Κροκοδείλια δάκρυα, γενικόλογα ευχολόγια για «εκεχειρία» και ανακοίνωση χορηγίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν το «δια ταύτα» της υποτιθέμενης «ανθρωπιστικής» διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με την συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ. Μακρόν, μερικών χωρών (ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Κύπρος), του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, ΜΚΟ και των ΗΠΑ.
Την ώρα που το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους εκεχειρία και οι ισραηλινές δυνάμεις επί 32 ημέρες, έχουν σφαγιάσει πάνω από 10.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών, ο Εμ. Μακρόν απηύθυνε εκκλήσεις για «ανθρωπιστική παύση» των βομβαρδισμών «πάρα πολύ γρήγορα» ζητώντας σε επόμενη φάση «εκεχειρία».
Υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Πρόσθεσε πως η άμεση «ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση των εχθροπραξιών» και η προετοιμασία μίας πραγματικής κατάπαυσης πυρός που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή.
Ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 100 εκατομ. ευρώ για τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, υπενθυμίζοντας την εκτίμηση του ΟΗΕ πως οι άμεσες οικονομικές ανάγκες για την Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε πως ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Ράφα είναι ανεπαρκής και γι' αυτό θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα περάσματα προς τη Γάζα. Από τη μεριά του ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, είπε ότι η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, προσθέτοντας ότι το να επιτραπεί να συνεχιστεί η κατάσταση στη Γάζα θα ήταν «παρωδία».
Από τη Διάσκεψη δεν προβλεπόταν να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για να μην υπάρξουν προστριβές γύρω από τη διατύπωσή του.
Στο φόντο της διάσκεψης ανακοινώθηκε πως ο Ολλανδός απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προσκάλεσε στο Αμστερνταμ τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Με τον μανδύα του «ανθρωπισμού» η ελληνική εμπλοκή στο σφαγείο
Ο πρωθυπουργός, έχοντας επί 32 ημέρες διατρανώσει την στήριξη στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», εξέφρασε σήμερα, μιλώντας στην διάσκεψη, την «βαθιά θλίψη» για την «κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση» και την «απώλεια αθώων πολιτών».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητοτάκης, δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες «να συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων», τόσο με αποστολές αεροπορικώς ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλοντας και «στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου» για «παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει», αρκεί «να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».
«Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ριχτεί με όλες της τις δυνάμεις στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που περιλαμβάνουν ακόμη και το «άδειασμα» της Λωρίδας της Γάζας από τους Παλαιστίνιους.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Κ. Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, όπου συζητήθηκαν «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα». Επίσης, «η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος», όπως λένε από το Μαξίμου.
Διμερή συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμερντ Σταγιέχ, ο οποίος του τόνισε ότι «πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες. Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και οι ιατρικές προμήθειες. Το κύριο μέλημά μας είναι πραγματικά να μπορέσουμε να περιθάλψουμε τους τραυματίες». Τους προσδιόρισε σε 26.000 ανθρώπους, δηλώνοντας άγνοια για το «πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν».https://www.902.gr/