ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ Γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού σε εξέλιξη


Πάνω από 26.000 τα νεκρά γυναικόπαιδα από τους συνολικά 37.266 σκοτωμένους, στους 85.102 οι τραυματίες, 71.338 με ηπατίτιδα, εκατομμύρια λιμοκτονούν


Συνεχής και καθημερινή είναι η δραματική επιδείνωση της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ασταμάτητες ισραηλινές επιθέσεις από εδάφους και αέρος έχουν διαλύσει εδώ και 8 μήνες τις υποδομές παντός είδους, εγκλωβίζοντας 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους σε έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης κάτω από ασύλληπτα αντίξοες συνθήκες.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλές μέρος και ότι έχει βομβαρδιστεί αμέτρητες φορές κάθε περιοχή της Γάζας, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει καθημερινά, καθώς ανάμεσά τους δεν είναι μόνο όσοι σκοτώνονται από τις - κυρίως αμερικανικές και γερμανικές - βόμβες των ισραηλινών αρμάτων μάχης και αεροπλάνων, αλλά και όσοι πεθαίνουν από την πείνα ή την αφυδάτωση, τις ατέλειωτες κακουχίες, τις επιδημίες, την έλλειψη φαρμάκων.

Την Παρασκευή, 252η μέρα του πολέμου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 37.266 και των τραυματιών τους 85.102.

Στις 250 μέρες πολέμου το κυβερνητικό Γραφείο Πληροφόρησης στη Γάζα δημοσιοποίησε ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία για τα θύματα. Πέρα από τους νεκρούς, που το 70% τους είναι γυναικόπαιδα, υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 10.000 που αγνοούνται.

Απ' αυτά τα θύματα τα 15.694 είναι παιδιά. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους. Οι νεκροί από λιμό είναι επισήμως 33 και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται ένα οκτάχρονο κορίτσι που πέθανε από λιμό την Πέμπτη, ούτε ένα δεκάχρονο αγόρι που πέθανε από την ίδια αιτία την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, τουλάχιστον 200 μικρά παιδιά δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, καθώς υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.



Οι δραματικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ζωή των παιδιών στη Γάζα ανάγκασαν τη βδομάδα αυτή τον ΟΗΕ να συμπεριλάβει το Ισραήλ στη μαύρη λίστα οργανώσεων και χωρών που βλάπτουν τα παιδιά, όπως οι οργανώσεις τζιχαντιστών «Ισλαμικό Κράτος», «Αλ Κάιντα» και «Μπόκο Χαράμ», η Μιανμάρ κ.λπ.

Υπολογίζεται επίσης ότι μέσα σε 250 μέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 498 υγειονομικοί εργαζόμενοι και 150 δημοσιογράφοι. Οι δε συλληφθέντες πολίτες και μη από τον στρατό ξεπερνούν τους 5.000.

Περαιτέρω, έκθεση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα επισημαίνει ότι έχουν μολυνθεί από ιό της ηπατίτιδας 71.338 Παλαιστίνιοι, περίπου 60.000 έγκυοι κινδυνεύουν να αποβάλουν λόγω έλλειψης ιατρικής περίθαλψης, ενώ μάχη για την επιβίωση δίνουν 3.500 χρονίως πάσχοντες, πολλές φορές χωρίς να έχουν πρόσβαση στα ειδικά φάρμακα που χρειάζονται ή σε ιατρική φροντίδα.

Μέσα στα βουνά συντριμμιών, στους τεράστιους λόφους με περίπου 300.000 τόνους απορριμμάτων σε πόλεις της Γάζας, υπάρχουν ανάμεσα στα ερείπια θραύσματα από τις καταστροφές σε 206 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι πρόχειρες εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών του πολέμου το ανεβάζουν σε πάνω από 33 δισ. δολάρια.

Τραγικές ελλείψεις σε νερό και τροφή

Πλάι στα στατιστικά στοιχεία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι μαρτυρίες ορισμένων αμάχων της Γάζας σε διεθνή και αραβικά δίκτυα. Το δίκτυο «Al Jazeera», για παράδειγμα, μετέδιδε την Παρασκευή τις τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα και καθαρό πόσιμο νερό που εκδηλώνονται κυρίως στη Βόρεια Γάζα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάνουν ουρές από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι για ένα μπουκάλι νερό, που δεν φτάνει καλά - καλά ούτε για να ξεδιψάσουν, ειδικά τις τελευταίες μέρες καύσωνα. Σχεδόν όλοι τρέφονται αποκλειστικά με ψωμί, καθώς το αλεύρι και λιγοστό νερό είναι τα μόνα που έχουν απομείνει για την τεράστια πλειοψηφία των φτωχών αμάχων.

Χαρακτηριστικά, το δίκτυο μετέδιδε ότι λόγω της καταστροφής άνω του 50% της αγροτικής παραγωγής στη Γάζα έχουν πάρει «φωτιά» όλες οι τιμές τροφίμων, και κυρίως των φρέσκων λαχανικών και φρούτων.

Στη Βόρεια Γάζα ένα κιλό πιπεριές πριν τον πόλεμο κόστιζε περίπου ένα δολάριο και τώρα κοστίζει ...90 δολάρια! Ενα κιλό κρεμμύδια σήμερα κοστίζει 70 δολάρια!

Πρόσφατη ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τον Μάη του 2017 μέχρι τον Μάη του 2024, οι οποίες συγκεντρώθηκαν από το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT), καταγράφουν ότι το 57% των μόνιμων καλλιεργειών και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γάζας είχαν παρουσιάσει σημαντική μείωση στην πυκνότητα και την ποιότητά τους.

«Αυτή η επιδείνωση αποδίδεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις συγκρούσεις», όπως οι βομβαρδισμοί και η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, δήλωσε η UNOSAT, επισημαίνοντας ότι οι κατεστραμμένες γεωργικές εκτάσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία που δημοσίευσε τον Απρίλη.

Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, που έχει βομβαρδιστεί αμέτρητες φορές από τον ισραηλινό στρατό, έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι στήνονται για ώρες στην ουρά για λίγο καθαρό πόσιμο νερό, χωρίς να είναι σίγουρο τελικά ότι θα το εξασφαλίσουν. «Μας έχει ξεχάσει ο κόσμος», λένε πολλοί με πικρό παράπονο...

Καθημερινές οι εισβολές του στρατού στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί καθημερινά εισβολές σε διάφορες πόλεις και χωριά, έχοντας στο πλευρό του ορδές ένοπλων εποίκων που συνεχίζουν ατιμώρητα τις λεηλασίες παλαιστινιακών περιουσιών, τις απειλές, τους ξυλοδαρμούς Παλαιστίνιων αμάχων ή τους εμπρησμούς σπιτιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων και ΙΧ αυτοκινήτων.

Αυτήν τη βδομάδα, σε πολύωρη εισβολή του στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν επιστρατεύτηκαν επιθετικά ελικόπτερα του στρατού και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν νεαροί Παλαιστίνιοι μαχητές σε συγκρούσεις και σε άλλες περιοχές, όπως Καμπατίγια, Ναμπλούς, Καλκίγια και Τουμπάς.

Οι συλλήψεις κάθε βδομάδα είναι δεκάδες και οι καταγγελίες για φυλακές - κολαστήρια πυκνώνουν καθημερινά.

Διαδηλώσεις υπέρ των ομήρων στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, πάλι, μεγάλο μέρος του ισραηλινού λαού πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Χαμάς ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που παραμένουν στα χέρια μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης από τις 6 Οκτώβρη.

Το ισραηλινό Φόρουμ συγγενών και φίλων ομήρων πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρτυρίας και κλείσιμο οδικών αρτηριών, απαιτώντας από τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να βάλει σε προτεραιότητα την απελευθέρωση των ανθρώπων τους.https://www.rizospastis.gr/


Δ. ΟΡΦ

Η λίστα ιστολογίων μου