Νέα ορμόνη δίνει ελπίδες για αντιμετώπιση του διαβήτη

Νέα ορμόνη δίνει ελπίδες για αντιμετώπιση του διαβήτη

Η ανακάλυψη μίας νέας ορμόνης που παράγεται από το λίπος, ίσως οδηγήσει σε καινοτόμες προσεγγίσεις στην καταπολέμηση του διαβήτη και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.«Η κυρίως δράση της ορμόνης είναι η αναστολή εναπόθεση λίπους στο συκώτι και η ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού να διασπά τη γλυκόζη, εξηγεί» ο Δρ Γκόκχαν Χοταμισλιγκιλ από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, στα οποία και εντοπίστηκε η ορμόνη «παλμιτολεάτη», αλλά η οποία υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ενώ άλλες γνωστές ορμόνες παράγονται έχουν ως βάση πρωτεΐνες ή στεροειδή, αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα μιας ολόκληρης κατηγορίας ορμονών οι οποίες παράγονται από λιπαρά οξέα. Οι ερευνητές ονόμασαν τη νέα αυτή κατηγορία ορμονών λιποκίνες.
Οι ορμόνες δρουν ως «χημικοί αγγελιοφόροι» του σώματος, ταξιδεύοντας μέσω του αίματος για να επηρεάσουν τα κύτταρα και τα όργανα σε διαδικασίες όπως η ανάπτυξη και ο μεταβολισμός, το φύλο και η διάθεση.Αν ο ρόλο της ορμόνης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι όμοιος με αυτόν που καταγράφηκε και στα ποντίκια, μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο όπλο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ ή της λιπώδους ηπατοπάθειας.Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η εν λόγω ορμόνη είχε αναγνωριστέι εδώ και μερικά χρόνια, αλλά οι ειδικοί δεν την είχαν αναγνωρίσει ως ορμόνη.
Η δράση της νέας ορμόνης
Ένας εκ των ρόλων της είναι να επικοινωνεί με το ήπαρ και να προλαμβάνει την συσσώρευση λίπους σ' αυτό, γεγονός που μπορεί να συμβεί σε παχύσαρκα άτομα, ενώ ενθαρρύνει τους μυς να συγκεντρώσουν την γλυκόζη από το αίμα και να την εξολοθρεύσουν.
Η λειτουργία της μοιάζει σχεδόν με αυτή της ινσουλίνης ως προς την διάσπαση του σακχάρου από το αίμα. Η ινσουλίνη είναι γνωστό ότι ρυθμίζει την απορρόφηση του σακχάρου από τα κύτταρα.
Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ είναι ανθεκτικοί στις επιδράσεις της ινσουλίνης ή παράγουν ελάχιστη ποσότητα της.Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο αυξάνεται το λίπος στον οργανισμό, τόσο λιγότερη παλμιτολεάτη παράγεται. Έτσι, στα παχύσαρκα άτομα οι επωφελείς δράσεις αυτής της ορμόνης είναι να ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου και να προλαμβάνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
Οι ιατροί ενδεχομένως μελλοντικά να χορηγούν παλμιτολεάτη στους ασθενείς ή να βρουν τρόπο να διεγείρουν τον οργανισμό ώστε να προλαμβάνει ή να βελτιώνει ασθένειες όπως ο διαβήτης. Μάλιστα ένα απλό αιματολογικό τεστ για τον καθορισμό των επιπέδων της ίσως φανεί χρήσιμο για την σηματοδότηση του κινδύνου για παθήσεις όπως ο διαβήτης.http://www.real.gr/

Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου