Το άσπρο ρύζι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Το άσπρο ρύζι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Οι πιθανότητες να εκδηλώσει ένας ενήλικας τύπου 2 διαβήτη αυξάνονται όταν τρώει άσπρο ρύζι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που βασίστηκε στη συνδυασμένη ανάλυση τεσσάρων προγενέστερων στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 350.000 εθελοντές.
Όπως έδειξε, όσο περισσότερο άσπρο ρύζι έτρωγαν, τόσο υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη διέτρεχαν.
Οι δύο από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί σε Κίνα και Ιαπωνία, και οι άλλες δύο σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Οι Ασιάτες τρώνε πολύ περισσότερο ρύζι απ’ ό,τι οι κάτοικοι της Δύσης, καταναλώνοντας κατά μέσον όρο τρεις-τέσσερις μερίδες έναντι μία-δύο μερίδων την εβδομάδα αντιστοίχως.
«Κάθε πρόσθετη μερίδα λευκού ρυζιού την ημέρα σχετίσθηκε με μικρή, αλλά στατιστικώς σημαντική αύξηση του κινδύνου εκδηλώσεως διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κι Σαν από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα όταν τρώει κανείς μία ή δύο μερίδες ρύζι την εβδομάδα, αλλά όταν υπερβαίνει αυτές τις ποσότητες υπάρχει πρόβλημα».
Η συσχέτιση μπορεί να εξηγηθεί με τις επιδράσεις του λευκού ρυζιού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το άσπρο ρύζι έχει σχετικά υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (GI), δηλαδή όταν το καταναλώνουμε αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
Αντιθέτως, τα τρόφιμα με χαμηλό GI, όπως το καφέ ρύζι, τα αυξάνουν με πιο αργό ρυθμό, προκαλώντας έτσι πιο παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού της πείνας και διατηρώντας πιο σταθερό το σάκχαρο. Επιπλέον, το άσπρο ρύζι, το οποίο είναι η επεξεργασμένη μορφή του καφέ ρυζιού, περιέχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του τύπου 2 διαβήτη. Η μετανάλυση – όπως λέγεται επιστημονικά αυτού του είδους η μελέτη – δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ). Τα συμπεράσματά της εξήχθησαν αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, όπως η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Οι εθελοντές συμμετείχαν στις μελέτες από 4 έως 22 χρόνια. Όλοι ήσαν υγιείς κατά την έναρξή τους, αλλά έως την ολοκλήρωσή τους οι 13.200 είχαν εκδηλώσει τύπου 2 διαβήτη. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου