Προς το αύριο

Προς το αύριο

Προς το αύριο

Ποδηλασία ασφαλείας!



  Ονομάζεται Babel Bike και αποτελεί το «ασφαλέστερο ηλεκτροκίνητο ποδήλατο στον κόσμο», σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Crispin Sinclair με έδρα στο Λονδίνο.
Το μυστικό του πρωτοποριακού δικύκλου με αεροδυναμικό σχεδιασμό κρύβεται στο ειδικό κάθισμα-«κλουβί» το οποίο προστατεύει τον οδηγό από διερχόμενα οχήματα. Το Babel Bike είναι εξοπλισμένο με καθρέφτες στο τιμόνι, στα δεξιά και στα αριστερά, ζώνη ασφαλείας, φώτα και κόρνα αυτοκινήτου ώστε να γίνεται αντιληπτό σε περίπτωση κινδύνου. Ακόμη, έχει προστατευτικά στο μπροστινό μέρος των πεντάλ για μεγαλύτερη ασφάλεια στα πόδια.
Σύμφωνα με τους βρετανούς δημιουργούς του, το ποδήλατο με τον μικρό τροχό μπροστά και τον μεγάλο πίσω συλλέγει την ενέργεια που παράγει ο οδηγός κάνοντας πετάλι ενώ παράλληλα ο κινητήρας Shimano, ισχύος 250 βατ, ενισχύει την πορεία του κατά 50%, με μέγιστη ταχύτητα τα 32 χλμ./ώρα. Η μπαταρία του ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου έχει εμβέλεια 80-130 χλμ. Σε περίπτωση επαναφόρτισής της, η μπαταρία μπορεί να αφαιρεθεί από το ποδήλατο για να μπει στην πρίζα ή να παραμείνει στο δίκυκλο και να συνδεθεί με σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. «Ονειρό μας είναι να προσθέσουμε στους δρόμους 1 εκατ. ποδηλάτες και να αφαιρέσουμε 1 εκατ. αυτοκίνητα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσφέρουμε στους ποδηλάτες μεγαλύτερη ασφάλεια» αναφέρει η Crispin, στη σελίδα της στο Indiegogo από όπου ευελπιστεί να αντλήσει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να περάσει στην παραγωγή.
Ηλεκτρικός… αναπτήρας
Ξεχάστε τον αναπτήρα που ξέρατε με τη φλόγα. Ο αναπτήρας ArcLighter δεν έχει φλόγα αλλά ανάβει π.χ. κεριά με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού «κεραυνού» ρεύματος που παράγει χάρη στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου που διαθέτει.

Σύμφωνα με τους επινοητές του από την εταιρεία Illume, με έδρα στο Εντμοντον, στον Καναδά, το μυστικό της υψηλής απόδοσης του επαναστατικού αναπτήρα κρύβεται στην καμάρα στο επάνω μέρος του, όπου υπάρχουν δύο αντικριστά κεραμικά ηλεκτρόδια.«Oταν ο ηλεκτρισμός "χορεύει" ανάμεσα στα δύο ηλεκτρόδια στην κορυφή του αναπτήρα, παράγεται αυτό που ονομάζουμε ηλεκτρικό τόξο - η εκφόρτιση, δηλαδή, μεταξύ στερεών ηλεκτρικών αγωγών ή ηλεκτροδίων μέσω αερίου, που παρουσιάζει μικρή πτώση τάσης αλλά ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα ρεύματος» εξηγεί η εταιρεία.Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τόξο είναι πολύ μικρότερο από το μέσο «άνοιγμα» μιας φλόγας, συνοδεύεται ωστόσο από υψηλότερη θερμοκρασία, γεγονός που επιτρέπει το αστραπιαίο άναμμα π.χ. κεριών, χαρτιού κ.ά., από οποιαδήποτε κλίση. «Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό αναπτήρα, δεν υπάρχει φλόγα η οποία ανεβαίνει προς τα επάνω όταν π.χ. γυρίζουμε τον αναπτήρα ανάποδα».Για την ώρα, ο ηλεκτρικός αναπτήρας αναζητεί οικονομική ενίσχυση μέσω Kickstarter.
«Πράσινες» μικροκάψουλες παγιδεύουν CO2
Μικροσκοπικές κάψουλες που μοιάζουν με ψιλό... χαβιάρι και είναι ικανές να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα ανέπτυξαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και του Ιλινόι στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν.
Οι μικροκάψουλες είναι κατασκευασμένες από πολυμερές υλικό υψηλής διαπερατότητας. Στο εσωτερικό τους υπάρχει ένα υγρό από ανθρακικό νάτριο, ένα χημικό ευρείας βιομηχανικής χρήσης. Οταν το ανθρακικό νάτριο έρχεται σε επαφή με το διοξείδιο του άνθρακα προκαλείται αντίδραση με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε διττανθρακικό νάτριο - το κύριο συστατικό της μαγειρικής σόδας. Το υγρό παραμένει «φυλακισμένο» στις μικροσκοπικές κάψουλες, επιτρέποντας παράλληλα την εισχώρηση της συγκεκριμένης χημικής ένωσης. Κατά τους ειδικούς, στη συνέχεια το καθαρό διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να αφαιρεθεί για αποθήκευση ή περαιτέρω χρήση του, ενώ η κάψουλα θα μπορούσε να ξαναχρησιμοποιηθεί.Μέχρι στιγμής, οι μικροκάψουλες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση και απελευθέρωση φαρμακευτικών ουσιών και καλλυντικών. Πρόκειται ωστόσο για την πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται επιτυχώς για τη συλλογή και την απελευθέρωση κατά βούλησιν του διοξειδίου του άνθρακα.
Ο σκύλος της… Ντίσκο
Eνα φωτεινό γιλέκο για σκύλους το οποίο υπόσχεται να προσθέσει φως αλλά και ασφάλεια στις βόλτες του αγαπημένου σας τετράποδου δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία Party NYC. To γιλέκο hi-tech διαθέτει 256 ενσωματωμένους λαμπτήρες LED οι οποίοι μπορούν να ρυθμιστούν μέσω smartphone, ώστε να εκπέμπουν διάφορα χρώματα ή μηνύματα στην επιφάνειά του.
Το Disco Dog, όπως ονομάζεται, επικοινωνεί με το smartphone του ιδιοκτήτη του σκύλου μέσω Bluetooth. Mόλις η σύνδεση μεταξύ τους χαθεί, το γιλέκο θεωρεί ότι ο σκύλος το έσκασε με αποτέλεσμα να εμφανίζει αυτόματα το μήνυμα «Lost Dog» (χαμένος σκύλος). «Πρόκειται για ένα έξυπνο αξεσουάρ το οποίο κάνει το κατοικίδιό σας ορατό μέσα στη νύχτα, ενώ σε περίπτωση που χαθεί στέλνει μήνυμα SOS στους περαστικούς» αναφέρει η εταιρεία στη σελίδα της. http://www.tovima.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου