Μονομαχία» Αχτσιόγλου - Κασσελάκη στις κρίσιμες κάλπες για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ


Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικό Συμμαχία και την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, που αναζητά νέα πορεία μετά την ευρεία ήττα στις δύο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Τα μέλη ψηφίζουν στα 538 εκλογικά τμήματα της χώρας ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσίογλου, δύο πολιτικούς με διαφορετικούς προσανατολισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή και όσοι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών.

Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη διαφορά στον α' γύρο με τον πρώτο να συγκεντρώνει 44,91% και την δεύτερη 36,18%, ανατρέποντας τα προγνωστικά για νίκη της πρώην υπουργού, δεδομένης της απουσίας προγενέστερης σχέσης του κ. Κασσελάκη με την ελληνική πολιτική ζωή.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την προτίμησή τους για τον νέο ή την νέο πρόεδρο, ενώ βαρύνουσα σημασία είχαν οι συμμαχίες των υποψήφιων του πρώτου γύρου. Ο τρίτος Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τη στήριξή του στην 38χρονη υποψήφια. Ο Νίκος Παππάς, που ήρθε τέταρτος στη διαδικασία, δήλωσε στο φαβορί. Εναντίον του κ. Κασσελάκη είχε ταχθεί ήδη πριν τον πρώτο γύρο ο πέμπτος της αναμέτρησης Στέφανος Τζουμάκας που απέσπασε 1,3%. Από τους βουλευτές που έχουν εκδηλωθεί, διαπιστώνει κανείς ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν μοιρασμένοι, με ένα μικρό προβάδισμα του κ. Κασσελάκη. 

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν τις τελευταίες κινήσεις τους στη σκακιέρα και έστειλαν μηνύματα με τις πολιτικές τους θέσεις.

Μετά από μία εβδομάδα έντονης αντιπαράθεσης και τον ΣΥΡΙΖΑ κομμένο στα δύο, ζητούμενο της επόμενης μέρας την ενότητα, καθώς προηγήθηκε μπαράζ επιθέσεων σε βάρος της πρώην υπουργού, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με προσβολές και fake news.

Το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε ανάγκασε τους γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, να στείλουν μήνυμα τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντίπαλός μας είναι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η σημερινή αναμέτρηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της μετά-Τσίπρα εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι ανοιχτά τα ερωτήματα του μετασχηματισμού και του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού του. 

Στοίχημα για τη διαδικασία και για τα επιτελεία των δύο μονομάχων παραμένει η προσέλευση των ψηφοφόρων, η οποία την προηγούμενη Κυριακή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σήμερα αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου. Οι κάλπες κλείνουν στις 8 το βράδυ με το ασφαλές αποτέλεσμα να αναμένεται περίπου δύο ώρες μετά.https://www.efsyn.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου