Επί δύο ημέρες, διακόσιοι(!) αστυνομικοί από τις ομάδες ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, την Τροχαία και τη Δίωξη Ναρκωτικών, κάνοντας χρήση ακόμα και drone(!) απέκλεισαν δρόμους στις περιοχές πέριξ της πλατείας Βικτώριας, στις οδούς Πειραιώς, Ζήνωνος και πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και στο Μοναστηράκι. Προχώρησαν σε μαζικούς ελέγχους στοιχείων αλλά και σωματικούς ελέγχους στη μέση τους δρόμου, στοχοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά –σύμφωνα με καταγγελίες– μετανάστες.


Στην πλατεία Βικτωρίας, αλληλέγγυοι πουγα προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για το «μπλόκο» της ΕΛΑΣ περικυκλώθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Ανάμεσα στους προσαχθέντες και ο ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφος Siyâvash Shahabi, ο οποίος με δημόσια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook κατήγγειλε βία σε βάρος του στο εσωτερικό αστυνομικού λεωφορείου. Μάλιστα, στη ΓΑΔΑ όπου οδηγήθηκε, όπως αναφέρει στη δημόσια καταγγελία του, μεταξύ των προσαχθέντων βρισκόταν και ένας μαύρος βρετανός πολίτης, ο οποίος είχε βρεθεί στην Ελλάδα ως επισκέπτης και συνελήφθη ενώ απλώς περπατούσε στο πεζοδρόμιο!

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, η επιχείρηση-«σκούπα» της ΕΛΑΣ (ακόμα και το όνομα που έχει αποδοθεί στις εν λόγω επιχειρήσεις της αστυνομίας μαρτυρά την a priori αντιμετώπιση όσων υφίστανται τον έλεγχο ως «παράσιτων») συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες, επεκτεινόμενη μέχρι τα Πατήσια. Τα αποτελέσματά της, ωστόσο, απλώς επιβεβαίωσαν τον ρατσιστικό και ταξικό της χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη», το πρώτο 48ωρο της επιχείρησης τα ευρήματα –σε κάποιες από τις φτωχότερες περιοχές του αθηναϊκού κέντρου– περιλάμβαναν μόλις τέσσερις(!) συλλήψεις για ναρκωτικά (ένας από τους συλληφθέντες έφερε 23 γραμμάρια ηρωίνης), μία σύλληψη για παρεμπόριο και μία για κατοχή πλαστού εγγράφου! Συνελήφθη ακόμα ένας φυγόδικος, ενώ βεβαιώθηκαν μερικές τροχαίες παραβάσεις. Μία «σκούπα» στα πιο ακριβά προάστια της Αθήνας είναι βέβαιο ότι θα αποκάλυπτε πολύ περισσότερα…

Το πραγματικό νόημα της αστυνομικής επιχείρησης όμως ήταν οι τουλάχιστον 125 συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι απήχθησαν «κεί που εβάδιζαν» και μεταφέρθηκαν στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν θυμήθηκε «ξαφνικά» να κλιμακώσει την πάγια αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική της πολιτική, προχωρώντας σε μία επιχείρηση που θύμιζε τον αλήστου μνήμης «Ξένιο Δία» το 2012 από τον νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια — αλλά και από το καθεστώς τρόμου που είχε προσπαθήσει να εδραιώσει η Χρυσή Αυγή στις ίδιες περιοχές. Αυτή τη φορά, η επίδειξη πυγμής αποτελεί το μέσο και το μήνυμα προς πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, να μην αναθαρρήσουν από τη «μετά βαΐων και κλάδων» υποδοχή που επιφυλάσσεται –προς το παρόν– στους ουκρανούς πρόσφυγες.

Να αποδεχτούν, δηλαδή ένα καθεστώς «δύο μέτρων και δύο σταθμών» αφού οι Ουκρανοί αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οι μόνοι «πραγματικοί» πρόσφυγες, όπως το είχε θέσει ο Νότης Μηταράκης, ενώ παράγοντες της αγοράς πιέζουν για μαζική εισροή φθηνού ειδικευμένου εργατικού δυναμικού για να στελεχώσει ξενοδοχεία και βιομηχανίες.

Λέμε «προς το παρόν», γιατί αν ο πόλεμος διαρκέσει και τα χρήματα των ουκρανών προσφύγων τελειώσουν, τις φιλοπροσφυγικές κορώνες θα διαδεχτεί ο θεσμοποιημένος ρατσισμός. Η παροχή άδειας παραμονής και εργασίας με «ημερομηνία λήξης», ήδη προετοιμάζει την «επόμενη ημέρα»…https://prin.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου