"Περιβαλλοντική εκτροπή" στον Αχελώο
"Έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού η εκτροπή του Αχελώου" Έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού χαρακτηρίζουν την εκτροπή του Αχελώου πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η WWF Ελλάς, η Eλληνική Eταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δίκτυο Μεσόγειoς SOS και η Εταιρεία Προστασίας για τη φύση σημειώνουν ότι το έργο θα έχει απρόβλεπτες οικολογικές επιπτώσεις.
Τονίζουν επίσης ότι εγκυμονούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι καθώς η περιοχή θα γίνει πιο ευάλωτη σε πλημμύρες.
Εκπρόσωποι των οργανώσεων επισημαίνουν και το υπέρογκο κόστος του έργου και καυτηριάζουν την εμμονή του κ. Σουφλιά να ζημιώσει, όπως λένε, τη χώρα σε περίοδο κρίσης με 400 εκατομμύρια ευρώ.
Οι 5 περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον πρωθυπουργό της 5ης Οκτωβρίου να λάβει την πολιτικά γενναία απόφαση για ακύρωση των έργων εκτροπής και να ανακοινώσει σαφές σχέδιο δράσης για την προστασία και οικολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων του θεσσαλικού κάμπου, προς όφελος των Θεσσαλών αγροτών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Αναλυτικότερα, οι αιτιάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων:
· Υπέρογκο οικονομικό κόστος. Σε καιρό κοινωνικά επώδυνης οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει άγνωστες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ολοκλήρωση των έργων, χωρίς να έχει καν προηγηθεί σχεδιασμός για τη χρήση του νερού όταν και αν φτάσει στον κάμπο.
· Εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους, που έχουν υποεκτιμηθεί. Με δεδομένο ότι η εκτροπή του νερού θα γίνεται το καλοκαίρι, το φράγμα Συκιάς θα μαζεύει νερό τον χειμώνα. Σε κατάσταση πληρότητας όμως, τα φράγματα Συκιάς και κατάντη (Κρεμαστών και Καστρακίου) θα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε πλημμύρες, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη γύρω περιοχή, όσο και για την ίδια τη στατική τους επάρκεια, βάσει των παραπάνω κινδύνων.
· Απρόβλεπτες οικολογικές επιπτώσεις, ειδικά για τα ευαίσθητα λιμναία οικοσυστήματα που τροφοδοτούνται από τον Αχελώο, δηλαδή την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχεία. Με δεδομένο ότι οι ελάχιστες οικολογικές τους ανάγκες σε νερό δεν έχουν επιστημονικά προσδιοριστεί, είναι άγνωστο αν το καλοκαίρι και σε περιόδους ξηρασίας θα είναι δυνατή η τροφοδότησή τους.
· Επικίνδυνο λαϊκισμό. Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί. Η Θεσσαλία έχει άμεση και απόλυτη ανάγκη από έργα προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που διαθέτει, καθώς και από αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ειδικά υπό τις συνθήκες διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκτροπή είναι απλά στάχτη στα μάτια αγροτών που απεγνωσμένα ψάχνουν για λύσεις στα προβλήματα που επί δεκαετίες προκαλεί η σπατάλη και κακοδιαχείριση των νερών του θεσσαλικού κάμπουΠΗΓΗ:http://www.skai.gr/