Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Τι κάνουν οι έξυπνοι γονείς όταν τα παιδιά αργούν για το σχολείο;

Τι κάνουν οι έξυπνοι γονείς όταν τα παιδιά αργούν για το σχολείο;

.. το παιδί σας το πρωί
Το να βγείτε από την εξώπορτα σας το πρωί είναι αρκετά δύσκολο και χωρίς να ανησυχείτε για το αν ή όχι, τα παιδιά σας βούρτσισαν τα δόντια τους ή δεν έχουν βρει τι να φορέσουν. Απλοποιήστε τη δική σας και τη δική τους ρουτίνα με τους παρακάτω τρόπους που σας προτείνουμε με το να μάθετε πώς να ασχοληθείτε με τις μικρές κοινές«αποτυχίες», έτσι ώστε να μπορέσετε όλοι να φύγετε από το σπίτι στη ώρα σας.
-Πρόβλημα: πάντα καταλήγω να παρακαλώ τα παιδιά μου να ντυθούν όταν ήδη έχουμε αργήσει. Λύση: αφήστε τα να ντυθούν πρώτα. Για όσα παιδιά έχουν κάνει μπάνιο από το προηγούμενο βράδυ, δημιουργήστε την προσδοκία ότι θα ντυθούν πριν βγουν από το δωμάτιο τους. Τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν για να πάνε στο μπάνιο, οπότε θα φοράνε τα ρούχα τους ένα λεπτό αφότου έχουν ξυπνήσει.
-Πρόβλημα: τα παιδιά μου είναι αφηρημένα. Λύση: πατήστε το κουμπί «play».Πείτε στα παιδιά σας να φτιάξουν μια λίστα με τα αγαπημένα τους τραγούδια και στη συνέχεια παίξτε τα κάθε πρωί στο iPod. Αυτό είναι ιδανικό για μικρότερα παιδιά ή για παιδιά που δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου – έτσι θα ξέρουν ότι το τραγούδι #3 (π.χ) σημαίνει ότι πρέπει να είναι ντυμένα και έτοιμα να φύγουν. Αυτό θα τους βοηθήσει να μάθουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους.
-Πρόβλημα: δεν έχω χρόνο για να βοηθήσω τα μικρότερα παιδιά μου να κάνουν τις πρωινές τους δουλειές. Λύση: δημιουργήστε κάρτες με τις δουλειές που πρέπει να κάνουν. Δημιουργήστε εικονογραφημένες κάρτες με τις πρωινές τους δραστηριότητες, ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να ετοιμαστούν. Η κόρη μου είναι 5 και φτιάξαμε κάρτες με ένα κοριτσάκι να ντύνεται, να βουρτσίζει τα μαλλιά της και τα δόντια της και να στρώνει το κρεβάτι της. Εκείνη κοιτάζει τις κάρτες και ξέρει ότι πρέπει να κάνει το κάθε πράγμα.
-Πρόβλημα: καταλήγω να τσακώνομαι με το γιό μου τρεις ημέρες την εβδομάδα. Λύση: μείνετε ουδέτερη. Η αντίδραση είναι χρονοβόρα. Αντιθέτως, συνειδητοποιήστε ότι όσα παιδιά γκρινιάζουν, εκφράζουν την απογοήτευση τους. Η απάντηση σας: αναφέρετε με ευκρίνεια ποια είναι η προσδοκία σας και τι χρειάζεται το παιδί να κάνει. Παράδειγμα: «Ξέρω ότι είσαι κουρασμένος και βιαστικός. Πάρε μια βαθιά ανάσα και σε παρακαλώ κάτσε να φας το πρωινό σου».
Διαβάστε περισσότερα για το παιδί στο www.manamia.gr