Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» αλλά μόνο για το γεωτρύπανο «Yavuz»

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» αλλά μόνο για το γεωτρύπανο «Yavuz»

Πηγή: SOL Haber
Να προτρέπει την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, την ώρα που η Άγκυρα δεσμεύει με NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ και περιοχές σε διεθνή ύδατα κοντά σε Καστελόριζο και Ρόδο, κινήσεις που έχουν τη στήριξη των ιμπεριαλιστών συμμάχων ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού είναι ενταγμένες στον ευρύτερο σχεδιασμό τους στον ανταγωνισμό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με Ρωσία και Κίνα για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και των αγωγών μεταφοράς του.
Απαντώντας σε ερώτηση του Μ. Ιγνατίου, σχετικά με «τα τουρκικά πολεμικά πλοία που παραμένουν στην ΑΟΖ της Κύπρου», εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επικεντρώθηκε μόνο στο «Γιαβούζ» που βρίσκεται την περιοχή της Καρπασίας και δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου "Yavuz", το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το "Yavuz" από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης (equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Αυτή η τοποθέτηση εμφανίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ως υποστήριξη της Κύπρου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρ. Προδρόμου να δηλώνει: «Η έκκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προκειμένου οι όποιες ενέργειες να στηρίζονται στη νομιμότητα και να βασίζονται σε σχέση συνεργασίας είναι ταυτόσημη με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει στο παρελθόν προτείνει στην Τουρκία διαβουλεύσεις για από κοινού καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και με τη γενική θέση για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία πραγματικά θα διευκόλυνε και συνεννοήσεις συνεργασίας για το φυσικό αέριο». Και κατέληξε: «Ελπίζουμε ότι αυτά τα μηνύματα θα κάνουν την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μέσα από διαφορετικό φακό τα πράγματα, και να επιτρέψει μέσα από ουσιαστική διαπραγμάτευση του Κυπριακού πάνω από όλα να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις νομιμότητας και συνεργασίας στο μέλλον».https://www.902.gr

Η λίστα ιστολογίων μου