Ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη νέα εποχή της σύγκρουσης και της ανατροπής

Πλατιά καμπάνια

Μεγάλη μάχη έδωσαν οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» και μέσα σε ένα υποτονικό προ εκλογικό κλίμα, όπου ακόμα κυριαρχεί η βουβή αγανάκτηση και η αναζήτηση διεξόδου σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Με μια πολιτική εξόρμηση που υπογράμμιζε την ανάγκη να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής με πολιτική γραμμή ανατροπής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδινε τη δική της απάντηση στην αντισυστημική τάση του κόσμου, που δεν παγιδεύεται εύκολα φέτος στις υποσχέσεις των αστικών πολιτικών κομμάτων. Πολλές χιλιάδες προκηρύξεις και άλλο υλικό με τις θέσεις του μετώπου μοιράστηκαν σε πολλές πόλεις.

Ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη νέα εποχή της σύγκρουσης και της ανατροπής

Εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες, νέες και νέοι, συνταξιούχοι, μετανάστες, κάτω από πλήθος κόκκινων σημαιών, γέμισαν τη Δευτέρα το βράδυ τον χώρο των Προπυλαίων στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συγκέντρωση έστειλε μήνυμα ανυπακοής στα εκβιαστικά διλήμματα των καθεστωτικών αστικών πολιτικών δυνάμεων και της κοινοβουλευτικής και ρεφορμιστικής Αριστεράς, αλλά και μήνυμα μάχης για την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς.

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει με όλες τις δυνάμεις της στην τελική ευθεία της σημαντικής πολιτικής μάχης των εκλογών της Κυριακής, με στόχο να μπει και εκλογικά σφήνα… στο αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα, όπως έκανε με τους αγώνες του το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα όλα τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Νίκος Αδαμόπουλος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ. Όπως επισήμανε, «Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη πως οι εκλογές θα αλλάξουν τα πράγματα για τη ζωή μας. H ζωή του λαού και της νεολαίας μπορούν να αλλάξουν μόνο με τους ανυποχώρητους αγώνες μας, με ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, με οργανωμένο λαό και με ισχυρή αντικαπιταλιστική επαναστατική κομμουνιστική Αριστερά». «Είτε αυτοδύναμοι είτε συνεργαζόμενοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κι ακροδεξιά, δηλώνουν σταθερή προσήλωση στις αντιλαϊκές επιλογές, εκβιάζουν για “εντολή σταθερότητας” γιατί προετοιμάζουν νέο κύκλο αντεργατικής λεηλασίας», υπογράμμισε ο Ν. Αδαμόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον λαό και τη νεολαία να ψηφίσουν αντικαπιταλιστικά «γιατί για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η ρήξη έχει ουσία και περιεχόμενο, δεν είναι προεκλογικό διαφημιστικό σλόγκαν. Είναι ρήξη με τα κέρδη και την καπιταλιστική ιδιοκτησία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το κράτος. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, το κράτος του δεν εκδημοκρατίζεται, η ΕΕ δεν γίνεται των λαών. Μόνος δρόμος η ανατροπή τους, με αντικαπιταλιστικό εργατικό κίνημα και μέτωπο που θα διεκδικεί σήμερα πολιτικούς στόχους ζωής, υγείας, δουλειάς, ειρήνης και ελευθερίας».

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Καταλήγοντας, τόνισε πως «η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η πιο συνεπής αντισυστημική ψήφος […] είναι συμβολή και παρακαταθήκη στους νέους αγώνες… αλλά και στην πάλη για μια άλλη κοινωνία, για μια νέα απελευθερωτική κομμουνιστική προοπτική».

«Δίνουμε τη μάχη των εκλογών με την αυτοπεποίθηση ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα εκφράσει τη δύναμη του εργατικού κινήματος και της νεολαίας», σημείωσε η Νίκη Αργύρη, μέλος του ΣΕΚ, η οποία επισήμανε το ζήτημα της «προοπτικής των αγώνων, που είναι όχι μόνο η ανατροπή της κυβέρνησης αλλά και του συστήματος που εξυπηρετεί». Όπως υπογράμμισε, «το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων στο σήμερα, τώρα, που μπορεί να απλωθεί σε όλο το εργατικό κίνημα. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, γιατί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να το επιβάλει και όχι κάποια κυβέρνηση».

Ο Νικόλας Σκούφογλου, συνδικαλιστής γιατρός, μέλος της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, τόνισε ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρεσβεύει κάτι εντελώς διαφορετικό και από τα αστικά κόμματα και από τα ρεφορμιστικά Αριστερά κόμματα διαμαρτυρίας. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνουμε ούτε συμπλήρωμα σε μια δήθεν Αριστερή/προοδευτική κυβέρνηση ούτε το αιώνιο κόμμα διαμαρτυρίας που διεκδικεί απλώς μια ψήφο αξιοπρέπειας, όπως κάνει το ΚΚΕ, ούτε απλώς μια πιο Αριστερή φωνή στη Βουλή, που όμως σέβεται απόλυτα τους κανόνες του καπιταλιστικού παιχνιδιού, όπως κάνει το ΜέΡΑ25».

Καλώντας σε υπερψήφιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπογράμμισε ότι είναι «η πιο συνεπής και χρήσιμη ψήφος για να αγωνιστούμε όχι μόνο ενάντια στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, Δεξιά, Αριστερή, αυτοδύναμη, συνεργασίας, συντηρητική, αλλαγής, αλλά για την οικοδόμηση του πολιτικού ρεύματος που θα αντιπαρατεθεί συνολικά με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει μόνο φτώχεια, ρατσισμό, καταπίεση, περιβαλλοντική καταστροφή και πολέμους».

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πρόγραμμα που είναι επίκαιρο», τόνισε η Ελένη Βαφειάδου, μέλος του ΕΚΚΕ και του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ (Αρχιτέκτονες). Όπως σημείωσε, «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει μετωπικά και φιλοδοξεί να ενώσει ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια της αντικαπιταλιστικής, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε τα κινήματα να αποκτήσουν μια συνολική πολιτική έκφραση. Μια πολιτική έκφραση που δεν θα προσπαθεί να βρει τρόπους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ της ΕΕ και των μνημονίων, ούτε τεχνικούς τρόπους υπερπήδησης της πολιτικής». Καταλήγοντας, κάλεσε σε «κόκκινη ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ», «για ανυποχώρητους αγώνες, από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους, έξω και μέσα στη Βουλή».

Στους αγώνες και τα αιτήματα της νέας γενιάς εστίασε η Φωτεινή Θανάσουλα, μισθωτή τεχνικός, μέλος του ΚΣ της νΚΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μας κάνει ένα σχολείο που είναι εξεταστικό κάτεργο, που εξαντλεί ψυχικά τους μαθητές/τριες, που θέτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, σε πλήρη σύμπλευση με τις οδηγίες της ΕΕ ,και πετά κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά έξω από τα Πανεπιστήμια […]. Δεν μας χωρά ένα Πανεπιστήμιο που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στην αστυνομοκρατία, στις επιχειρήσεις που θέλουν να βγάλουν κέρδος στις πλάτες των φοιτητ(ρι)ών». Τέλος, πρόσθεσε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φέρνει «τη νέα εποχή της σύγκρουσης ως τη μόνη επιλογή να ανατρέψουμε τη δυστοπία που ζούμε».

Η Έλλη Πανταζοπούλου, μέλος του ΣΕΚ, τόνισε ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν και είναι μέσα σε κάθε μάχη που αναδεικνύει τα επιμέρους αιτήματα του κινήματος, συνδέοντάς τα και γενικεύοντάς τα προς τη συνολική σύγκρουση με την πιο ανοιχτά σεξιστική κυβέρνηση και με ολόκληρο το σύστημα που επιβάλλει την καταπίεση των γυναικών για να μας διασπά».

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού αγώνα μέσα και έξω από τα δικαστήρια και παράλληλα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, […] ήταν πρωτοπόρα στην υπεράσπιση των προσφύγων και των μεταναστών ενάντια στα φασιστικά υπολείμματα της Χρυσής Αυγής, στην προσφυγομανία και το κυνήγι των μεταναστών στα σύνορα», αλλά ήταν και «πρωτοπόρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σε όλες τις κινητοποιήσεις του αντιφασιστικού αγώνα, στο νικηφόρο αποτέλεσμα και συνεχίζει». Απαντώντας στις θεωρίες περί χαμένης ψήφου, επισήμανε ότι «χαμένη είναι η ψήφος στα κυβερνητικά, στα λεγόμενα μεγάλα κόμματα […] που διεκδικούν τον ρόλο του κυβερνήτη». Καταλήγοντας, τόνισε: «Τη νίκη θα την φέρει μόνο ο αγώνας στον δρόμο και όχι οι βουλευτές και οι θεσμοί. Αλλά αυτός ο αγώνας χρειάζεται όχι μόνο την κινηματική του πρωτοπορία, αλλά και την πολιτική του ταυτότητα και την πολιτική του προοπτική. Και μόνο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ των αγώνων και των αγωνιστών η ψήφος δεν είναι χαμένη. Γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η Αριστερά του μέλλοντος, είναι το μέλλον της Αριστεράς. Και γιατί η Αριστερά είναι το μέλλον της κοινωνίας».

Μαζικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις σε γειτονιές, πόλεις και χώρους δουλειάς

Την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου πύκνωσαν οι εκδηλώσεις σε γειτονιές και οι περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Μαζική ήταν η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο λόγω κακοκαιρίας.

Θεσσαλονίκη

Επιτυχημένη ήταν η συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία Ηρώων στο Χαϊδάρι, με μαζική συμμετοχή ιδιαίτερα νεολαίας της περιοχής, ενώ δεκάδες αγωνιστές παρακολούθησαν τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία και στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη.

Χαϊδάρι
Νέα Ιωνία

Στην Ανατολική Αττική, μετά τις πετυχημένες εκδηλώσεις σε Ραφήνα και Λαύριο, έγιναν άλλες δύο συγκεντρώσεις, στην Παλλήνη και το Πόρτο Ράφτη, με σημαντική ανταπόκριση.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, με παρουσία αγωνιστών/στριών των κινημάτων και ιδιαίτερα νεολαίας, με τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κάνουν λόγο για τις καλύτερες εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων.

Ηράκλειο

Εργαζόμενοι και νεολαία έδωσαν μαζικά το «παρών» για ένα πολιτικό ρεύμα ανατρεπτικό, αντικαπιταλιστικό, νικηφόρο» στην εκδήλωση στα Γιάννενα, σε κλειστό χώρο λόγω κακοκαιρίας, ενώ ενθουσιώδη εξόρμηση έκαναν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπαιδευτικών στην Κόρινθο, με πανό, αφίσες, προκηρύξεις και μικροφωνική που έκανε αίσθηση στην περιοχή.

Γιάννενα

Σε χώρους εργασίας, έγινε εξόρμηση από κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος», ενώ περιοδείες έγιναν σε πολλούς χώρους δουλειάς, όπως στα κεντρικά της ΕΛΣΤΑΤ, όπου πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση παρουσία δεκάδων εργαζομένων, με συζήτηση που εστιάστηκε στις προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και τις συμμαχίες στον χώρο της Αριστεράς.

Εξορμήσεις έγιναν στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και Πολιτισμού, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με έμφαση στο πώς συνδυάζεται η εξωκοινοβουλευτική πάλη με τη συμμετοχή στις εκλογές, πώς δρούμε στους συνδικαλιστικούς φορείς που συμμετέχουμε, κ.α. Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν περιοδείες στην ΕΥΔΑΠ, στα κτίρια των Ιλισίων και του Περισσού, με πολλές συζητήσεις και θετική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους.https://prin.gr

Η λίστα ιστολογίων μου