Στο μικροσκόπιο το παθητικό κάπνισμα

Στο μικροσκόπιο το παθητικό κάπνισμα

Έκθεση σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος, παρόμοιες με αυτές που συνήθως συναντάμε σε μπαρ και εστιατόρια της χώρας, επί μία ώρα, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή, τη λειτουργία της καρδιάς αλλά και σε πολλές ορμόνες και λειτουργίες του σώματος.
Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα μελετών που έχουν διεξαχθεί στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab που βρίσκεται στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου, δρ. Ανδρέας Φλουρής, η αποδοτικότητα της αναπνοής μειώνεται κατά 10% έως 15%, ενώ η έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς αυξάνεται σημαντικά. Επίσης, πολλοί παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος πολλαπλασιάζονται, γεγονός που δείχνει ότι το σώμα μας αντιμετωπίζει το παθητικό κάπνισμα σαν έναν επικίνδυνο εισβολέα.
Αυτές οι αλλαγές, διευκρινίζει ο ίδιος, είναι τόσο εκτεταμένες που είναι εμφανείς για τουλάχιστον τρεις ώρες αφότου αποχωρήσουμε από τον χώρο καπνίσματος.
  Επιπλέον, όταν κάνουμε κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας (π.χ. να περπατήσουμε γρήγορα για μερικά λεπτά ή να ανεβούμε γρήγορα σκάλες δύο-τριών ορόφων) αφού πρώτα έχουμε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν επιπλοκές στην υγεία μας. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για άτομα μεγάλης ηλικίας, υπέρβαρους, ή ανθρώπους με κακή φυσική κατάσταση. Επίσης, στο Εργαστήριο διεξάγονται μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της θερμοκρασίας στη λειτουργία του σώματος. Έτσι, στο άμεσο μέλλον θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια, σύμφωνα με τον κ. Φλουρή, πώς επηρεάζει η αύξηση της θερμοκρασίας την υγεία και την απόδοση των αθλητών αλλά και να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας πριν και κατά τη διάρκεια της θερμοπληξίας, ώστε να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες μεθόδους πρώτων βοηθειών.
Όπως διευκρινίζει, έρευνες σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει, επανειλημμένα, ότι η απόδοση των αθλητών μειώνεται όταν κάνει πολλή ζέστη, ενώ όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξηθεί πολύ υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία των αθλητών.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά θανάτων από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων ποδοσφαίρου, ενώ στο αμερικάνικό ποδόσφαιρο τέτοια φαινόμενα λαμβάνουν χώρα πολύ πιο συχνά.
Δυστυχώς, εξηγεί, παρά τη συνεχή έρευνα σε αυτά τα θέματα, δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη ένα κριτήριο (π.χ. όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από κάποιο επίπεδο), με βάση το οποίο οι υπεύθυνοι, είτε αυτός είναι ο διαιτητής σε αγώνα, είτε ο προπονητής σε προπόνηση, να μπορούν να αποφασίζουν εάν ένας αγώνας ή μία προπόνηση πρέπει να διακοπεί ή να ματαιωθεί. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η λίστα ιστολογίων μου