"Οι Σοσιαλιστές επιστρέφουν"


Τα πρώτα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών κάνουν το γύρο του κόσμου με δημοσιεύματα να φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του διαδικτυακού Reuters: "Οι Σοσιαλιστές επιστρέφουν στην Ελλάδα".

Οι έλληνες ψηφοφόροι οργισμένοι με τα συνεχή σκάνδαλα και μία παραπαίουσα οικονομία, καταψήφισαν τον - μέχρι σήμερα - πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, αναφέρει το δημοσίευμα του Associated Press. "Οι Σοσιαλιστές επιστρέφουν στην εξουσία, μετά από πέντε χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης" συμπληρώνεται.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, με μόνο μία έδρα πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός, υπέστη σοβαρό πλήγμα από σκάνδαλα, σε μερικά από τα οποία ενεπλάκησαν στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι στη συνέχεια αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Γίνεται αναφορά στην υπόθεση του Βατοπεδίου - που, όπως επισημαίνεται, κόστισε στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Για την οικονομική κατάσταση επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται το 2009 μετά από έτη ισχυρής ανάπτυξης και ότι το ελληνικό έλλειμμα, θα ξεπεράσει το 6%. Η οικονομία, όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι η βασική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση.

Με τίτλο "Οι Σοσιαλιστές επιστρέφουν στην Ελλάδα" το Reuters, αναφέρεται στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, εξηγώντας ότι οι Σοσιαλιστές φαίνονται να κερδίζουν νίκη και άνετη αυτοδυναμία, ενώ μεταφέρει την εικόνα των πανηγυρισμών έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνεται ότι η συντηρητική παράταξη εξόργισε τους ψηφοφόρους καθώς απέτυχε να αντιμετωπίσει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Προστίθεται ότι το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει πλειοψηφία σε μία περίοδο, όταν η χώρα που εμφανίζεται ως ο "αδύναμος κρίκος" της οικονομίας της Ευρωζώνης, χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση για να διαχειριστεί "μία οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης".

Στο δημοσίευμα του Reuters, φιλοξενείται δήλωση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλου, ο οποίος ανέφερε πως το κόμμα "έπεισε τους Έλληνες με τη δύναμη του προγράμματός του".

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αγορές θα υποδεχτούν με ευνοϊκό τρόπο την νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ γίνεται αναφορά στη δήλωση του στελέχους του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, ο οποίος εξηγεί ότι αυτό θα συμβεί "όχι γιατί έχουν προτίμηση σε κάποιο από τα κόμματα, αλλά γιατί μία νέα κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της".

Στη διαφαινόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα exit polls αναφέρεται και το δημοσίευμα του BBC, ενώ φιλοξενείται η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, η οποία ανέφερε πως ο κόσμος κάλεσε για μία νέα πορεία.

Το BBC αναφέρει ακόμη ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός κάλεσε πρόωρες εκλογές, επιθυμώντας νωπή εντολή για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Περιγράφεται σε αδρές γραμμές το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για μία πράσινη ανάπτυξη, ενώ ο ανταποκριτής του Μέσου στην Ελλάδα αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι φαίνεται να προτίμησαν το πρόγραμμα ύψους 3 δισ. του κ. Παπανδρέου, από το "σφικτό" πρόγραμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Επισημαίνεται ακόμη η φθορά που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και τα δύο μεγάλα κόμματα, παραθέτοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, τα οποία δείχνουν ότι εννιά στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται κανένα από τα δύο κόμματα.

Στο δημοσίευμα των βρετανικών Times αναφέρεται η νίκη ΠΑΣΟΚ μετά από μία "αισιόδοξη" καμπάνια, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Προστίθεται ότι ο Γ. Παπανδρέου θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που αναδεικνύει η οικογένειά του, μετά από τον πατέρα και τον παππού του. "Αν και υπολείπεται του χαρίσματος που παραδοσιακά διαθέτει η οικογένεια Παπανδρέου, βρέθηκε μπροστά καθώς το πρόγραμμά του προβλέπει την οικονομική ανακούφιση των Ελλήνων εν μέσω κρίσης" σημειώνεται.

Όπως επισημαίνεται, το αποτέλεσμα είναι μια "προσωπική αλλά και πολιτική ήττα για τον κ. Καραμανλή", ο οποίος στο πρόγραμμά του περιελάμβανε πάγωμα μισθών και συντάξεων για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Στο δημοσίευμα γίνεται - όπως και σε όλα τα υπόλοιπα - αναφορά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τη χώρα, ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την εντεινόμενη πίεση της Ε.Ε. για εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών και αναφέρεται στο μεγάλο δημόσιο έλλειμμά του 109% - το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία.ΠΗΓΗ:http://www.nooz.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου