Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Καινοτόμα θεραπεία για το διαβητικό πόδι

Καινοτόμα θεραπεία για το διαβητικό πόδι


Η μεγαλύτερη απειλή για τον διαβητικό είναι η εξέλιξη της νόσου του στη λεγόμενη νόσο του διαβητικού ποδιού, δηλαδή σε μερικά ή εκτεταμένα έλκη που οδηγούν δυστυχώς σε ακρωτηριασμούς.
Το διαβητικό πόδι σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς  και οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο άκρα τους, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Κάθε 30 δευτερόλεπτα, κάπου στον κόσμο, ένα πόδι ακρωτηριάζεται λόγω του διαβήτη! Από τα 200 εκατομμύρια ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο, το 5% παρουσιάζει  έλκη κάτω άκρων!Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει αύξηση του αριθμού των ατόμων με διαβήτη έως και 70% μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Υπολογίζεται ότι το 2025 θα  πάσχουν από διαβήτη 333 εκατ. σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμός που το 2003 ήταν 194 εκατ. Επίσης, έως τότε θα έχει διπλασιαστεί και ο αριθμός των ακρωτηριασμών σε όλο τον κόσμο.Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, το διαβητικό πόδι αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο των ασθενών με διαβήτη. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 20% των ατόμων με διαβήτη θα νοσηλευτεί μια φορά στη ζωή του λόγω προβλημάτων  που σχετίζονται με το διαβητικό πόδι και κάθε χρόνο ενώ περίπου το 2-6% εμφανίζουν διαβητική γάγγραινα.Πρέπει να τονιστεί ότι η θνητότητα που σχετίζεται με το διαβητικό πόδι είναι υψηλή, αγγίζοντας περίπου το 10% για τη χρονική περίοδο του ακρωτηριασμού, 30% μέσα στον πρώτο χρόνο και φτάνει το 50% μέσα στην επόμενη 5ετία. Επομένως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ένας μείζων ακρωτηριασμός αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το προσδόκιμο επιβίωσης.
Πέραν του κοινωνικού κόστους, το διαβητικό πόδι επιφέρει και τεράστιο οικονομικό κόστος. Στην χώρα μας, κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι περίπου 2-3.000 διαβητικοί ασθενείς υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό και συνολικά, περίπου  40.000 Έλληνες διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.143€, χωρίς να υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδή ανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου κτλ. Το συνολικό ετήσιο κόστος από τα έλκη στη χώρα μας ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.!
Ωστόσο, τώρα και στη χώρα μας, είναι διαθέσιμος ο πρώτος αναγεννητικός – προστατευτικός παράγοντας για την αποτελεσματική επούλωση των χρόνιων πληγών του δέρματος και ονομάζεται  Cacipliq20 RGTA. Οι κλινικές μελέτες του αποδεικνύουν επούλωση σε ποσοστό πάνω από 90% στα χρόνια διαβητικά έλκη, που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιπλοκές και τελικά σε ακρωτηριασμό.
Η  χρήση του ενδείκνυται για την επούλωση των χρόνιων ελκών του δέρματος, όπως:
έλκη διαβητικού ποδιού
φλεβικά έλκη                   
αρτηριακά έλκη
έλκη από πίεση (έλκη κατάκλισης),
καθώς και για τον πόνο που αυτά προκαλούν.
Πρόκειται για συνθετικά βιοδιασπώμενο πολυμερές γλυκόζης. 
Το CACIPLIQ20®  συνδέεται μόνο με ιστούς που έχουν βλάβη με μηχανικό τρόπο, με αποτέλεσμα να  επιταχύνει την αναγέννηση των ιστών,  αποκαθιστώντας την αρχιτεκτονική της θεμέλιας ουσίας και ρυθμίζοντας  το κυτταρικό μικροπεριβάλλον, ώστε να καθίσταται και πάλι εφικτή η αναγέννηση της πληγής μέσω του φυσικού μηχανισμού. Mε τη θεραπεία παρατηρείται επαναγγείωση και γέμισμα του έλκους, που ερμηνεύεται από το σχηματισμό κοκκιώδους ιστού και την  ανάπλαση του δέρματος και στις τρεις στιβάδες.
Το CACIPLIQ20®  είναι εύκολο στην εφαρμογή και δίνει λύση σε έλκη που δεν παρουσίαζαν επούλωση για μήνες, προάγοντας την ανάπλαση του ιστού. Οι κλινικές μελέτες του αποδεικνύουν επούλωση των χρόνιων διαβητικών ελκών της τάξης 92% στις 10 εβδομάδες, όταν ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης επιφέρει επούλωση της τάξης του 30%, στις 20 εβδομάδες!
Για έλκη έκτασης περίπου 5 cm2, ανθεκτικά σε οποιαδήποτε θεραπεία, παρατηρείται επούλωση μετά από 1 μήνα θεραπείας. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της πληγής. Σημαντικό είναι επίσης ότι η θεραπευτική δράση του δεν επηρεάζεται από παράγοντες που αναστέλλουν τη διαδικασία επούλωσης όπως ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χρήση κορτικοειδών.
Διατίθεται σε 3 συσκευασίες:
Συσκευασία που περιέχει 1 σετ με 1 φιαλίδιο CACIPLIQ20® των 1,5ml για εφάπαξ εφαρμογή σε πληγή μικρότερη των 35cm2.
Συσκευασία που περιέχει 3 σετ με 3 φιαλίδια CACIPLIQ20® των 1,5ml για 3 εφαρμογές σε πληγή μικρότερη των 35cm2.
Συσκευασία που περιέχει 2 σετ με 2 φιαλίδια CACIPLIQ20® των 5ml για 2 εφαρμογές σε πληγή από 35cm2 έως 220cm2.http://www.boro.gr/