Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Πως και γιατί τα SMS απειλούν τη ζωή μας

Πως και γιατί τα SMS απειλούν τη ζωή μας

Τα αλλεπάλληλα SMS και τα παιχνίδια στα κινητά και τις άλλες κινητές ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να κόβουν χρόνια από τη ζωή, υποστηρίζει o βρετανικός οργανισμός χειροπρακτών United Chiropractic Association (UCA).  Μάλιστα μπορεί να απειλούν την υγεία και την ζωή όσο και η παχυσαρκία,προσθέτει.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε παραθέτει τα στοιχεία από μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, που συσχετίζουν την κακή στάση του άνω τμήματος του σώματος στους μεσήλικες και ηλικιωμένους με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι μελέτες ουσιαστικά συσχετίζουν μία διαταραχή της σπονδυλικής στήλης που λέγεται θωρακική υπερκύφωση με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια.
Η υπερκύφωση προκαλείται από την κακή στάση του μεσαίου και άνω τμήματος της ράχης, όπως συμβαίνει όταν κάποιος έχει επίμονα σκυμμένο προς τα εμπρός το κεφάλι και τους ώμους του.
Οι νέοι που στέλνουν SMS, παίζουν παιχνίδια, κοιτάζουν τα email τους ή σερφάρουν στο Ίντερνετ με το κινητό ή το tablet με τις ώρες, αναπόφευκτα σκύβουν λίγο προς τα εμπρός και μπορεί να εκδηλώσουν υπερκύφωση, λέει ο UCA.
Μία από τις μελέτες αυτές, που δημοσιεύθηκε το 2004 στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Ιατρικής» (JAGS), διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) σε 1.353 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών.
Όπως έδειξε, όσοι έπασχαν ακόμα και από μικρή θωρακική υπερκύφωση είχαν κατά 44% υψηλότερο ποσοστό θανάτου, κυρίως από καρδιοπάθεια, μέσα στα 4,2 χρόνια που τους παρακολουθούσαν οι ερευνητές.
Το ποσοστό αυτό, λέει ο UCA, είναι εφάμιλλο με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας της παχυσαρκίας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του UCA, όταν κάποιος σκύβει το κεφάλι προς τα εμπρός και κάμπτει τους ώμους του εν όσω κοιτάζει το κινητό ή το tablet, δυσκολεύει τηναναπνοή του επειδή η στάση αυτή περιορίζει την κινητικότητα των αναπνευστικών μυών.
Επιπλέον, οι πλευρές δεν κινούνται αρκετά ώστε να λειτουργήσει στο πλήρες εύρος της η καρδιά.
Όλ’ αυτά, όμως, δεν γίνονται εκείνη την ώρα αντιληπτά, αλλά θα περάσουν χρόνια έως ότου εμφανιστεί η υπερκύφωση και οι συνέπειές της στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής (άλλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με προβλήματα κινητικότητας και αυξημένο κίνδυνο πτώσεως μετά τα 60).
Όλ’ αυτά εγείρουν τον φόβο ότι οι σημερινοί νέοι θα μετατραπούν σε υπερκυφωτικούς μεσήλικες, που μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης όταν γεράσουν, προειδοποιούν οι ειδικοί του UCA.
Ποια είναι η λύση; «Να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν ασχολούμενοι με το κινητό τους και να το σηκώνουν στο ύψος των ματιών, ώστε να μην σκύβουν», απαντά η χειροπράκτης Εντουϊνα Ουαντέλ, μέλος του UCA.

Θωρακική Υπερκύφωση
Η θωρακική υπερκύφωση είναι το δυσανάλογο προς τα εμπρός καμπούριασμα του μεσαίου και πάνω μέρους της πλάτης, γνωστού και ως η θωρακική μοίρα της σπονδυλικης στήλης. Η δυσανάλογη αυτή καμπυλότητα είναι μια εξαιρετικά κοινή μυοσκελετική ανισσοροπία που προκαλείται από ορισμένες στάσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, επιλογές άσκησης και δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικούς παράγοντες, μυοπεριτονιακές δυσλειτουργίες, τροφικές αλλεργίες και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά και ψυχολογικό στρες.
Τα συμπτώματα της θωρακικής υπερκύφωσης περιλαμβάνουν μυοσκελετικά άλγη και πόνους, αναπνευστικά προβλήματα, περιορισμένη λειτουργία, μειωμένη αθλητική απόδοση, γαστρεντερικές διαταραχές, και αυξημένη ψυχολογική πίεση.
Αναγνώριση της Θωρακικής Υπερκύφωσης
Η θωρακική υπερκύφωση συνδέεται εγγενώς με τη λειτουργία του θώρακα επειδή κάθε πλευρό καταλήγει σε έναν σπόνδυλο της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η παρακάτω αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος μπορεί να δείξει εάν έχετε θωρακική υπερκύφωση.
Αξιολόγηση πλευρών-προς-σπονδυλική στήλη
Τοποθετήστε τον δείκτη του ενός χεριού στην εγκοπή του στέρνου, την εσοχή μεταξύ των κλειδών σας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τον δείκτη του άλλου χεριού σας στους σπονδύλους αμέσως κάτω από αυτούς που προεξέχουν περισσότερο στη βάση του λαιμού σας. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι και εξετάστε τη θέση των δακτύλων σας σε έναν καθρέφτη. Ιδανικά, τα δάχτυλά σας θα πρέπει να είναι περίπου στο ίδιο ύψος. Αν το δάχτυλο στο μπροστινό μέρος του στήθους σας είναι χαμηλότερα από το δάχτυλο στο πίσω μέρος του λαιμού σας, τότε η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης σας είναι κυρτωμένη προς τα εμπρός, που σημαίνει πως έχετε θωρακική υπερκύφωση.
 Στρατηγικές που  μπορούν να ανακουφίσουν από τη θωρακική υπερκύφωση:
Διορθωτικές ασκήσεις
Διατροφικές αλλαγές
Ασκήσεις αναπνοής
Χαλάρωση
Life coaching
Pilateshttp://www.boro.gr/