Μονόδρομος η πράσινη ενέργεια για τις χώρες με χαμηλό ΑΕΠ


η «στρατηγική του άλματος» καλούνται να ακολουθήσουν οι αναπτυσσόμενες με χαμηλό ΑΕΠ χώρες μετά τις επικοινωνίες και στο πεδίο της ενέργειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνον υιοθετώντας την «πράσινη ενέργεια» μπορούν να αποφύγουν τις ασύμφορες και καταστροφικές για το κλίμα ορυκτές μορφές ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsce Welle, το θέμα συζητήθηκε και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την προστασία του κλίματος, που διεξάγονται στην Μπανγκόκ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της οικολογικής οργάνωσης «Greenpeace», Μάρτιν Κάιζερ, μιλώντας στη «DW», είπε σχετικά: «Η μάχη για το ρόλο του πρωτοπόρου στο πεδίο των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη. Η Γερμανία είναι σίγουρα στην πρωτοπορία της σχετικής τεχνολογίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν τώρα μεγάλα ποσά, ώστε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι χώρες, όπως η Κίνα, επιδιώκουν να εισαγάγουν αυτές τις τεχνολογίες και να τις διαδώσουν. Πρόκειται για big business».

Το παράδειγμα της Κένυα

Η νέα «πράσινη οικονομία» θα δείξει το δρόμο προς το μέλλον. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι γι’ αυτό. Το «ενεργειακό άλμα», κατά το πρότυπο του «τηλεπικοινωνιακού άλματος», συνιστά αναγκαιότητα και «πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη μπει στην κούρσα», επισημαίνει ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Άχιμ Στάινερ.

«Διαβλέπω - είπε χαρακτηριστικά ο Άχιμ Στάινερ - ένα παρόμοιο άλμα και στο πεδίο της ενέργειας. Προσέξτε το παράδειγμα της Κένυας. Αυτήν την εποχή γίνεται η εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών και μιλούμε για μία χώρα, που έχει πολλές περιοχές χωρίς ηλεκτροδότηση. Το ρεύμα δεν ήλθε, αλλά οι οπτικές ίνες είναι ήδη εκεί».

«Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια», πρόσθεσε ο ειδικός επιστήμονας του ΟΗΕ. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η Κένυα «θα τριπλασιάσει τα επόμενα τρία χρόνια το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από γεωθερμικές εγκαταστάσεις. Και όχι μόνο». Ανάλογη εκτιμά πως θα είναι και η αύξηση του ποσοστού της αιολικής ενέργειας.

Αντικείμενο συζητήσεων οι επενδύσεις

«Με το νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο προβλέπει και συμβάσεις αμοιβής για τους παραγωγούς ρεύματος, θα έχουμε στην Κένυα σε 3 με 4 χρόνια το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο. Θα είναι στην Τουρκάνα. Σε δέκα χρόνια η Κένυα θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, απαιτούνται επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Στάινερ.

Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων, που γίνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία, η οποία θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο. Και οι πιθανότητες για μια επιτυχή συμφωνία είναι πολλές, με δεδομένο ότι οι τιμές των ηλιακών και αιολικών εγκαταστάσεων πέφτουν διαρκώς.

Για πολλές χώρες, εξάλλου, που ακόμη δεν έχουν ένα πλήρες δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι αποκεντρωμένες και αυτόνομες ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις είναι σίγουρα φθηνότερες από τα δίκτυα. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι Κινέζοι που διοχετεύουν όλο και περισσότερους πόρους στα εν λόγω συστήματα, πολλά από τα οποία άλλωστε παράγουν και οι ίδιοι.ΠΗΓΗ:

Η λίστα ιστολογίων μου