Πρωινό με πρωτεΐνες βοηθάει στο αδυνάτισμα |
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι έρευνες των διαιτολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κλειδί στο αδυνάτισμα είναι οι πρωτεΐνες. Μετά τις έρευνες που έγιναν για τη δίαιτα Atkins (Άτκινς), σήμερα πιστεύεται ότι η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που περιέχει πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες (και μάλιστα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι πιο επιτυχημένες δίαιτες βασίζονταν πάντα σ’ αυτή τη συνταγή, ενώ η τελευταία μόδα είναι η δίαιτα Dukan (Ντούκαν).
Αυγά και κρέας έναντι δημητριακών
Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 20 υπέρβαρες ή παχύσαρκες κοπέλες ηλικίας 18-20 ετών, οι οποίες δεν συνήθιζαν να τρώνε πρωινό. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε είτε ένα πρωινό αποτελούμενο κυρίως από αυγά και άπαχο κρέας, είτε κλασικά δημητριακά πρωινού.Τα δύο είδη πρωινού παρείχαν τις ίδιες θερμίδες (ήταν 350), φυτικές ίνες, λίπη και ζάχαρη, αλλά είχαν πολύ διαφορετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθώς στο πρωινό με τα αυγά το 35% των θερμίδων προερχόταν από πρωτεΐνες. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια, ενώ στη διάρκεια της ημέρας έδιναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα αίματος.
Επιπλέον, πριν από το πρωινό υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να καταγραφούν τα μηνύματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη για φαγητό και η διατροφική συμπεριφορά που άγεται από το αίσθημα επιβράβευσης. Η μαγνητική τομογραφία επαναλήφθηκε μετά το φαγητό. Όπως έδειξε η σύγκριση των δύο, το πρωινό με τις πολλές πρωτεΐνες παρείχε εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και μείωση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την λαχτάρα για τσιμπολόγημα. Επιπλέον, οι εθελόντριες που είχαν φάει πολλές πρωτεΐνες κατανάλωσαν λιγότερα παχυντικά σνακ το απόγευμα και πήραν συνολικά λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.