Αλέξης Τσίπρας / Εναλλακτικό πρόγραμμα εξουσίας απέναντι στην κρυφή ατζέντα της ΝΔ

 


Δεύτερη και πιο κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας - Αύριο αναμετρώνται τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αύριο οι πολίτες προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όπως επισημαίνουν και οι δύο κύριες ανταγωνιστικές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μπροστά μας έχουμε μία νέα κάλπη. Εν τοις πράγμασι, η αυριανή κάλπη είναι άδεια και το εκλογικό σύστημα είναι διαφορετικό ελέω ενισχυμένης αναλογικής. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και ταυτόχρονα να ξεχάσει ότι χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία μέσω της απλής αναλογικής και με ευθύνη των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προτάσεις εξουσίας που θα ορίσουν το μέλλον της χώρας τα επόμενα τέσσερα χρόνια: στην πρόταση της Ν.Δ. και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τα διλήμματα της κάλπης

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε χθες με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη τις προεκλογικές του δραστηριότητες, δίνοντας τον τόνο δύο 24ωρα πριν τις κάλπες. Το δίλημμα των εκλογών που έβαζε σε πρώτο πλάνο όλο αυτό το διάστημα ήταν σαφές και αποτυπώθηκε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο στον δημόσιο λόγο με ευκρίνεια. Έχοντας στην προεκλογική τους φαρέτρα λοιπόν μία θετική προγραμματική ατζέντα και τα επτά βήματα για μία δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους, τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα δώσουν τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσουν οι κάλπες προκειμένου να ανατρέψουν τους δυσμενείς συσχετισμούς της 21ης Μαΐου και να αποτρέψουν, όπως χαρακτηριστικά λένε, το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης και αλαζονικής Δεξιάς. Άλλωστε, η Κουμουνδούρου προέταξε μία αριστερή πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης που κινείται στο αντίποδα του σχεδίου Μητσοτάκη, εκθέτοντας ταυτόχρονα τις «κενές» εντέλει προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. Εξαγγελίες, οι οποίες δεν προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Τούτων δοθέντων, κεντρικό ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρωταγωνιστής του προοδευτικού πόλου της χώρας. Δεν είναι τυχαία η διαρκής αναφορά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρά τα σχέδια κατακερματισμού της προοδευτικής ψήφου, ήταν και παραμένει ένα κόμμα εξουσίας και όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας ή ένα κόμμα που θα λειτουργεί ως συμπλήρωμα στις κυβερνήσεις της Δεξιάς. Λαμβάνοντας δε υπόψη αφενός τις προτεραιότητες της Ν.Δ. αναφορικά με τις συνταγματικές αλλαγές και αφετέρου τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16, εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιδιώξει να λειτουργήσει ως «τροχοπέδη» στους φανερούς και κρυφούς πόθους του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργώντας συνθήκες και προϋποθέσεις αντεπίθεσης.

Πρόγραμμα-«ανάσα»

Αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε από την πλευρά της στην ανάδειξη ενός κυβερνητικού προγράμματος που στοχεύει στην άμεση ανακούφιση από την ακρίβεια μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα) και ταυτόχρονα ενίσχυσης του εισοδήματος με αυξήσεις, μεταξύ άλλων, στον κατώτατο μισθό (880 ευρώ), αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, «ξεπάγωμα» των τριετιών και επαναφορά της 13ης σύνταξης. Τα μέτρα δε για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με ρύθμιση χρεών και προστασία της πρώτης κατοικίας αποτέλεσαν και αποτελούν βασικές δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου για τη στήριξη της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Την ίδια ώρα, προέταξε την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ισχυρή δημόσια Παιδεία.https://www.avgi.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου