Μαζικά στους δρόμους για δωρεάν Παιδεία και προάσπιση του Συντάγματος


Κορυφώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας με την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας.


Ιδιαίτερα δυναμική, όσο και μαζική αναμένεται να είναι η «μητέρα των μαχών» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κι ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζονται να δώσουν το πράσινο φως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την Παρασκευή, λοιπόν, ημέρα που ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, κορυφώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας με την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας. Το ραντεβού φοιτητών, ακαδημαϊκών, εργαζομένων στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικών και μαθητών έχει δοθεί στα Προπύλαια. «Όλοι στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12.00 στα Προπύλαια! Να βουλιάξει η Αθήνα», αναφέρει το κεντρικό κάλεσμα που απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στο πλευρό των φοιτητών αναμένεται να βρεθούν εργαζόμενοι και φεμινιστικές οργανώσεις, καθώς έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει εξαγγελθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με αμφότερα τα καλέσματα να έχουν δοθεί για την πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί και οι σφοδρές αντιδράσεις

Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. επαναλαμβάνουν τους γνωστούς ισχυρισμούς περί «ζωντανού Συντάγματος» και «Ενωσιακού Δικαίου», και καταφεύγουν σε... παιχνίδι με τις λέξεις, προκειμένου να υπερασπιστούν ένα ν/σ που παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα.

Επίσης, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παράλληλα με την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, αναβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, οι εκτρωματικές διατάξεις του ν/σ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Ούτε οι αυστηρές προδιαγραφές με τις οποίες πλασάρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ισχύουν. Όπως σημείωσε πρόσφατα η «Εφ.Συν.», πανεπιστημιακοί που ανέλυσαν άρθρο προς άρθρο το ν/σ επισημαίνουν ότι οι απαιτήσεις ποιότητας δεν είναι και τόσο... ποιοτικές, καθώς ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρότατων παραπτωμάτων ή ελλείψεων δεν προβλέπεται ανάκληση της άδειας παρά μόνο χρηματικά πρόστιμα.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στον νομικό κόσμο εξαιτίας της επιχειρούμενης παραβίασης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επίσης, κόλαφος για την κυβέρνηση ήταν η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Το γνωμοδοτικό όργανο του Κοινοβουλίου αποφάνθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τον «μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφήνοντας βαρύτατα εκτεθειμένο τον υπουργό Παιδείας.

Παρά την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. απέρριψε τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το εκτρωματικό νομοσχέδιο.https://www.efsyn.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου