Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Tί είναι το Σύνδρομο Guillain Barre και πώς εκδηλώνεται

Tί είναι το Σύνδρομο Guillain Barre και πώς εκδηλώνεται

To σύνδρομο Guillain Barre είναι ένα σύνολο σημείων και συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη φλεγμονή και καταστροφή του περιφερικού περιβλήματος των περιφερικών νεύρων. Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών η νόσος εκδηλώνεται μετά από κάποια λοιμώδη ασθένεια όπως γρίπη ή γαστρεντερίτιδα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρήζει νοσηλείας. Αρκετοί από τους ασθενείς θα χρειασθούν αναπνευστική υποστήριξη. Κάποια μόνιμη νευρολογική βλάβη μπορεί να παραμείνει στο 15 με 20% ενώ το ποσοστό θνητότητας είναι μικρότερο από 5%.
Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν μούδιασμα και αιμωδίες που ξεκινούν στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών και μυϊκή αδυναμία, που εξαπλώνεται συνήθως από τα πόδια και τα χέρια προς το πρόσωπο. Η εξάπλωση των αιμωδιών και του μουδιάσματος και η δυσχέρεια της αναπνοής αποτελούν εκδηλώσεις που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αδυναμία μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να προκαλέσει παράλυση, ενώ ενδέχεται να προσβληθούν επίσης οι αναπνευστικοί μυς. Οι μυς που είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις των οφθαλμών και του προσώπου, την ομιλία, τη μάσηση και την κατάποση μπορεί να αποδυναμωθούν ή και να παραλύσουν.

Πώς γίνεται η διάγνωση

H διάγνωση της νόσου γίνεται με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου, την κλινική εξέταση και τα αποτελέσματα κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων όπως είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση.

Ποιά είναι η θεραπεία του συνδρόμου Guillain Barre

H θεραπεία του συνδρόμου Guillain Barre είναι κατά βάση υποστηρικτική. Η πλασμαφαίρεση δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται από το σώμα του ασθενούς το πλάσμα και τα καταστρεπτικά αντισώματά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες εβδομάδες της νόσου. Παράλληλα μπορεί να χορηγηθεί ανοσοσφαιρίνη ενδοφλέβια, η οποία είναι ιδιαίτερα βοηθητική αν χορηγηθεί έγκαιρα.http://www.healthpress.gr