Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος γενικεύεται, οι λαοί θα απαντήσουν;

 


Γιώργος Παυλόπουλος

Δραματική τροπή παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με ένα γενικευμένο πόλεμο να είναι προ των πυλών, μετά και την αναμενόμενη εδώ και μέρες επίθεση-απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ και όσα ακολουθήσουν. Ακόμη κι αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η κρίση θα είναι ελεγχόμενη, επιμένοντας ότι ελάχιστοι έχουν συμφέρον από μια μεγάλη σύρραξη, είναι φανερό ότι ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και οι πολεμικές θύελλες δεν έχουν προβλέψιμη κατεύθυνση και ισχύ. Πολύ περισσότερο καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν διαθέτουν πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η κατάσταση δεν θα είναι ποτέ πια ίδια μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο. Την αποκλειστική δε ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται φέρει η ακροδεξιά-σιωνιστική κυβέρνηση Νετανιάχου, καθώς και οι σύμμαχοί της, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, που εκτός από τη συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, στηρίζουν ή ανέχονται τις διαρκείς προκλήσεις του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ. Με πιο πρόσφατη απόδειξη το πρόσφατο χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στην Δαμασκό, που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί ιρανικό έδαφο


Η άμεση εμπλοκή, εκτός του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αρκετών ακόμη χωρών και δυνάμεων που δρουν στην περιοχή – Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Υεμένη (Χούθι), Λίβανος (Χεζμπολάχ) – τείνει να την μετατρέψει σε ένα απέραντο μέτωπο. Δεδομένη είναι η συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως επίσης και της Βρετανίας, που μετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν. Το ίδιο και της Ελλάδας και της Κύπρου, που με τις βάσεις στο έδαφός τους λειτουργούν ως ορμητήρια μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων, ενώ διαθέτουν και δυνάμεις στην περιοχή (ελληνική φρεγάτα).

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας έχουν τεθεί οι ρωσικές βάσεις στη Συρία, καθώς και οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα είναι από τους στενότερους συμμάχους της Τεχεράνης, κάτι που σημαίνει ότι, εκτός από την Ουκρανία, η Μέση Ανατολή αποτελεί το δεύτερο ενεργό μέτωπο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Όσο για την Κίνα, είναι σαφές ότι, πολιτικά τουλάχιστον, βρίσκεται στο πλευρό Ρωσίας και Ιράν.

Η δε Τουρκία, η οποία αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με Τεχεράνη και Μόσχα, έχει από προχθές ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της και ο εναέριος χώρος της για πλήγματα κατά του Ιράν – όπως είχε κάνει και το 2003, κατά την εισβολή ΗΠΑ και Βρετανίας στο Ιράκ. Κάτι ανάλογο έχουν πράξει σε αυτή τη φάση Κατάρ και Κουβέιτ. Η Ιορδανία, αντιθέτως – έστω κι αν πληθυσμός της αποτελείται κατά πλειοψηφία από Παλαιστίνιους πρόσφυγες – έσπευσε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στα ισραηλινά αεροσκάφη.

Είναι φανερό ότι ο πόλεμος είναι εδώ και δεν διεξάγεται πλέον δι’ αντιπροσώπων, αλλά απευθείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το σύνολο σχεδόν του αστικού πολιτικού συστήματος (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και οι διάφορες συνιστώσες της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα), έχοντας επιλέξει τη «σωστή πλευρά της ιστορίας», φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα νέα δεινά που αναμένουν τον ελληνικό λαό. Οι αγκαλιές με τον εγκληματία Νετανιάχου και οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ, που προσομοιώνουν μια επιδρομή στο Ιράν, όπως επίσης ο συνεχής εξοπλισμός της Ουκρανίας, καθιστούν την Ελλάδα ενεργό μέρος μιας γενικευμένης σύρραξης που μοιάζει να βρίσκεται μόνο στην αρχή της και μπορεί να έχει μόνο εφιαλτική εξέλιξη.

«Κάθε χώρα που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της ή το έδαφός της για να επιτεθεί στο Ιράν θα λάβει από εμάς μια αποφασιστική απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας του Ιράν.

Οι λαοί της περιοχής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου μπορούν να αποφύγουν τα χειρότερα (και σε οικονομικό επίπεδο) μόνο εάν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εάν συνειδητοποιήσουν, επιτέλους,  ότι η ανθρωπότητα έχει εισέλθει στην εποχή των πολέμων εξαιτίας της έντασης των ανταγωνισμών εντός του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, ο οποίος δεν θα διστάσει να φάει ούτε τις σάρκες της για να ξεπεράσει την κρίση του.

Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Είναι η ώρα της απόφασης και της δράσης, απέναντι στην ιστορία που μας καλεί!https://prin.gr

Η λίστα ιστολογίων μου