Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει την υγεία των νεφρών

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει την υγεία των νεφρών

Η ακολούθηση μιας παραδοσιακής, υγιεινής διατροφής μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως χρονίας νεφροπάθειας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν 7 χρόνια την πορεία της υγείας 900 εθελοντών, διαπιστώνοντας πως όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρονία νεφρική νόσο.
Είχαν επίσης κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώνουν ταχεία έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας τους. Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στην «Κλινική επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας» (CJASN), οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των εθελοντών τους από 0 έως 5, αναλόγως με το πόσο έμοιαζε με τη μεσογειακή διατροφή (το 0 ήταν το καθόλου και το 5 το «πάρα πολύ»). Κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στην βαθμολογία αυτή συσχετίσθηκε με μείωση κατά 17% του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιας νεφροπάθειας. «Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κακή διατροφή επηρεάζει αρνητικά την υγεία των νεφρών, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο εάν η μεσογειακή διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαϊνές Χάτρι, νεφρολόγος και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Κολούμπια. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως μεταβολικού συνδρόμου, εγκεφαλικού, εμφράγματος, περιφερειακής αρτηριοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από λιγοστό κρέας, γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα, άφθονα φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά, και λογικές ποσότητες ξηρών καρπών και ελαιολάδου. Πηγή: tanea.gr