Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Παχουλό παιδί: Πώς να το πείσεις να μην τρώει πολύ

Παχουλό παιδί: Πώς να το πείσεις να μην τρώει πολύ

Tο Υπέρβαρο Παιδί - Συνεχώς κάτι μασουλάει
Aπό τον συγγραφέα και ψυχολόγο ειδικό σε θέματα αγωγής παίδων, Στάνλει Σαπίρο 
Οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται αφά­νταστα να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε, υπάρ­χουν όμως και κάποιοι που αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα: το παιδί που τρώει (και τρώ­ει και τρώει) σε σημείο να καταντήσει υπέρβαρο.Δεν μιλάμε για παιδιά με ορμονικά προβλή­ματα - αυτά πρέπει να επισκεφθούν γιατρό. Μιλάμε για παιδιά που δεν σταματούν να τρώ­νε. Μπουκώνονται λιχουδιές, τρώνε στα ενδιά­μεσα των γευμάτων και πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό στα πάρτι. Λες και δεν χορταίνουν ποτέ, με αποτέλεσμα τα γαριδάκια, τα πατατάκια και τα παγωτά να πέφτουν βροχή, ώσπου να επέμ- βουν οι γονείς για να τα σταματήσουν.
Ωστόσο, το υπέρβαρο παιδί έχει και «κοινωνι­κό» πρόβλημα. Τα άλλα παιδιά -που εκτός από έξυπνα είναι και πάρα πολύ σκληρά- το κοροϊ­δεύουν ανελέητα. Ακόμα και ενήλικες μπορεί να μεροληπτήσουν μπροστά σ’ ένα «χοντρό» παιδί. Το υπέρβαρο παιδί δεν μπορεί να προλάβει τους φίλους του στα αθλήματα ή στο παιχνίδι, και ίσως κλειστεί στον εαυτό του και χάσει τον αυτοσεβα­σμό του. Όσο παχαίνει, τόσο χάνει το ενδιαφέ­ρον του για τη σωματική άσκηση. Ένας φαύλος κύκλος.
Η αιτία της
Αναρωτηθείτε: γιατί είναι χοντρό το παιδί μου; Μήπως ασκείται μεγάλη πίεση στο σπίτι, σχετι­κά με την εμφάνιση; Η έμφαση στην «αδυναμία», μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Το παιδί που δεν θα είναι ποτέ από τη φύση του αδύνατο, μπο­ρεί ν’ απελπιστεί ότι δεν θα φτάσει ποτέ τον ιδα­νικό στόχο και να επαναστατήσει, τρώγοντας πε­ρισσότερο. Αλλα παχύσαρκα παιδιά είναι παρα- χάίδεμένα. Οι γονείς δεν θέλουν να πουν όχι και, δυστυχώς, ένας απελπιστικά μεγάλος αριθμός τροφών με καλή γεύση δεν κάνει καλό στην υγεία. Μερικά παιδιά συνηθίζουν να παίρνουν ό,τι θέ­λουν, όποτε το θέλουν.
Η δική σας αντίδραση
Αν και πολλοί γονείς μίζερων παιδιών αστει­εύονται λέγοντας ότι θα έδιναν και τη ζωή τους για να έχουν λαίμαργο παιδί, οι γονείς του λαίμαργου παιδιού δεν το βλέπουν καθόλου σαν αστείο.
Η δική σας στρατηγική
Μην πιέζετε το παιδί να χάσει βάρος. Δώστε του να καταλάβει πως είναι δική τον ευθύνη να τρέφεται σωστά.
Πρώτη σας κίνηση
Πρώτα πρώτα, συμβουλευτείτε γιατρό, ώστε:
•Να βεβαιωθείτε ότι το επιπλέον βάρος δεν έχει οργανική αιτία.
•Να σας βοηθήσει με κάποιο ασφαλές, πρα­κτικό πρόγραμμα διατροφής. Μην ξεχνάτε πως μια δίαιτα -ιδιαίτερα με τις κοπελίτσες- μπορεί να οδηγήσει σε άκρα.
 Έπειτα βάλτε το παιδί σας σε λογικό πρόγραμ­μα διατροφής. Αν είναι πάνω από οκτώ χρονών, μιλήστε του για τις τροφές και τη διατροφή. Πα­ράδειγμα: Τι σημαίνει τροφή με χαμηλή περιε­κτικότητα λίπους, και σε τι εξυπηρετεί; Δείτε μή­πως έτσι μπορείτε κι εσείς να διδαχθείτε κάτι για την υγιεινή διατροφή.
 Στη συνέχεια, πρέπει να πείσετε το παιδί ν’ ακολουθήσει ένα ρεαλιστικό, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μην επιβάλλετε όμως δικτατορία και μην καταργήσετε όλες τις νοστιμιές - αφήστε το παιδί να φάει λίγη τούρτα στα γενέθλια και σε άλλες ειδικές περιστάσεις. Οι περιστασιακές «παρεκτροπές» είναι μέσα στην έννοια του ρεαλιστικού.Αν έχετε χρόνο, μαγειρεύετε πιο συχνά και αποφύγετε τα προ-μαγειρεμένα προϊόντα που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Μπορείτε να ψήσετε τα δικά σας κουλουράκια ή τσουρέκια, χωρίς τα επιπρόσθετα παχυντικά.
---> Καταλάβετε ότι δεν έχετε υποχρέωση να χά­νετε συνεχώς το παιδί ευτυχισμένο. Στην πραγματικότητα, μακροπρόθεσμα, αν παίρ­νει πάντα ό,τι θέλει, δυστυχισμένο θα κατα­ντήσει. Το χατίρι λειτουργεί μόνο στη δεδο­μένη στιγμή. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά «ΟΧΙ» στη ζωή, κάτι που δύσκολα δέχονται οι κακομαθημένοι άνθρωποι. Θέλετε όντως να κάνετε χατίρι στο παιδί σας; Διδάξτε του την αυτοπειθαρχία.
---> Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η σω­ματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τον έλεγχο της προσλαμβανόμενης τροφής. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί με κάποιο πρόγραμμα φυσικής αγωγής, όπου θα συμ­μετέχει ολόκληρη η οικογένεια. Κάνετε πε­ριπάτους ή τα απαίσια εκείνα «πους απς». Μην πάτε παντού με το αυτοκίνητο. Τραβήξτε την πρίζα της τηλεόρασης και πεί­τε στο παιδί να βγάλει βόλτα τον σκύλο ή να πάει για ψώνια με τα πόδια. Το κολύμπι εί­ναι σπουδαία σωματική άσκηση για τα πα­χύσαρκα παιδιά. Παίξτε ρακέτα ή φρίσμπι στην παραλία, κάντε τη γυμναστική να μοι­άζει με διασκέδαση.
Διαιτητικά «μη»
 Μην επιχειρήσετε να ελέγξετε τη δίαιτα του παι­διού. Πρέπει να πάρει το ίδιο την ευθύνη, αλλιώς δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Αν το ζορί­σετε, θα επαναστατήσει και θα «κλέψει» φα­γητό. Συνεργαστείτε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
 Μην το παρακάνετε. Μπορεί το φυσιολογικό βάρος του παιδιού σας να μην είναι τόσο χα­μηλό.
 Μη σχολιάζετε υπερβολικά το βάρος του παι­διού. Και όταν το κάνετε, κάντε το με λόγια ενθαρρυντικά: «Μπράβο, προσέχεις τι τρως» ή «Κάνεις πολύ καλά που δεν τρως σοκολά- τες». Αντιθέτως, παρατηρήσεις του τύπου «Είσαι ακόμα χοντρή» ή «Πρέπει να προ­σπαθήσεις περισσότερο», θα κάνει το παιδί να νιώσει άσχημα και θα το στείλει να βρει πα­ρηγοριά στο φαγητό.http://www.boro.gr