Αθήνα https://www.booked.net/
+10°C

Τα συχνά αεροπορικά ταξίδια βλάπτουν το…

Τα συχνά αεροπορικά ταξίδια βλάπτουν το…

Γενετικές ανωμαλίες που δυνητικά μπορούν να συντελέσουν στην πρόκληση καρκίνου ενδέχεται να παρουσιάσουν όσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο. Σε νέα έρευνα μελετήθηκε η επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στα πληρώματα αεροπλάνων.Ο Δρ Λι Γιονγκ και οι συνεργάτες του από Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας εξηγούν ότι αρκετές έρευνες έχουν μελετήσει κατά πόσο τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου λόγω της συχνής έκθεσής τους στην κοσμική ακτινοβολία, την ακτινοβολία που συνήθως μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα της γης αλλά υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στα μεγάλα υψόμετρα.Στην παρούσα έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν κατά πόσο οι πιλότοι των αεροσκαφών τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα γενετικών ανωμαλιών, γνωστών ως χρωμοσωματικών εκτοπισμών.
Οι γενετικές αυτές μεταλλάξεις φυσιολογικά γίνονται συχνότερες καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, αλλά επίσης μπορεί να πηγάζουν από την έκθεση στην ακτινοβολία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκινικές αλλαγές στον πυρήνα των κυττάρων.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 89 πιλότους αεροσκαφών και μια ομάδα σύγκρισης 50 πανεπιστημιακών καθηγητών ίδιας ηλικίας.
Διαπίστωσαν ότι συνολικά οι χρωμοσωμικές εκτοπίσεις δεν ήταν συχνότερες μεταξύ των πιλότων.
Ωστόσο, όταν επικεντρώθηκαν μόνο στην ομάδα των πιλότων, διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των χρωμοσωμικών τροποποιήσεων αυξανόταν μαζί με την πτητική εμπειρία των πιλότων.
Για κάθε δέκα χρόνια αύξηση της πτητικής εμπειρίας, το ποσοστό των χρωμοσωμικών τροποποιήσεων αυξανόταν κατά 81%.
Το ποσοστό παρέμενε ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό της ηλικίας των πιλότων.
Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι οι πιλότοι με μεγάλή εμπειρία πτήσης ενδεχομένως να είχαν εκτεθεί βιολογικά σε σημαντικές ποσότητες ιονίζουσας ακτινοβολίας.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Occupational and Environmental Medicine».Πηγή: tanea.gr