Είναι καλό τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια;

large (24)

Είναι καλό τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια;

Οι γνώμες διίστανται. Άλλοι γονείς συμφωνούν ενώ άλλοι όχι. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κατοικίδιο βοηθάει τα παιδιά στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης τους.
Αρκεί, να σκεφτεί κανείς πως το βασικό κίνητρο ενός παιδιού για την ανάπτυξη ενός κατοικίδιου είναι η συντροφιά στην καθημερινότητα και το παιχνίδι. Η συντροφιά του, θα οδηγήσει το παιδί σε σπουδαίες ανακαλύψεις και συνειδητοποιήσεις, ενώ η συμβίωση μαζί του θα το ωφελήσει, σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Η επιστήμη έχει εμπεριστατωμένα εξετάσει τα πολλαπλά οφέλη των κατοικίδιων στην υγεία, την ψυχική ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα μπορούν να λειτουργήσουν ως προστασία από στρεσογόνους παράγοντες, μετριάζοντας το αίσθημα της δυσφορίας που προκαλούν οι αγχωτικές εμπειρίες, μειώνοντας την αίσθηση του σωματικού και συναισθηματικού πόνου, ενώ η κατοχή ενός σκύλου, ειδικότερα, μπορεί να προάγει έναν πιο υγιεινό και περισσότερο δραστήριο τρόπο ζωής.
Έρευνες έχουν δείξει πως νήπια και βρέφη που μεγαλώνουν με κατοικίδιο τείνουν να γίνονται πιο κοινωνικά. Πώς; Με τον πιο απλό τρόπο που φαντάζεστε. Ένα παιδάκι που θα κάνει βόλτα με το σκύλο του θα αποτελέσει πόλο έλξης. Με τον τρόπο αυτό το παιδί αρχίζει να επικοινωνεί απαντώντας στις ερωτήσεις των άλλων παιδιών αλλά και των ενηλίκων.
Ένας ακόμη βασικός παράγοντας που επηρεάζει θετικά το παιδί είναι ότι μαθαίνει τι σημασία του να είναι υπεύθυνο. Αναλαμβάνει να το ταϊζει, να το πηγαίνει βόλτα, να παίζει μαζί του. Τα απλά αυτά καθήκοντα ενισχύει την κοινωνική ευθύνη αλλά και την αυτοεκτίμηση από την ικανοποίηση που παίρνει ως υπεύθυνος του κατοικίδιου του, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει με τις αξίες της υπευθυνότητας και της εμπιστοσύνης από την επιτυχή ανάληψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων, αναλόγων της ηλικίας του.
Ακόμα, τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται κατάλληλα στη μη λεκτική συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων, ενισχύοντας την επικοινωνία τους σε όλες τις μελλοντικές διαπροσωπικές τους σχέσεις. Σύμφωνα με πολλές ψυχολογικές θεωρίες, η βιωματική μέθοδος γνώσης, ενισχύει ουσιαστικά το πρόσωπο στο να αντιμετωπίσει τη ζωή περισσότερο ρεαλιστικά και να αντεπεξέλθει σε τυχόν δυσκολίες και απώλειες στον κύκλο της δικής του ζωής. Ακόμα, το παιδί μαθαίνει πράγματα για τη ζωή μέσω της παρατήρησης. Μέσα απ΄τη διαδικασία αυτή θα κατανοήσει τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των ζώων αποκτώντας μια καλύτερη επαφή με τη δική του φύση και τις υπαρξιακές της διαστάσεις.
Το καθημερινό παιχνίδι με το κατοικίδιο βοηθά το παιδί να γίνει πιο δημιουργικό. Για παράδειγμα η κατασκευή ενός σπιτιού για το ζωάκι, βάζει σε διαδικασία το παιδί να χρησιμοποιήσει συγχρόνως τη φαντασία και την επινοητικότητα του, επιτυγχάνοντας ένα σκοπό. Η γνωστική διαδικασία με τη μορφή εκτιμήσεων, σκέψεων και δράσεων, παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό και πρόκληση των συναισθημάτων.
Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ζώο βοηθά ένα παιδί να καλλιεργήσει τις αξίες της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης του αλτρουισμού, της κοινωνικής αξίας, της ενσυναίσθησης. Σε αυτή την προσπάθεια, οι γονείς έχουν έναν ενεργό και πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς η επιλογή του ζώου, η επιτήρηση της διάδρασης μαζί του, οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσής του, η συμφωνία στη συμμετοχή των παιδιών στην καθημερινή φροντίδα του ζώου είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, πριν την απόφαση για την απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς στο σπίτι.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου