Τί είναι η σκωληκοειδίτιδα

Τί είναι η σκωληκοειδίτιδα

Σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης η οποία βρίσκεται στο παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς και έχει μέγεθος όσο ένα δάχτυλο.Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος που συνήθως αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετατοπίζεται κάτω δεξιά στην κοιλιά. Ο πόνος της σκωλικοειδίτιδας συνήθως αυξάνεται σε διάστημα 6 έως 12 ωρών.
Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει σκωληκοειδίτιδα, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των 10 και 30 ετών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων:
•Πόνος κοντά στον ομφαλό που στη συνέχεια μετατοπίζεται κάτω δεξιά στην κοιλιά. Ο πόνος τείνει να επιδεινωθεί με την πίεση με το βήχα, με το περπατήμα ή με τις κινήσεις
•Ναυτία και μερικές φορές εμετός
•Απώλεια όρεξης
•Πυρετός (όχι πολύ υψηλός) που αρχίζει μετά από τα άλλα συμπτώματα
•Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
•Πρήξιμο στην κοιλιά

Πού οφείλεται η σκωληκοειδίτιδα

Η αιτία της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντοτε σαφής. Μερικές φορές είναι το αποτέλεσμα κάποιου εμποδίου (πχ πέτρα) που αποφράσσει την σκωληκοειδή απόφυση ή μιας λοίμωξης Και στις δύο περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν ταχύτατα, προκαλώντας τη φλεγμονή της σκωληκοειδίτιδας . Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως είναι πιθανόν να ακολουθήσει ρήξη της σκωληκοειδούς.

Πως γίνεται η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση από τον γιατρό. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:
•εξετάσεις αίματος και ούρων
•υπερηχογράφημα κοιλίας
•αξονική τομογραφία κοιλίας

Πώς θεραπεύεται η σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με αντιβιοτική αγωγή. Η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς μπορεί να γίνει με την παραδοσιακή επέμβαση ή με λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή που γίνεται με μια μικρή τομή.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της σκωληκοειδίτιδας είναι η ρήξη της κατά την οποία μολυσματικό υλικό με μικροοργανισμούς εισβάλει στην κοιλιακή κοιλότητα και μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση της επένδυσης της (περιτονίτιδα).Μερικές φορές, η μόλυνση και η διαρροή του εντερικού περιεχομένου μπορούν να σχηματίσουν ένα απόστημα το οποίο μπορεί να είναι μικρό σαν μεγάλο καρύδι ή μεγάλο σαν γκρέηπφρουτ. Ανεξάρτητα από το μέγεθός του απαιτεί χειρουργική θεραπεία πριν σπάσει και προκαλέσει περιτονίτιδα.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου