Πώς να χειριστείτε τα προκλητικά παιδιά

Πώς να χειριστείτε τα προκλητικά παιδιά

Το ζήτημα του πώς να χειριστείτε τα προκλητικά παιδιά, είναι κάτι που οι περισσότεροι γονείς έχουν αγωνιστεί για να σταματήσουν αυτή τη συμπεριφορά. Εάν ένα παιδί θέλει να προκαλεί, είναι φυσιολογικό μέχρι σε κάποιο βαθμό, ειδικά στα παιδιά νηπιακής ηλικίας και στους έφηβους. Αποτελεί ένα μέρος της ανάπτυξης του παιδιού και μπορεί να εκφραστεί με συμπεριφορές, όπως να παρακούει τους γονείς του, τους εκπαιδευτικούς και άλλους ενήλικες.
Ένα προκλητικό παιδί μπορεί να προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο μιας κατάστασης ή να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Επίσης, μπορεί να δοκιμάζει τα όρια σας και το κύρος σας. Ένα παράδειγμα ανυπακοής είναι όταν εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, τη στιγμή που θα του πείτε να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να κάνει κάποιες δουλειές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που φαίνεται μπορεί να είναι η περιφρόνηση, όμως στη πραγματικότητα το παιδί μπορεί απλά να χαζεύει ή να έχει κουραστεί και να μη σας δίνει σημασία. Η κατανόηση του τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του, είναι ένα σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, μια προκλητική συμπεριφορά που διαρκεί για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο και παρεμβαίνει στις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο και στη σχέση του με την οικογένεια και τους φίλους, μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι που ονομάζεται εναντιωματική προκλητική διαταραχή (ODD) και μπορεί να διαγνωστεί, όταν ένα παιδί παρουσιάζει συνεχόμενα και επίμονα σημεία πρόκλησης, ανυπακοής και εχθρότητας απέναντι σε πρόσωπα κύρους ή εξουσίας. Αν παρατηρήσετε ακραίες καταστάσεις τότε να μιλήσετε με έναν ειδικό.
Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορείτε να σταματήσετε μόνοι σας τη προκλητική συμπεριφορά του παιδιού σας, αρκεί να ψάξετε τις πραγματικές αιτίες που την ενεργοποιούν. Υπάρχει κάποιο πρότυπο που δεν είναι καλό για εκείνο; Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν του αρέσει να κάνετε; Ή μήπως εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά όταν νιώθει άγχος; Επίσης, βεβαιωθείτε ότι είστε αρκετά σαφείς, τη στιγμή που εξηγείτε στο μικρό σας τους κανόνες και τις δουλειές του σπιτιού, και ότι είναι στη κατάλληλα ηλικία για τους ακολουθήσει. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας είναι 5 ή 6 ετών, υπάρχει περίπτωση να μην είναι εύκολο να καθαρίσει το δωμάτιο του, αλλά να είναι σε θέση να μαζέψει τα παιχνίδια του από το πάτωμα και να σας βοηθήσει να τα βάλετε στη θέση τους.
Αφού ερευνήσετε την αιτία, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τη προκλητική συμπεριφορά του παιδιού σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις καταστάσεις που του δημιουργούν άγχος ή εκνευρισμό. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας νιώθει πιεσμένο με το πρόγραμμα της εβδομάδας, προσπαθήστε να μην προγραμματίσετε πάρα πολλά πράγματα μετά το σχολείο ή τα Σαββατοκύριακα. Αν μισεί τις απότομες μεταβάσεις, προσπαθήστε να μη κάνετε πολλές αλλαγές ή τουλάχιστον να μην τις κάνετε μαζεμένες. Αντιμετωπίστε το παιδί σας, όπως θα θέλατε να αντιμετωπίζουν και οι άλλοι εσάς. Να είστε σταθεροί στις απόψεις σας, αλλά να του μιλάτε πάντα με αγάπη και κατανόηση. Η συμπεριφορά σας αποτελεί παράδειγμα για το πώς το παιδί σας εκφράζει τη γνώμη του ή διαφωνεί.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου