Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

«Πράσινα» λάστιχα στους ευρωπαϊκούς δρόμους

«Πράσινα» λάστιχα στους ευρωπαϊκούς δρόμους

Είναι δυνατό να οδηγούμε με πιο πράσινα, πιο οικολογικά δηλαδή, αλλά και πιο σταθερά ελαστικά φορτηγών που θα καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα; Κι όμως! Αυτό μας αποκαλύπτει μια βόλτα στην επιστήμη των ελαστικών του μέλλοντος.
Οι επιστήμονες εργάζονται για να αναπτύξουν τη νέα γενιά των ελαστικών φορτηγών.
Αυτά σχεδιάζονται με σκοπό να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, μειώνοντας την τριβή αλλά αυξάνοντας την ασφάλεια. «Δουλεύουμε με νέα υλικά και νέα πρότυπα σχεδιασμού του πέλματος.
Επίσης, καινοτόμα είναι η προσέγγισή μας για μια καλύτερη κατανόηση της φυσικής συμπεριφοράς των ελαστικών, έτσι ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε καλύτερο φρενάρισμα.
Για παράδειγμα, μελετούμε πώς τα υλικά συμπεριφέρονται μέσα στο εσωτερικό των ελαστικών», εξηγεί επικεφαλής της έρευνας. Σε αυτά τα εργαστήρια, οι ερευνητές χρησιμοποιούν νέες συνταγές για να… μαγειρέψουν αυτά τα και «Για να εξασφαλιστεί μια καλή αντίσταση κύλισης, ένα καλό φρενάρισμα δηλαδή, πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα με ασθενή διάχυση της ενέργειας.
Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι τόσο το καουτσούκ όσο και οι άλλες πρώτες ύλες θα παρέχουν μεγαλύτερη αντοχή στην τριβή. Επομένως, το καουτσούκ εμπλουτίζεται με μαύρο άνθρακα σε σωστές αναλογίες…», εξηγεί βιοχημικός μηχανικός που εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας εταιρείας ελαστικών. Τα νέα ελαστικά, που θα προκύψουν στη συνέχεια, θα δοκιμαστούν για να αξιολογηθεί η παραμόρφωσή τους, η αντίσταση κύλισης, η κόπωση και η συμπεριφορά σε τυχόν φθορές. Και δεδομένου ότι τα νέα υλικά είναι υπό αξιολόγηση, οι ερευνητές εργάζονται επίσης για να αναβαθμίσουν τις δοκιμαστικές μεθόδους τους.
“Η έρευνά μας εδώ είναι διττή. Από τη μία θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την χρήση νέων υλικών που μπορούν να δείξουν τις πραγματικές δυνατότητές τους. Και επίσης αναζητούμε αν χρειαζόμαστε και αν μπορούμε να αναπτύξουμε νέες διαδικασίες για τη δοκιμή των ελαστικών που κατασκευάζονται με αυτά τα νέα υλικά” , λέει φυσικός. Οι δοκιμές αυτές συμπληρώνονται με αναλύσεις που μοιάζουν με τις ιατροδικαστικές. Οι ερευνητές θέλουν να εισχωρήσουν μέσα και να καταλάβουν μέχρι την πιο μικροσκοπική λεπτομέρεια πώς λειτουργούν τα διαφορετικά συστατικά και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς τους. “Κατά τη διάρκεια των μικροσκοπικών εξερευνήσεων των δειγμάτων, μπορούμε να εντοπίσουμε πού έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη αποκόλληση ή πότε έχει ανοίξει μια διασύνδεση μεταξύ δύο διαφορετικών υλικών. Και αυτά είναι τα στοιχεία στα οποία μπορούμε να βασιστούμε για περαιτέρω βελτιώσεις, ακόμα και αν αυτές οι αποκολλήσεις μπορεί να έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια ακραίων δοκιμασιών, όπου οι δυνάμεις είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές που μπορεί να παρατηρήσουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες στον δρόμο”, επισημαίνει φυσικός. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ερευνητική τους προσπάθεια θα βοηθήσει στο τέλος τόσο τους κατασκευαστές φορτηγών, τους διαχειριστές στόλων φορτηγών και τους οδηγούς όσο και το περιβάλλον. Αυτοί οι νέοι τύποι ελαστικών που μόλις έχουν σχεδιαστεί εκτιμάται ότι θα βγουν στο εμπόριο, αν όλα πάνε καλά, σε περίπου τρία χρόνια. ΠΗΓΗ: euronews.com