Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

"Μη σκαλίζεις τη μύτη σου!": Βάλε στοπ στις κακές συνήθειες του παιδιού

Κακές Συνήθειες των παιδιών και πώς να τις σταματήσεις. 
Από τον ψυχολόγο, ειδικό στην αγωγή παίδων, Στάνλει Σαπίρο.
 Η συμπεριφορά 
Ένα δάχτυλο στο στόμα για πιπίλα, άλλο ένα να σκαλίζει τη μύτη, ένα φαγωμένο νύχι - μεγάλος μπελάς να μεγαλώνεις παιδιά. Αποκτούν κακές συνήθειες που δύσκολα κόβονται.
Η αιτία της Αρχίζουν την κακή συνήθεια, επειδή τους αρέ­σει. Πιπιλάνε το δάχτυλο και ηρεμούν, τρώνε τα νύχια τους και εκτονώνονται, κι αυτό το κακάδι στη μύτη πρέπει να βγει οπωσδήποτε. Βέβαια, πολλές τέτοιες κακές συνήθειες δεν εκδηλώνο­νται για να σας βγάλουν από τα ρούχα σας, εκτός αν αποδυθείτε σε ανένδοτο αγώνα να τις κόψετε, οπότε θα οδηγήσουν σε αντιπαράθεση δυνάμεων. Ακόμα κι όταν το παιδί κάνει κάτι με συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως αυτός ο σκοπός δεν είναι συνει­δητός.
Η δική σας αντίδραση
Εσείς αναρωτιέστε τι αντίκτυπο έχει στην κοινωνία ένα δάχτυλο στο στόμα του παιδιού, πό­σο μάλλον στα δόντια του. Και τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους μοιάζουν τόσο νευρικά και νευρωσικά - δικό τους το φταίξιμο, άραγε; Κάποιες παρεκτροπές συμπεριφοράς προκαλούν την οργή σας, βλέποντας όμως το καμάρι σας με όλο το δά­χτυλο χωμένο στη μύτη, μπορεί να πάθετε και ναυτία. Πώς θα βάλετε φρένο;
Η δική σας στρατηγική
Όσο χονδροειδής κι αν είναι η συνήθεια, κρα­τήστε την ψυχραιμία σας. Αν το κάνετε ζήτημα, απλώς θα της παρατείνετε τη ζωή.

Πρώτη σας κίνηση
Μην ανησυχείτε υπερβολικά για την αιτία - αν το πρώτο πράγμα που αντίκρισε το μωρό ξεμυ­τίζοντας από τη μήτρα ήταν ένας μπαμπάκας που αγωνιούσε για τον τοκετό τρώγοντας τα δικά του νύχια, τότε το μήλο έπεσε κάτω απ’ τη μηλιά. Δώστε στο παιδί κάποιους σοβαρούς λόγους να κό­ψει την κακή συνήθεια. Πείτε του, λόγου χάρη, ότι δεν είναι καλό να πιπιλάει το δάχτυλό του, επειδή:
•Δίνει άσχημη εντύπωση
•Μπορεί να το κοροϊδέψουν
•Θα χαλάσουν τα δόντια του.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: 
Μην το προσβάλλετε λέγοντας «κάνεις σαν μωρό». Και μην το παρακάνετε με τους «σοβαρούς λόγους», αλλιώς θα δείτε τη συ­μπεριφορά να εξελίσσεται σε όπλο στον αγώνα για την επικράτηση ή για την προσέλκυση προ­σοχής.
Θυμηθείτε, οι κακές συνήθειες χειροτερεύουν, αν τους δώσετε μεγάλη σημασία. 
Αν το παιδί σας κάνει επίδειξη δυνάμεων και του πείτε να μην τρώει τα νύχια του, σίγουρα θα συνεχίσει να τα τρώει. 
Αν επιζητεί την προσοχή, ένα δάχτυλο στη μύτη είναι ο πιο εύκολος τρόπος να την προσελκύσει. 
Αλλωστε, μπορείτε συνή­θως να επαφεθείτε στους μικρούς φίλους για να καταφέρουν ό,τι δεν καταφέρατε εσείς με χίλιες ώρες συμβουλών.
 Με άλλα λόγια, μό­λις το παιδί αρχίσει να πηγαίνει σχολείο, ως διά μαγείας το δά­χτυλο θα βγει από τη μύτη και το νύ­χι θα αποκτήσει κανονικό σχήμα.
Πρακτικές συμβουλές
Μη μιλάτε στο παιδί και μην του δίνετε ση­μασία, όταν πιπιλάει το δάχτυλο ή τρώει τα νύχια του. Αρχίστε να μιλάτε, μόλις αναδυ- θεί από το στόμα το δάχτυλο.
Αν ενοχλείστε πάρα πολύ, πείτε στο παιδί να φύγει. 
Δώστε του να καταλάβει πως οι κακές συνήθειες είναι αγένεια (μην πείτε πο­τέ στο παιδί ότι εκείνο είναι αγενές) και προ­σβολή για τους άλλους. 
Επιτρέψτε του να ξανάρθει κοντά σας, μόνο όταν σταματήσει να κάνει αυτό που σας ενοχλεί.
 Σε παιδιά τεσσάρων ή πέντε χρονών, μπο­ρείτε να πείτε πώς να κόψουν την κακή συ­νήθεια.
 Πείτε κάτι τέτοιο: 
«Ξέρω πως είναι δύ­σκολο να το κόψεις. Για να δούμε, μήπως μπορώ να σε βοηθήσω λιγάκι».
 Αν το παιδί δυ­σκολεύεται, καταφύγετε σε τεχνάσματα, αλείψτε για παράδειγμα το δάχτυλο με κάτι που έχει δυσάρεστη γεύση (με συμβουλή για­τρού). 
Πολλά κοριτσάκια σταματούν να τρώ­νε τα νύχια τους, αν τ’ αφήσετε να τα βά­ψουν.http://www.boro.gr/