Τί είναι η προεκλαμψία

Τί είναι η προεκλαμψία

Τί είναι η προεκλαμψία

Η προεκλαμψία αναπτύσσεται σε 2 στις 20 γεννήσεις, συνήθως το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Είναι ο συνδυασμός ψηλής αρτηριακής πίεσης, κατακράτησης υγρών και εμφάνισης πρωτεΐνης στα ούρα. Οι ήπιες μορφές θεραπεύονται εύκολα και δεν είναι απειλητικές. Σοβαρές μορφές όμως οδηγούν στην εκλαμψία, όπου παρατηρούνται σπασμοί κώμα, και απειλείται η ζωή της μητέρας και του νεογνού.

Πού οφείλεται η προεκλαμψία

Φαίνεται ότι είναι ανοσολογικό φαινόμενο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στην πρώτη εγκυμοσύνη, σε επόμενη εγκυμοσύνη αλλά με αλλαγή του συντρόφου, σε πολύδυμη κύηση, σε παχύσαρκες μητέρες, πριν από τα 19 και μετά τα 35 έτη, και σε γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της προεκλαμψίας

Τα συμπτώματα που μας υποψιάζουν είναι τα πρησμένα πόδια και χέρια, πονοκέφαλοι, φωταψίες, έμετος, πόνος στην κοιλιά και πρέπει η έγκυος να συμβουλευτεί το γιατρό της αν παρουσιάσει κάτι από αυτά. Ο γυναικολόγος από τη μεριά του ελέγχει την έγκυο για προεκλαμψία σε κάθε προγραμματισμένο έλεγχο.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της προεκλαμψίας

Αν η προεκλαμψία είναι ήπια μπορεί να συστηθεί ανάπαυση και παρακολούθηση στο σπίτι αλλά κάποιες γυναίκες παρακολουθούνται στο νοσοκομείο. Αν η προεκλαμψία είναι σοβαρή και το έμβρυο είναι αρκετά ώριμο μπορεί να γίνει προκλητός τοκετός ή καισαρική. Αλλιώς αν η κατάσταση είναι σοβαρή και το έμβρυο είναι μικρότερο των 24 εβδομάδων, μπορεί να γίνει τερματισμός της κύησης. Η πίεση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα εντός μιας εβδομάδας, αλλά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης υπέρτασης στη συνέχεια της ζωής και προεκλαμψίας σε επόμενη κύηση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου