Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

«Τρέχουν» οι πάγοι στην Αρκτική Ενα από τα μεγαλύτερα παγοκαλύμματα της Γης κινείται ταχύτερα προς τη θάλασσα όπως έδειξε ο δορυφόρος Sentinel-1a της ESA

Βρυξέλλες 
Ένα από τα μεγαλύτερα παγοκαλύμματα της Γης έχει αρχίσει να κινείται ανησυχητικά όπως αποκάλυψαν νέα δορυφορικά δεδομένα. Πρόκειται για το Αουστφόνα, στην Αρκτική, του οποίου ο κύριος παγετώνας έχει επιταχύνει την κίνησή του προς τη Θάλασσα του Μπάρεντς εξαιτίας της τήξης των πάγων. Η ανακάλυψη έγινε χάρη στον πρώτο από τους δορυφόρους της αποστολής Sentinel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ο οποίος εκτοξεύθηκε πρόσφατα και ακόμη δεν έχει καν μπει στην προγραμματισμένη τροχιά του.
Φαινομενική σταθερότητα
Το Αουστφόνα καλύπτει μια έκταση λίγο μεγαλύτερη από 8.000 τ. χλμ. στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας. Οι επιστήμονες που το μελετούν θεωρούσαν ότι έχει παραμείνει σχετικά σταθερό την τελευταία εικοσαετία. Υποπτεύονταν όμως ότι υπήρχε περίπτωση το παγοκάλυμμα να χάνει αρκετά περισσότερο πάγο από ό,τι μπορούσαν να ανιχνεύσουν. Για τον λόγο αυτό ζήτησαν τη «βοήθεια» των δεδομένων του Sentinel-1a, του πρώτου από μια σειρά δορυφόρων που αναπτύσσει η ESA με στόχο την καλύτερη παρατήρηση του πλανήτη.
«Παρατηρούμε το Αουστφόνα μέσω των δεδομένων διαφόρων δορυφορικών ραντάρ τα τελευταία είκοσι χρόνια και δεν είχε αλλάξει και πολύ» δήλωσε στο BBC ο Αντι Σέπερντ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία και επικεφαλής της μελέτης. «Τώρα όμως που το ξαναείδαμε μέσω του νέου δορυφόρου Sentinel-1a είναι σαφές ότι έχει επιταχυνθεί σημαντικά μέσα στα δυο ή τρία τελευταία χρόνια, Κινείται πλέον δέκα φορές ταχύτερα από τις προηγούμενες μετρήσεις μας».
Η ταχύτητα ενός παγετώνα εκτιμάται με βάση το πόσο τα κύρια χαρακτηριστικά του, όπως π.χ. οι μεγάλες χαράδρες, κινούνται μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες είδαν ότι – όπως ακριβώς υποπτεύονταν – το Αουστφόνα χάνει περισσότερο πάγο στον κύριο παγετώνα αποστράγγιξής του στο Ακρωτήριο Μον, ο οποίος είναι και αυτός που έχει επιταχυνθεί περισσότερο, κινούμενος ολοταχώς προς τη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Η σταθερότητα των μόνιμων πάγων της Γης έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την ισορροπία του κλίματος του πλανήτη αλλά και για το ύψος της στάθμης της θάλασσας. «Αν και τα παγοκαλύμματα και οι παγετώνες περιλαμβάνουν μόνο το 1% του πάγου του πλανήτη συμβάλλουν κατά περίπου 50% στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης εξαιτίας της τήξης των πάγων» εξήγησε ο καθηγητής Σέπερντ.http://www.tovima.gr