Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Ακόμα και οι αρουραίοι βρίσκουν σέξι το κομπινεζόν

Ακόμα και οι αρουραίοι βρίσκουν σέξι το κομπινεζόν

Ακόμα και οι αρουραίοι βρίσκουν σέξι το κομπινεζόν

Το «βίτσιο» που απέκτησαν τα νεαρά αρσενικά δείχνει πως ο εγκέφαλός τους έμαθε να συνδέει το γιλέκο ρόμπα με τη σεξουαλική πράξη. «Έμαθαν πως, κάθε φορά που η σύντροφός μου φορά εσώρουχα, εγώ θα κάνω σεξ» λέει στο LiveScience ο Γκονσάλο Κιντάνα Σουνίνο, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σε προηγούμενες μελέτες, η ίδια ομάδα είχε δείξει ότι οι αρουραίοι που είχαν μάθει να συνδέουν το σεξ με μια συγκεκριμένη μυρωδιά, το άρωμα του αμύγδαλου, προτιμούσαν να ζευγαρώνουν με θηλυκά που φορούσαν το συγκεκριμένο άρωμα.
Αφού εξέτασαν το ρόλο της όσφρησης, συνέχισαν τα πειράματα με την όραση και την αφή. Στη δοκιμή που πραγματοποίησαν με τα εσώρουχα για αρουραίους, τα αρσενικά όχι μόνο έβλεπαν το γιλέκο ρόμπα, αλλά επιπλέον ένιωθαν την υφή του με τα μουστάκια τους καθώς καβαλούσαν το ντυμένο θηλυκό. Τα πειραματόζωα μπορεί να απόλαυσαν το σεξ στη διάρκεια του πειράματος, δεν τους βγήκε όμως σε καλό. Θέλοντας να μάθουν τι συνέβαινε στους εγκεφάλους τους, οι ερευνητές τα θυσίασαν αμέσως μετά την τελευταία σεξουαλική πράξη. Στη συνέχεια εμβάπτισαν τους εγκεφάλους τους σε μια χρωστική ουσία που δείχνει σε ποιες περιοχές εκφραζόταν το γονίδιο c-fos, του οποίου η λειτουργία θεωρείται δείκτης νευρωνικής ενεργοποίησης.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν το Νοέμβριο σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστήμης στην Ουάσινγκτον, δείχνουν ότι τα αρσενικά που είχαν την πρώτη τους εμπειρία με ντυμένα θηλυκά εμφάνιζαν αυξημένη δραστηριότητα στα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου όπως ο επικλινής πυρήνας. Παρά τις διαφορές του ανθρώπου από τον αρουραίο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει στον ανδρικό εγκέφαλο όταν μαθαίνει να συνδέει το σεξ με οπτικά, απτικά ή οσφρητικά ερεθίσματα. Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης