Τί είναι οι πολύποδες του παχέος εντέρου

Τί είναι οι πολύποδες του παχέος εντέρου

Τί είναι οι πολύποδες του παχέος εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικροί όγκοι οι οποίοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου και προβάλλουν μέσα στον αυλό του. Δεν πρόκειται για κακοήθεις όγκους, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθεις με την πάροδο του χρόνου εάν δεν αντιμετωπιστούν, επομένως είναι χρήσιμο να αφαιρούνται μετά τη διάγνωσή τους.


Πόσο συχνοί είναι οι πολύποδες του παχέος εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου, ενώ είναι σπάνιοι σε μικρές ηλικίες, εμφανίζονται πιο συχνά όσο αυξάνεται η ηλικία, με αποτέλεσμα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών να έχουν 25% πιθανότητα να φέρουν κάποιο πολύποδα στο έντερό τους, ακόμη και εάν δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα.

Ποιά είναι η αιτία δημιουργίας πολυπόδων στο παχύ έντερο

Η αιτία δημιουργίας πολυπόδων στο παχύ έντερο δεν είναι απολύτως διευκρινισμένη, φαίνεται, όμως, πως γενετικοί παράγοντες, καθώς και διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και φτωχή σε φυτικές ίνες, δηλαδή φτωχή σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, προδιαθέτουν στην ανάπτυξή τους. Υπάρχουν ορισμένα οικογενειακά σύνδρομα, όπως η οικογενής πολυποδίαση του παχέος εντέρου, τα οποία είναι κληρονομικά και χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη πολύ μεγάλου αριθμού πολυπόδων στο παχύ έντερο ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, τα οποία, όμως, ευτυχώς είναι σπάνια.

Ποιά είναι τα συμπτώματα των πολυπόδων του παχέος εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα όταν είναι μικροί σε μέγεθος, μπορεί να μη δίνουν απολύτως κανένα σύμπτωμα και αυτοί ανακαλύπτονται τυχαία. Σε άλλες περιπτώσεις, μεγαλύτεροι σε μέγεθος πολύποδες, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μικρής ποσότητας αίματος ή βλέννης στα κόπρανα.

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός την παρουσία πολυπόδων στο παχύ έντερο

Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση των πολυπόδων του παχέος εντέρου γίνεται τυχαία στα πλαίσια κάποιου προληπτικού ελέγχου. Ωστόσο, εάν υπάρχει υποψία για παρουσία πολύποδα στο παχύ έντερο, ο γιατρός θα διενεργήσει εξετάσεις όπως εξέταση κοπράνων και κολονοσκόπηση, δηλαδή προώθηση ενός εύκαμπτου σωλήνα στο άκρο του οποίου υπάρχει μικροκάμερα διαμέσου του πρωκτού, με σκοπό την άμεση επισκόπηση του εσωτερικού του παχέος εντέρου.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση – θεραπεία των πολυπόδων του παχέος εντέρου

Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, διαπιστωθεί η παρουσία πολύποδα στο έντερο, αυτός πρέπει να αφαιρείται και να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, κάτι που είναι δυνατό να γίνει την ίδια στιγμή, στα πλαίσια της κολονοσκόπησης. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι πολύποδες του παχέος εντέρου παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθεις όγκους. Μετά την αφαίρεση ενός πολύποδα, πρέπει να ακολουθεί επανέλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία προσδιορίζονται από το γιατρό, ανάλογα με τον αριθμό των πολυπόδων που αφαιρέθηκαν, το μέγεθός τους και τον ιστολογικό τους τύπο. Αν οι πολύποδες ήταν μικροί και η εξέταση του εντέρου επαρκής σε όλο το μήκος του, ο γιατρός θα συστήσει επανάληψη της εξέτασης σε 3 χρόνια. Αν η εξέταση αυτή δε δείξει νέους πολύποδες, η επόμενη κολονοσκόπηση μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις με μεγάλους και επίπεδους πολύποδες του παχέος εντέρου μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική εξέταση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα 3 με 6 μηνών.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου