Τι πρέπει να κάνω εάν παρατηρήσω ότι το παιδί μου καταναλώνει αλκοόλ;

Teen_drinking

Τι πρέπει να κάνω εάν παρατηρήσω ότι το παιδί μου καταναλώνει αλκοόλ;

Προφανώς, η αντιμετώπιση του πολυδιάστατου προβλήματος της κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι εύκολη και η στάση των γονέων ειδικότερα απαιτεί λεπτότητα, επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος ΕΥΖΗΝ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Καταρχήν, θα πρέπει να τονιστεί ότι η «αστυνόμευση» του εφήβου μάλλον θα επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι γονείς θα πρέπει αρχικά να αξιολογήσουν τη συχνότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το παιδί τους πίνει αλκοόλ και να συζητήσουν ουσιαστικά μαζί του, διερευνώντας τα αίτια ή πιθανά προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ένας από τους στόχους μπορεί να είναι στο να συμφωνήσουν τελικά από κοινού σε κάποιους κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να τηρεί η οικογένεια. Συνιστάται οι γονείς να μιλήσουν από νωρίς στα παιδιά τους για το αλκοόλ, ενημερώνοντάς τα για τις βλαβερές συνέπειές του και ταυτόχρονα βοηθώντας τα στο να κάνουν λογικές επιλογές για την κατανάλωσή του στο μέλλον.
Ένα ακόμη σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια των γονιών είναι να «καθοδηγηθεί» ο έφηβος σε πιο θετικούς τρόπους χαλάρωσης ή εκτόνωσης, όπως είναι ο αθλητισμός ή άλλες δραστηριότητες. Η αναζήτηση βοήθειας από τη σχολική κοινότητα είναι πάντα μια εναλλακτική που θα πρέπει οι γονείς να έχουν υπόψη, εάν χρειαστούν καθοδήγηση ή υποστήριξη ως προς τη διαχείριση του θέματος.
Τέλος, οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ακόμα κι αν η συμπεριφορά των έφηβων παιδιών τους επηρεάζεται πια περισσότερο από άλλα άτομα, παραμένουν πρότυπα συμπεριφοράς γι αυτά, οπότε εξυπακούεται ότι πρώτα οι ίδιοι θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα που θέλουν με τη δική τους στάση απέναντι στο αλκοόλ. Η δράση, βεβαίως, αυτή των γονέων ως προτύπων είναι ισχυρότερη ως μέτρο πρόληψης και για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά.http://www.infokids.gr

Η λίστα ιστολογίων μου