Αντιφασιστικό κίνημα: Επί ποδός για την 1η Νοέμβρη κόντρα σε νεοναζί και απαγορεύσεις


Πυκνώνουν οι αποφάσεις ενάντια στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα νεοναζί για την επέτειο δολοφονίας Φουντούλη – Καπελώνη.  Δεν μας πτοούν οι κυβερνητικές απαγορεύσεις 

Την Τετάρτη 11/10 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά αντιφασιστική σύσκεψη στο Ηράκλειο Αττικής ενάντια στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα φασιστικών – νεοναζιστικών οργανώσεων την 1η Νοεμβρίου, ανήμερα της δεκαετούς επετείου της δολοφονίας των Φουντούλη – Καπελώνη. Ύστερα από την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η άρνηση παραχώρησης του πολιτιστικού κέντρου στην προηγούμενη σύσκεψη, ο δήμος αυτή τη φορά –υπό την πίεση του κινήματος– αναγκάστηκε να δώσει τον χώρο, παρά τις ακροδεξιές «κραυγές».

Το εργατικό στοιχείο κατά τη σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα έντονο καθώς σε αυτή συμμετείχαν –μεταξύ άλλων– ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής, ο Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Δήμο Ηρακλείου. Το σύνολο των συμμετεχόντων στάθηκε στην ανάγκη να κηρυχθεί στάση εργασίας στον δήμο ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην προγραμματισμένη αντιφασιστική συγκέντρωση. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου, μάλιστα, γνωστοποίησε πως θα ξεκινήσει οικονομική καμπάνια για τη στήριξη της συναυλίας που θα διεξαχθεί στις 28 Οκτωβρίου στο θεατράκι της πλατείας ΗΣΑΠ Ηρακλείου, ώστε αυτή να αποτελέσει ένα μαζικό πολιτικό γεγονός, προάγγελο μίας ακόμη μεγαλύτερης αντιφασιστικής πορείας την 1η Νοέμβρη στις 4 μ.μ. στη Λεωφόρο Ηρακλείου 420.


Ακόμα, στη σύσκεψη έδωσε το «παρών» και πλήθος αριστερών οργανώσεων και αντιφασιστικών συλλογικοτήτων από διάφορους χώρους. Ταυτόχρονα, μηνύματα στήριξης της προσπάθειας απέδωσαν και οργανώσεις του εξωτερικού, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, ανακοίνωσαν πως θα προβούν σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τώρα στη μάχη καλείται να μπει αποφασιστικά και η νεολαία, με τους φοιτητικούς συλλόγους να προγραμματίζουν γύρο γενικών συνελεύσεων από τις οποίες επιδιώκεται να προκύψουν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Από την πλευρά τους, και οι μαθητές ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» με τον Ανυπόταχτο Μαθητή να καλεί τα σχολεία της περιοχής να διοργανώσουν κοινές εκδηλώσεις και εξορμήσεις με τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων.

Τέλος, σε επίπεδο γειτονιάς η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στον χώρο της Λέσχης (Σουλίου και Δερκών), με σκοπό να ανοίξει την κουβέντα γύρω από την άνοδο της ακροδεξιάς και την αναγκαία απάντηση του εργατικού κινήματος. Στην εκδήλωση αναμένεται να παρέμβουν μέλη του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά καθώς και μέλη συλλογικοτήτων και φορέων της περιοχής.

Δυστυχώς, μπροστά σε όλα τα παραπάνω, προβληματισμό προκαλεί η στάση του ΚΚΕ, το οποίο μέσω του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση δύο χιλιόμετρα μακριά από το κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού. Η απόφαση αυτή, η οποία στηρίζεται στη συνήθη τακτική του ΚΚΕ να διαχωρίζει τον κόσμο των σωματείων που ελέγχει από το υπόλοιπο αγωνιστικό δυναμικό, υποτιμά την ανάγκη ενωτικών και μαζικών αντιστάσεων, κάτι που όλοι και όλες θεωρούμε αναγκαίες ενώπιον των προσπαθειών ανασύνταξης του φασιστικού κινήματος στην Ελλάδα.https://prin.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου