17 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια στην αγορά «Κόβουν» επτά στους δέκα υποψήφιους δανειολήπτες οι τράπεζες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης

Μαχαίρι άνευ προηγουμένου βάζουν σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες, προκαλώντας ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μέσα στο 2009 θα μπουν στην αγορά 17 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε οικονομικό «έμφραγμα» χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και εκατομμύρια δανειολήπτες. Σήμερα, οι τράπεζες δείχνουν «κόκκινη κάρτα» σε 7 στα 10 νέα δάνεια, τα οποία ποτέ δεν εκταμιεύονται, είτε γιατί απορρίπτονται εξ αρχής οι αιτήσεις είτε γιατί οι δανειολήπτες απογοητεύονται όταν βλέπουν την υπέρογκη μηνιαία δόση και τους άλλους όρους του δανείου.

Τα αυστηρότερα κριτήρια έγκρισης, η απροθυμία των τραπεζών να ανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού, αλλά και η διστακτικότητα των νοικοκυριών, έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση τις χορηγήσεις, ο ρυθμός αύξησης των οποίων εκτιμάται- σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος- ότι θα βυθιστεί στο 4% έναντι 14,5% για το 2008. Μάλιστα, οι τραπεζίτες απειλούν ότι αν δεν τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, θα κλείσουν εντελώς τις στρόφιγγες του δανεισμού, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά.

Το τραπεζικό μαχαίρι είναι άνευ προηγουμένου σε όλο το φάσμα των δανείων, ενώ την ίδια στιγμή τα «κόκκινα δάνεια» έχουν εκτιναχθεί, είτε πρόκειται για καταναλωτικά, είτε για χρέη αυτοκινήτου, είτε ακόμη και για στεγαστικά δάνεια, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν και τα πιο «ανθεκτικά» στις επισφάλειες.

Αυξάνονται οι επισφάλειες
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος- η οποία έχει κατ΄ επανάληψη χτυπήσει καμπανάκι στις εμπορικές τράπεζεςμέχρι το τέλος του έτους, οι επισφάλειες στα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να φτάσουν το 12%, γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους 10 πελάτες τραπεζών δεν μπορεί να ανταποκριθεί και επίσημα στις οφειλές του. Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν χτυπήσει ιδιαίτερα τον κλάδο του αυτοκινήτου, με τις τράπεζες να έχουν στοιβάξει στις αποθήκες τους δεκάδες χιλιάδες κατασχεμένα οχήματα.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία τους και για την αύξηση των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια, που παραδοσιακά θεωρούνται και τα πιο ασφαλή. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα «κόκκινα» στεγαστικά δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 7% του συνόλου, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους κάνουν λόγο για «ξεκαθάρισμα» στο πελατολόγιό τους, υποστηρίζοντας ότι τα αυστηρότερα κριτήρια θα διευκολύνουν στη μείωση των επισφαλειών. Το μεγάλο μαχαίρι
Η μεγάλη ασφυξία στην αγορά προκύπτει από το μαχαίρι που έχουν βάλει οι τράπεζες στις αιτήσεις τόσο καταναλωτικών και καρτών όσο και στεγαστικών δανείων. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πριν από την κρίση υπήρχαν τράπεζες που «έκοβαν» μόλις 3 στα 10 καταναλωτικά δάνεια. Σήμερα, οι ίδιες τράπεζες κόβουν περισσότερες από 7 στις 10 αιτήσεις. Δηλαδή, υπερδιπλάσιες σε σχέση για παράδειγμα με τις αρχές του 2008. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, σχεδόν 8 στα 10 νέα καταναλωτικά δάνεια δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ, είτε γιατί οι τράπεζες λένε «όχι» στους πελάτες είτε γιατί οι πελάτες κάνουν πίσω, αποθαρρυμένοι από τα υψηλά επιτόκια και το πλήθος των προϋποθέσεων. Ειδικά στη μεταφορά οφειλών, για ποσά άνω των 25.000 ευρώ, οι τράπεζες απαιτούν προ
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ
ότι αν δεν τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, θα κλείσουν εντελώς τις στρόφιγγες του δανεισμού
σημείωση ακινήτου ή και τριτεγγυητές.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη στεγαστική πίστη. Ενώ πριν από δύο χρόνια ορισμένες τράπεζες απέρριπταν μόλις μία στις 10 αιτήσεις, σήμερα στις ίδιες το ποσοστό έχει έως και τετραπλασιαστεί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι τράπεζες επιβάλλουν νέους, αυστηρότερους όρους για τις χορηγήσεις. Για παράδειγμα, βάζουν πλαφόν και στην ηλικία του δανειολήπτη στα 50 χρόνια, προκειμένου να δώσουν νέο στεγαστικό δάνειο, ζητώντας εναλλακτικά την ύπαρξη τριτεγγυητών, έτσι ώστε να προχωρήσουν.

Ειδικά στη στεγαστική πίστη, η κρίση έχει επηρεάσει και τους υποψήφιους δανειολήπτες, η πλειονότητα των οποίων έχει «παγώσει» τα σχέδια αγοράς ακινήτων, επηρεασμένη τόσο από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας όσο και από τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των διαμερισμάτων.

«Μετρημένα» φέτος τα εορτοδάνεια
Θύμα» της πιστωτικής ασφυξίας αναμένεται να πέσουν φέτος και τα εορτοδάνεια που παραδοσιακά εμφανίζονται στην αγορά τον τελευταίο μήνα κάθε χρόνου. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι περιπτώσεις εορταστικών προσφορών θα είναι «μετρημένες στα δάχτυλα». Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το «εμπάργκο» στα νέα δάνεια θα είναι ακόμα αυστηρότερο, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτουν στο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών. Αναφέρουν ότι αν με τον νέο νόμο περάσει τελικά το μήνυμα ότι οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διατεθειμένα να «κλείσουν τις πόρτες τους» σε μεγάλες κατηγορίες πελατών, ακόμα κι αν έχουν την ελάχιστη υποψία ότι μπορεί να είναι κακοπληρωτές.


Λιγότερες κάρτες, χαμηλότερα όρια

ΨΑΛΙΔΙ έχουν επιβάλει οι τράπεζες και στο πλαστικό χρήμα, ενώ την ίδια στιγμή ο τζίρος των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες έχει μειωθεί τουλάχιστον 20% σε ετήσια βάση. Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότερες νέες πιστωτικές κάρτες εκδίδονται με όριο αγορών που κυμαίνεται ανάμεσα στα 1.500 και τα 2.000 ευρώ, ενώ στο παρελθόν οι τράπεζες εξέδιδαν απλόχερα κάρτες με όριο άνω των 4.000

ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι μείωσαν μονομερώς το όριο συναλλαγών, ακόμα και στο μισό του αρχικού, ενώ οι περιπτώσεις προεγκεκριμένων καρτών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήμερους πελάτες.


Στις μάντρες των τραπεζών 25.000 αυτοκίνητα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΕΦΤΑΣΑΝ τουλάχιστον τις 25.000, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι κατασχέσεις αυτοκινήτων από τράπεζες τον τελευταίο χρόνο, ενώ το πολύ χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, όπου τα λουκέτα αυξάνονται.

Τα αυτοκίνητα φυλάσσονται σε μεγάλες μάντρες στα Μεσόγεια και στην επαρχία, χωρίς εταιρικές πινακίδες ή άλλη ένδειξη που να περιγράφει περί τίνος πρόκειται, πριν οι τράπεζες τα βγάλουν σε πλειστηριασμό για να τα πουλήσουν. Ενδεικτικά, ένα αυτοκίνητο κατασχεμένο, ηλικίας δύο ετών, μπορεί να πωληθεί από 30% έως 50% κάτω από την τιμή που είχε ως καινούργιο.

Και ενώ αυξάνεται ο αριθμός των κατασχέσεων, οι πωλήσεις στην αγορά μειώνονται, αφού τα δάνεια που εγκρίνουν οι τράπεζες είναι πλέον με το σταγονόμετρο. Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο νέων επισφαλειών, και έχοντας φορτωθεί με έναν τεράστιο στόλο κατασχεμένων αυτοκινήτων, οι τράπεζες απορρίπτουν πλέον 8 στις 10 αιτήσεις για χορήγηση νέου δανείου.

50% κάτω οι πωλήσεις Ι.Χ.
Ως συνέπεια, και σε συνδυασμό με την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης που θα έδινε μεγάλη ανάσα στην αγορά, οι πωλήσεις αυτοκινήτων δείχνουν μείωση 40% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση (επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), με την πραγματική όμως ζήτηση να έχει πέσει ακόμη περισσότερο. «Οι παραγγελίες για καινούργια οχήματα έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με πέρσι», σημειώνει ο Γιάννης Ιακωβίδης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη, μόνο στην Αττική, από τις συνολικά 5.500

εμπορικές επιχειρήσεις αυτοκινήτου (ντίλερ, εκθέσεις, αξεσουάρ), 1.500 έχουν βάλει λουκέτο τον τελευταίο χρόνο, αφού τα έσοδά τους μειώθηκαν κατά πολύ.


Επιταγές με 7 μήνες καθυστέρηση στο εμπόριο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου

ΣΤΙΣ 209 ΗΜΕΡΕΣ έφτασε το 2008 η καθυστέρηση πληρωμών στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και ειδών οικιακής χρήσης, από 189 ημέρες που ήταν το 2007. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης «Ελληνικό Εμπόριο 2009» που παρουσίασε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με την έκθεση, στον κλάδο των επιχειρήσεων ανταλλακτικών αυτοκίνητων ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων είναι 116 ημέρες, στα τρόφιμα και τα ποτά 112 ημέρες, στο χονδρικό εμπόριο 133, στα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 135, και στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα 158 ημέρες.

Η οικονομική ύφεση που πλήττει την Ελλάδα είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις να μειώνουν το προσωπικό τους το 2009, ενώ το 20% των επιχειρήσεων να έχουν σταματήσει τις επενδύσεις. Την ίδια ώρα, 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι φέτος οι πωλήσεις τους θα είναι χαμηλότερες, ενώ και το 2010 δεν αναμένεται να ανατραπεί η εικόνα αυτή.

Συγκεκριμένα για το 2009 το 50,7% των Α.Ε. και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα είναι χαμηλότερες, ενώ στις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. το ποσοστό αυτό φτάνει στο 57,9%. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το 2010, καθώς μόλις το 35,6% των Α.Ε.

και ΕΠΕ και το 37,3% των Ο.Ε. και Ε.Ε.

προβλέπουν αύξηση των πωλήσεών τους. Λιγότερα κέρδη περιμένει μία στις 2 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, ενώ και για τα κέρδη του 2010 οι επιχειρήσεις δεν δηλώνουν αισιόδοξες. Η οικονομική ύφεση, πάντως, οδήγησε και σε αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Την τριετία 2006- 2008 ο τραπεζικός δανεισμός έχει αυξηθεί από το 27,5% στο 35,5% του συνολικού τους χρέους, ενώ στις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις μόλις 2 στις 10 δεν έχουν δάνεια στις τράπεζες.

15% κάτω ο τζίρος στο λιανεμπόριο
Στη ραγδαία πτώση του τζίρου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και υποψήφιος για την προεδρία της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης είπε ότι οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 15% σε σχέση με πέρσι και ανέφερε ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι για τους Έλληνες πιο φτωχά, σημειώνοντας ότι φέτος ο μέσος Έλληνας θα αγοράσει 10 δώρα αξίας περίπου 42 ευρώ το ένα, ενώ το μέγιστο ποσό που εκτιμάται ότι θα ξοδέψει δεν θα ξεπερνά τα 700 ευρώ. πηγηhttp://www.tanea.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου