Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

Τί είναι οι πυρετικοί σπασμοί

Τί είναι οι πυρετικοί σπασμοί

Είναι οι σπασμοί που εκδηλώνονται μόνο όταν ένα παιδί έχει πυρετό και πιθανόν αποτελούν μια αντίδραση του εγκεφάλου στην αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι μια κατάσταση που τρομοκρατεί τους γονείς, όμως συνήθως είναι καλοήθης, συνοδεύει τον πυρετό και δε θα πρέπει να συγχέεται με τους επιληπτικούς σπασμούς, που δε σχετίζονται με τον πυρετό.

 Πώς εκδηλώνονται οι πυρετικοί σπασμοί

Οι πυρετικοί σπασμοί εκδηλώνονται σε παιδιά 6 μηνών ως 6 ετών, όταν αυτά έχουν πυρετό και συνήθως παρουσιάζονται σαν απώλεια των αισθήσεων και ακαμψία του σώματος, που ακολουθείται στη συνέχεια από συσπάσεις των άκρων. Μπορεί να συνυπάρχουν απώλεια ούρων-κοπράνων και το παιδί όταν «ξυπνά» είναι σε λήθαργο, δηλαδή φαίνεται σαν να νυστάζει. Υπάρχουν όμως κι άλλοι πιο σπάνιοι τύποι. Οι πυρετικοί σπασμοί δε διαρκούν παρά μόνο λίγα λεπτά.

 Πώς αντιμετωπίζονται

Οι πυρετικοί σπασμοί καθ΄εαυτοί δε χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Υπάρχει η αντίληψη ότι αν πέσει ο πυρετός, αυτό προλαμβάνει τους σπασμούς, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι βέβαιο. Το παιδί συνήθως λαμβάνει απλά αντιπυρετικά, παρ’ όλα αυτά. Ακολούθως είναι απαραίτητο να εξεταστεί από παιδίατρο προκειμένου να αναζητηθεί η αιτία του πυρετού. Οπωσδήποτε πρέπει να αποκλειστεί η λοίμωξη του εγκεφάλου (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα), καθώς είναι πιθανόν η λοίμωξη να είναι η αιτία των σπασμών και όχι ο πυρετός. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Αν η αιτία του πυρετού είναι αθώα, συνήθως κάποια ίωση του αναπνευστικού, δε χρειάζεται ειδική θεραπεία. Αν ο παιδίατρος κρίνει ότι ο πυρετός οφείλεται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη, ίσως χορηγήσει αντιβιοτικά ή μπορεί να αναζητήσει άλλη αιτία με περαιτέρω έλεγχο.http://www.healthpress.gr/