Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Η χάθα γιόγκα μετά τα 55 τονώνει τον εγκέφαλο

Η χάθα γιόγκα μετά τα 55 τονώνει τον εγκέφαλο

Η χάθα γιόγκα μπορεί να βοηθεί τους μεσήλικες και ηλικιωμένους να διατηρήσουν ακμαίες τις νοητικές λειτουργίες τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 108 εθελοντές, ηλικίας 55 έως 79 ετών, διαπίστωσαν πως έπειτα από οκτώ εβδομάδες ενασχόλησης με την χάθα γιόγκα παρουσίαζαν βελτίωση στις επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης, νοητικής ευελιξίας και ικανότητας εναλλαγής νοητικών δραστηριοτήτων.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journals of Gerontology, Series A», οι εθελοντές τους ήταν αγύμναστοι όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη. Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε δύο ομάδες: οι 61 έκαναν χάθα γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα και οι υπόλοιποι έκαναν τον ίδιο αριθμό προπονήσεων αλλά με ασκήσεις τόνωσης και διατάσεως των μυών (στρέτσινγκ). Στο τέλος των οκτώ εβδομάδων, όσοι είχαν κάνει γιόγκα ήταν πιο ακριβείς και πιο γρήγοροι στα τεστ αξιολόγησης της μνήμης τους απ’ ό,τι πριν ασχοληθούν με τη γιόγκα.
Αντιθέτως, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στις επιδόσεις όσων είχαν ασχοληθεί με το στρέτσινγκ και τις ασκήσεις τόνωσης των μυών. Η χάθα γιόγκα είναι μία αρχαία πρακτική, που εμπεριέχει διαλογισμό και εστιασμένη αναπνοή, εν όσω ο ασκούμενος λαμβάνει προσεκτικά ελεγχόμενες σωματικές στάσεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρντ ΜακΌλεϊ, καθηγητή Κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο, εκτιμούν ότι αυτή ακριβώς η νοητική εστίαση και έλεγχος κάθε σκέψης, κίνησης και ανάσας, εξασκεί τον εγκέφαλο με τρόπο που διατηρείται και μετά το τέλος της άσκησης.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα παρέχει και άμεσα ψυχολογικά οφέλη, ελαττώνοντας το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες, τα οποία επίσης επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες.Πηγή: tanea.gr