Τί είναι η υπερμετρωπία

Τί είναι η υπερμετρωπία

Τί είναι η υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία είναι μια από τις διαταραχές της διάθλασης (δηλαδή της ικανότητας του φακού να εστιάζει το είδωλο του αντικειμένου πάνω στον αμφιβληστροειδή). Σε αυτήν το άτομο δυσκολεύεται να βλέπει καθαρά τα κοντινά αντικείμενα.



Ποιό είναι το αίτιο της υπερμετρωπίας

Συνήθως ο βολβός του ματιού είναι πολύ μικρός σε σχέση με την ικανότητα συγκέντρωσης των ακτίνων του φωτός που έχει ο κερατοειδής και ο φακός. Ετσι το είδωλο του αντικειμένου σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τα κοντινά αντικείμενα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας

Τα νέα άτομα αρχικά δε θα έχουν συμπτώματα γιατί μπορούν να αντιρροπούν το πρόβλημα με εστίαση (κύρτωση) του φακού. Ωστόσω όσο πιο μεγάλος είναι ο βαθμός της υπερμετρωπίας τόσο νωρίτερα θα εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η σοβαρή υπερμετρωπία στα μικρά παιδιά μπορεί να εντοπιστεί από τους γονείς ως αδιαφορία για μικρά αντικείμενα και δυσκολία στην παρακολούθηση ιστοριών σε βιβλία με εικόνες. Είναι σημαντικό να εντοπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα καθώς σε περίπτωση ασύμμετρης προσβολής (πιο πολύ το ένα από τα δύο μάτια) μπορεί να οδηγήσει σε στραβισμό, η ακόμη και σε τύφλωση του ενός ματιού.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπερμετρωπίας

Ο γιατρός θα μετρήσει την οπτική οξύτητα (την ικανότητα του ατόμου να βλέπει καθαρά) και θα υπολογιστεί ο βαθμος της υπερμετρωπίας. Αν υπάρχει σοβαρό ιστορικό πρέπει το παιδί να ελεγθεί πριν τα 3 χρόνια του σαν έλεγχος ρουτίνας. Επίσης όλα τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται για προβλήματα όρασης κατά την είσοδο στο σχολείο.

Ποιά είναι η θεραπεία της υπερμετρωπίας

Μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά με κοίλους φακούς αλλά και με φακούς επαφής. Με την πάροδο του χρόνου ο φακός χάνει όλο και περισσότερο την ικανοτητα εστίασης για αυτό είναι απαραίτητες τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο για να αλλάζει την συνταγή σας. Η διορθωτική επέμβαση με laser μπορεί να βοηθήσει. Χρειάζεται επαγρύπνιση όσον αφορά το οξύ γλαύκωμα καθώς άτομα με υπερμετρωπία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου