Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Σχολείο: Πού να βρω χρόνο να κάνω και άλλα πράγματα;

Σχολείο: Πού να βρω χρόνο να κάνω και άλλα πράγματα;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 
Γεια σας. Εδω και πολυ καιρο δεν μπορω να διαχειριστω το χρονο μου Καθε μερα τρεχω συνεχως και δεν προλαβαινω τιποτα ενω δεν εχω πολλες δραστηριοτητες με αποτελεσμα να μειωνεται η αποδοση μου στο σχολειο και σε οτιδηποτε αλλο με το οποιο ασχολουμαι. Τι μπορω να κανω; 
Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 

Αγαπητή αναγνώστρια:
 Ηρεμήστε. Δεν φταίτε εσείς, με την έννοια ότι δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα προσωπικά. Υπόκεισθε απλά στους νόμους που κυβερνάν το νου τον ανθρώπων.
Τα ερεθίσματα έρχονται με ένα ρυθμό στη συνείδηση και αυτή διαλέγει αν θα τα επεξεργαστεί αντιμετωπίζοντάς τα ή αγνοώντας τα. Αν ο ρυθμός αυτός αυξο-μειώνεται τότε η απόφαση του "τί θα κάνουμε μ'αυτά" αλλάζει ανάλογα. Αν τα ερεθίσματα που έχετε συνηθίσει να επεξεργάζεστε έρχονται σε σας σήμερα σε σημαντικά αυξημένο ρυθμό απ' αυτόν που έχετε συνηθίσει τότε μάλλον απλά τα αγνοείτε. Αυτό που όμως δεν μπορείτε να αγνοήσετε είναι οι αντιδράσεις των ανθρώπων που σας βομβαρδίζουν με την υπερπληθώρα δεδομένων. Έτσι έχετε σαν αυτοεικόνα το "κακό μοντάζ" του ανθρώπου που αγνοεί την υπερπληθώρα δεδομένων και δέχεται επιπλήξεις γι'αυτό. 
Η προσαρμογή σας στο ρυθμό της "καθημερινότητας" μπορεί να γίνει. Απλά χρειάζεστε μια περίοδο εξάσκησης αυξάνοντας σταδιακά το ρυθμό με τον οποίο επιλέγετε να επεξεργάζεστε τα δεδομένα. Βοηθήστε τον εαυτό σας αναγνωρίζοντας τα όρια που έχετε αυτή τη στιγμή, αλλά και την ελαστικότητά τους, δηλαδή την δυνατότητά σας να τα "ανοίξετε" στο μέλλον. 
Με λίγα λόγια αν σήμερα νιώθετε δυσλειτουργική ή αντιλειτουργική ή πως έχετε συμπτώματα που σας μοιάζουν με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής τότε το πρώτο που πρέπει να υποψιαστείτε είναι το άγχος των ανθρώπων που σας τροφοδοτούν με συμβουλές και υποχρεώσεις. Το δεύτερο που πρέπει να υποψιαστείτε είναι το πόσο τους αγαπάτε και τους προστατεύετε από το να ομολογήσουν πως το άγχος τους παρέσυρε σε υπερβολές προσδοκιών και μετά απ' αυτό ξεκινήστε να ψάχνετε τον εαυτό σας για το όποιο "ελάττωμα". Εδώ θα είμαστε για την όποια συνέχεια. 
 Λίγα λόγια για τον ειδικό μας
 "Λέγομαι Δημήτρης Κατσαρός, έχω γεννηθεί στο Χολαργό τον Ιούνιο του 1984 και σχεδόν όλη μου τη ζωή έζησα στην Αθήνα όπου πήγα σχολείο και σπούδασα ψυχολογία στην Πάντειο. Εργάστηκα σε διάφορους χώρους εκτός αυτού που σπούδασα. Στο στρατό ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκα ενεργά ως ψυχολόγος απαντώντας στη γραμμή sos υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού καθ'όλη τη διάρκειά της θητείας μου. Σήμερα ιδιωτεύω ως θεραπευτής και ειδικεύομαι στην ομαδική ανάλυση με ψυχοδυναμικού τύπου προσέγγιση στην εταιρεία Hope in Ga με έδρα την Κηφισιά. Ταυτόχρονα είμαι διαχειριστής της εταιρίας Eurosynapsis.ΙΚΕ με ιδρυτή τον πατέρα μου, η οποία παρέχει υπηρεσίες νευρολογίας και ψυχολογίας. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο άνθρωπος ως άτομο και ως έννοια και πολλές φορές θεωρώ ότι δεν πρόκειται για εργασία αλλά για μια παράξενη και όμορφη αναζήτηση. Κατά τα άλλα μου αρέσει η γυμναστική, η μουσική, η ζωγραφική και οι θετικές επιστήμες."http://www.boro.gr