Οταν το παιδί μου έχει μαθησιακές διαταραχές

Οταν το παιδί μου έχει μαθησιακές διαταραχές


Πολλά παιδιά έχουν μαθησιακές διαταραχές, επίσης γνωστές και ως μαθησιακές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στις σχολικές τους αρμοδιότητες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και τα κίνητρα ενός παιδιού. Κατανοήστε πώς να εντοπίσετε τα σημάδια που μπορεί να σηματοδοτήσουν τις μαθησιακές διαταραχές και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να τις αντιμετωπίσει.
Μια διαταραχή μάθησης είναι κάτι που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει τις ακαδημαϊκές του δεξιότητες, όπως η ανάγνωση και ο υπολογισμός. Οι μαθησιακές διαταραχές δεν αντικατοπτρίζουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού, αντ” αυτού επηρεάζουν την ικανότητα του να ολοκληρώσει μια εργασία ή να χρησιμοποιήσει ορισμένες δεξιότητες, ιδιαίτερα στο σχολείο.
Οι πιο συχνές διαταραχές της μάθησης περιλαμβάνουν:
  • Δυσλεξία. Η δυσλεξία είναι μια διαταραχή μάθησης που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή και στην ανάλυση των λέξεων.
  • Δυσαριθμησία. Σχετίζεται με τις μαθηματικές έννοιες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην επίλυση ακόμη και απλών μαθηματικών προβλημάτων.
  • Μη λεκτική μαθησιακή δυσκολία. Αυτή η διαταραχή μάθησης χαρακτηρίζεται από δυσκολία με τις μη λεκτικές μορφές, όπως ο συντονισμός και η γλώσσα του σώματος.
Κάποια παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερες από μία διαταραχή μάθησης.
Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαθησιακών διαταραχών περιλαμβάνουν:
  • Γενετική. Ορισμένες διαταραχές μάθησης είναι κληρονομικές.
  • Ιατρικές παθήσεις. Η κακή ανάπτυξη στη μήτρα, η έκθεση στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά πριν γεννηθεί, και το χαμηλό βάρος γέννησης είναι παράγοντες κινδύνου που έχουν συνδεθεί με μαθησιακές διαταραχές.
  • Περιβαλλοντική έκθεση. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μαθησιακών διαταραχών.
  • Ψυχολογικά αίτια.
Ο εντοπισμός μιας μαθησιακής διαταραχής μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Για παράδειγμα αν το παιδί σας βιώνει δυσκολία κατανόησης, στερείται συντονισμού στο περπάτημα, στα σπορ ή σε κάποιες δεξιότητες, όπως κρατώντας ένα μολύβι ή απλά χάνει τις εργασίες του και ξεχνάει τα βιβλία του στο σχολείο, τότε μπορεί να παρουσιάζει μαθησιακή δυσκολία. Επίσης, αν αντιστέκεται να κάνει τις εργασίες του ή τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την ανάγνωση, τη γραφή ή τα μαθηματικά, τότε πρέπει να αρχίζετε να ψάχνετε τις αιτίες.
Η πρώιμη παρέμβαση είναι απαραίτητη, γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί η διαταραχή μάθησης, μπορεί το παιδί να αποκτήσει χαμηλή αυτοεκτίμηση, να έχει άγχος, κατάθλιψη και σταματήσει να έχει κίνητρα.  Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει κάποια δυσκολία, τότε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο γιατρό, γιατί η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως ορισμένες μαθησιακές διαταραχές.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου