Γιώργος Καρελιάς Η ύβρις: Ένας φυτευτός (νομίζει ότι) διαγράφει 50 χρόνια ιστορίας…


Η επικείμενη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από έναν ουρανοκατέβατο αρχηγό όπως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να διαγράψει ιστορική διαδρομή μισού αιώνα.Η είδηση είναι πλέον γνωστή. Ο Στέφανος Κασσελάκης, χρησιμοποιώντας φρασεολογία …Ανδρέα Παπανδρέου (Θεέ και Κύριε, έλα στη θέση σου!), λέει ότι ο Στέφανος Τζουμακας «έθεσε εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ». Και τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή.

Πριν σχολιάσουμε την επίδειξη πυγμής του νεόκοπου αρχηγού και όσων τού την εισηγήθηκαν, ας δούμε δύο γεγονότα.

Γεγονός πρώτον: χτες, Πέμπτη, εγκαινιάστηκε στο ιστορικό κτίριο της Νομικής (Σόλωνος 57) μία έκθεση με ντοκουμέντα από την εξέγερση των φοιτητών της Σχολής το 1973. Ναι, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το ιστορικό αυτό γεγονός. Προτρέπω όσους μπορούν να πάνε να τη δουν, ιδιαίτερα τους νεότερους που δεν έχουν μνήμες. Στα εγκαίνια είδα ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (θυμάμαι πρόχειρα τον πρώην υπουργό και καθηγητή κ. Γαβρόγλου). Ήταν εκεί ο Στέφανος Τζουμάκας, από τους πρωταγωνιστές της εποχής. Ο Τζουμάκας είναι αυτός που θέλει σήμερα να διαγράψει ο κ. Κασσελάκης.

Γεγονός δεύτερο: Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε μια επιβεβαίωση του ακραίου λόγο του, είχε χαρακτηρίσει τον Ανδρέα Παπανδρεόυ «δωρολήπτη», εξαιτίας της παλιότερης υπόθεσης της «βίλας της Εκάλης». Η δήλωση προκάλεσε σάλο και όλοι περιμέναμε τη διαγραφή του Πάγκαλου. Τον οποίο-σημειωτέον- λίγα χρόνια πριν ο Ανδρέας είχε ευεργετήσει χρίζοντάς τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, αλλά ηττήθηκε από τον «κύριο Τίποτα» Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όμως, προς γενική έκπληξη, ο Ανδρέας δεν διέγραψε τον Πάγκαλο. Όταν τον ρωτήσαμε οι δημοσιογράφοι στην πρώτη ευκαιρία, είπε: «Ας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός» (ο Πάγκαλος).

Ερχόμαστε τώρα στο σημερινό γεγονός.

Ο κ. Κασσελάκης είναι νεόκοπος αρχηγός. Κυριολεκτικά ουρανοκατέβατος. Καμία σχέση με τον προοδευτικό χώρο και την Αριστερά. Είναι αμφίβολο αν γνωρίζει κατά που πέφτει η Νομική.

Ο Τζουμάκας είναι από τα πρόσωπα που έχουν σημαδέψει την πολιτική ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων. Στα νιάτα του δεν κρύφτηκε, όταν η φοβέρα της χούντας τα έσκιαζε όλα. Και στη συνέχεια πολιτεύθηκε πάντα στον προοδευτικό χώρο. Μπορεί να έχει κανείς όποια γνώμη έχει για την πολιτική του πορεία, αλλά ήταν συνεπής. Δεν εμήδισε, δεν αλλαξοπίστησε, δεν ξεπουλήθηκε. Και όταν ο πολιτικός του χώρος, το ΠΑΣΟΚ, δεν τον εξέφραζε, μετακινήθηκε αριστερότερα.

Ο ουρανοκατέβατος Κασσελάκης θέλει να διαγράψει τον Τζουμάκα. Μεγίστη ύβρις. Μένει να δούμε αν θα βρεθούν δουλοπρεπείς (στον αρχηγό) επιτροποδεοντολόγοι να του κάνουν τη χάρη. Ή θα του τρίψουν στη μούρη το «όχι» λέγοντάς του: «Κάτσε στην καρέκλα σου, Στέφανε Κασσελάκη. Ό,τι κι αν σου είπε ο άλλος Στέφανος, δεν μπορείς να τον διαγράψεις. Διότι η ιστορία του Τζουμάκα δεν διαγράφεται».

Σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα κληθούν να διαγράψουν τον Τζουμάκα, ας ρωτήσουν πρώτα τον Αλέξη Τσίπρα. Κι ας έχουν υπόψη τους αυτήν τη ρήση του Θουκυδίδη: «Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν» (δεν κατηγορώ αυτούς που ασκούν την εξουσία, αλλά αυτούς που είναι πρόθυμοι να υπακούσουν»).https://www.news247.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου