Προς το αύριο Το βιβλίο των αισθήσεων

Προς το αύριο

Το βιβλίο των αισθήσεων
Η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συναισθημάτων στον αναγνώστη του. Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ωστόσο δημιούργησαν ένα ψηφιακό βιβλίο ικανό να προκαλεί και τις αισθήσεις του αναγνώστη.Το Sensory Fiction, όπως ονομάζεται το φουτουριστικό βιβλίο, συνοδεύεται από ένα «έξυπνο» γιλέκο το οποίο με τη βοήθεια αισθητήρων προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα ερεθίσματα ανάλογα με τα συμβαίνοντα στην ιστορία που εκτυλίσσεται στις σελίδες του. Για παράδειγμα, όταν ο πρωταγωνιστής αισθάνεται φόβο, το γιλέκο φουσκώνει τους δύο «αερόσακους» που διαθέτει, κάνοντας έτσι τον αναγνώστη να αισθάνεται πίεση. Οταν στο μυθιστόρημα επικρατεί θλίψη, τα εκατοντάδες LED φωτάκια που βρίσκονται ενσωματωμένα στο εξώφυλλο του βιβλίου ανάβουν δημιουργώντας την ανάλογη ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση της χαράς, το γιλέκο δονείται αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς του αναγνώστη. Οταν πάλι, ο κύριος χαρακτήρας του βιβλίου εμφανίζει σημάδια ντροπής, ένας «θερμοστάτης» αναλαμβάνει να κάνει τον αναγνώστη να ζεσταίνεται.Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρότυπο βιβλίο με τίτλο «Το καλωδιωμένο κορίτσι», στο οποίο πρωταγωνιστεί η Πι Μπεργκ που βιώνει τη ζωή της μέσω ενός avatar.«Στόχος του πρότζεκτ ήταν η διερεύνηση νέων μέσων ανάγνωσης με τη βοήθεια επαυξημένης ψηφιοποίησης και όχι η δημιουργία ενός εμπορικού προϊόντος» αναφέρει από την πλευρά του ο ερευνητής Φίλιξ Χάιμπεκ.
Εφαρμογή «ρεσεψιονίστ»
Για όσους ταξιδεύουν συχνά και έχουν κουραστεί από την ατελείωτη ουρά που δημιουργείται μπροστά από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου κατά την άφιξη, για την παραλαβή του κλειδιού, τώρα υπάρχει μια εφαρμογή που... ανοίγει πόρτες.Ο λόγος για μια νέα υπηρεσία την οποία η αλυσίδα ξενοδοχείων «Starwood» σχεδιάζει να ενσωματώσει στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή της Starwood Preferred Guest app (για iOS και Android), η οποία σε ρόλο ψηφιακού κλειδιού αντικαθιστά το χρονοβόρο «καλωσόρισμα» στη ρεσεψιόν, επιτρέποντας έτσι στον πελάτη να πάει κατευθείαν στο δωμάτιό του και να ανοίξει την πόρτα του με το smartphone του.
Το σύστημα λειτουργεί σε συνδυασμό με την έξυπνη κλειδαριά August lock η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στην πόρτα, συνδέεται με το κινητό μέσω Bluetooth και «διαβάζει» το ψηφιακό κλειδί. Η «αυγουστιάτικη» κλειδαριά, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία από τις ΗΠΑ, μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε μόλις 10 λεπτά σε οποιαδήποτε πόρτα και λειτουργεί με μπαταρία, ενώ το κόστος της δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ.Αν οι δοκιμές του ψηφιακού κλειδιού - που σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες μονάδες - στεφθούν με επιτυχία, τότε η γνωστή αλυσίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται να προσθέσει την εν λόγω δυνατότητα σε όλες τις μονάδες της ως το τέλος του 2015
Μυρίστε την… ώρα
Ενα έξυπνο ρολόι διαφορετικό από τα άλλα επινόησε ο λέκτορας υπολογιστικών συστημάτων δρ Αϊσεν Κάρο Τσασίν, από τη Σχολή Σχεδίου Parsons, στη Νέα Υόρκη.

Το ScentRhythm, όπως ονομάζεται, δεν ανακοινώνει ραντεβού, εισερχόμενα email ή μηνύματα στα social media. Αντίθετα, περιορίζεται στην ώρα την οποία επισημαίνει μέσω της... όσφρησης! Στο κάτω μέρος του διαθέτει τέσσερα φιαλίδια με αρώματα τα οποία σχετίζονται με διάφορες ώρες της ημέρας (π.χ. φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ για το πρωί ή χαλαρωτικό χαμομήλι για το βράδυ) και έναν μηχανισμό σταδιακής απελευθέρωσής τους.Το ScentRhythm δεν διαθέτει αναλογικούς δείκτες ή ψηφιακή ένδειξη ώρας, αλλά γνωστοποιεί τη χρονική στιγμή της ημέρας μέσω των αρωμάτων που απελευθερώνει κάθε φορά.
Στόχος του επινοητή ήταν η δημιουργία ενός αξεσουάρ που να μην επιβαρύνει την ήδη «βομβαρδισμένη» τεχνολογικά ημέρα του χρήστη. Για την ώρα το «μυρωδάτο» ρολόι είναι λίγο ογκώδες σχεδιαστικά, ενώ ο δημιουργός του υποστηρίζει ότι πρόκειται για πρότυπο και ότι δεν έχει προγραμματίσει την άμεση εμπορευματοποίησή του.
ΟΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ
Ενα μονοθέσιο όχημα το οποίο θα μπορεί να κινείται σε κανονικούς δρόμους, αλλά και «στον αυτόματο πιλότο» σε μαγνητικούς δρόμους, οραματίστηκαν κινέζοι σχεδιαστές για χάρη της εταιρείας ελαστικών Michelin.Το όχημα, όπως περιγράφουν οι επινοητές του, θα διαθέτει ένα αναδιπλούμενο λάστιχο το οποίο θα του επιτρέπει να αλλάζει οδόστρωμα, περνώντας έτσι εύκολα και γρήγορα από την άσφαλτο στον μαγνητικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.Το σύστημα βασίζεται σε εκείνο των τρένων μαγνητικής ανύψωσης (maglev) και επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει σε ποιον δρόμο επιθυμεί να κινηθεί. Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι παρόμοιο όχημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ιδανικό μέσο για τις μετακινήσεις εντός των «πηγμένων» αστικών κέντρων.http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου