Δύο στους δέκα 50άρηδες φέρουν τις «μεταλλάξεις της λευχαιμίας»

Δύο στους δέκα 50άρηδες φέρουν τις «μεταλλάξεις της λευχαιμίας»

Οι γενετικές μεταλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν στην λευχαιμία των ενηλίκων είναι «σχεδόν αναπόφευκτες» μετά την ηλικία των 50 ετών, αλλά ευτυχώς σπανίως προκαλούν τη νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία. Εξετάζοντας το DNA 4.219 εθελοντών δίχως αιματολογικούς καρκίνους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό έως 20% στις ηλικίες 50-60 ετών και περισσότερο από 70% στις ηλικίες άνω των 90 ετών είχαν κύτταρα στο αίμα με τις ίδιες γενετικές μεταλλαγές που ανευρίσκονται στην λευχαιμία!
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα ποσοστά των ενηλίκων με προλευχαιμικά κύτταρα, όπως αποκαλούνται, είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ότι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί και αυξάνονται δραματικά με την ηλικία. Αν και οι περισσότεροι από εμάς συσχετίζουν τη λευχαιμία κυρίως με τα παιδιά, ορισμένες μορφές της εκδηλώνονται κατεξοχήν στους ενήλικες - και η συχνότητά τους δείχνει να αυξάνεται διαρκώς.
«Η λευχαιμία προκαλείται από τη βαθμιαία συσσώρευση μεταλλαγών του DNA στα βλαστοκύτταρα του αίματος, με μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμας ΜακΚέρελ, από το Ίδρυμα Ερευνών Sanger στο Κέιμπριτζ.
«Αν και μας εξέπληξε το γεγονός ότι βρήκαμε τις συγκεκριμένες μεταλλαγές σε τόσο μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων ανθρώπων, πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα δεν θα ζήσουν αρκετά χρόνια ώστε να συσσωρεύσουν όλες τις μεταλλαγές που απαιτούνται για να εκδηλωθεί η λευχαιμία».
«Αν και περιμέναμε πως θα βρούμε σε αρκετούς ηλικιωμένους τις συγκεκριμένες μεταλλαγές, δεν πιστεύαμε ότι αποτελούν σχεδόν αναπόφευκτη συνέπεια του γήρατος», είπε από την πλευρά του ο επιβλέπων ερευνητής δρ Γιώργος Βασιλείου, επικεφαλής της Ομάδας Γενετικής Αιματολογικών Καρκίνων του Sanger και αιματολόγος στο Νοσοκομείο Addenbrooke's, στο Κέιμπριτζ.
Και συνέχισε: «Παρ’ ότι οι μεταλλαγές αυτές θα είναι αβλαβείς για την πλειονότητα των φορέων τους, σε κάποιους από αυτούς θα ανοίξουν τον δρόμο για την εκδήλωση λευχαιμίας και αν υπάρξει σημαντική παράταση στο προσδόκιμο επιβιώσεως, μπορεί στο μέλλον να δούμε σημαντική αύξηση και στα κρούσματα λευχαιμίας». Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το ένα στα δύο παιδιά που γεννιούνται τον 21ο αιώνα θα ζήσουν έως τα 100 τους χρόνια, επομένως το ενδεχόμενο που αναφέρουν οι ερευνητές ίσως δεν είναι και τόσο απίθανο. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Reports». Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου