Τα πρόσωπα γράφουν ιστορία, αλλά πολλές φορές μια στιγμή μπορεί να αλλάξει την ιστορία. Εμείς καταγράψαμε πρόσωπα και στιγμές που κατά την προσωπική μας άποψη "σημάδεψαν" τη χρονιά που πέρασε, είτε αρνητικά είτε θετικά. Πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα και γεγονότα που ενδεχομένως να επηρέασαν την προσωπική ιστορία καθενός. Η ιστορία θα το κρίνει. Χρόνια πολλά!
Κώστας Καραμανλής
Με όνομα «βαρύ σαν ιστορία» πρέπει να σκέφτεται πως κατάφερε να είναι ο ίδιος άνθρωπος που έβγαλε τη ΝΔ από τη ναφθαλίνη της μουρμούρας και της ηττοπάθειας, την οδήγησε σε δύο μεγάλες εκλογικές νίκες για να πάθει τελικά το μεγαλύτερο στραπάτσο στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης. Κάποιοι, ακόμα και ξένοι δημοσιογράφοι, είπαν ότι κατανάλωνε περισσότερη ενέργεια στο playstation. Tο βέβαιο ότι ποτέ η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έπαιξε με τους αυτοματισμούς του playstation, ήταν μάλλον playground. Όπως έλεγε ο Γάιος Κορνήλιος Τάκιτος «η μεγαλύτερη εξουσία μπορεί να χαθεί με κακή διοίκηση.» Η όπως τραγουδούσε η Ρίτα Σακελλαρίου "ιστορία μου αμαρτία μου λάθος μου μεγάλο".
Γιώργος Παπανδρέου
Στο άτυπο ντέρμπυ Παπανδρέηδων – Καραμανλήδων προηγείται με 3-2 διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά και στέλνοντας στον …κουβά όλους όσοι πριν από δυο μόλις χρόνια στοιχημάτιζαν ότι ο «Γιωργάκης» δεν μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή. Ο «Γιωργάκης» έγινε Γιώργος και κατάλαβε ότι έπρεπε πρώτα να σταματήσει τη μουρμούρα στα αποδυτήρια, να επιβληθεί στο ίδιο του το κόμμα και να κάνει και καμια «αλλαγή». Στο δεύτερο ημίχρονο φάνηκε η διαφορα «φυσικής κατάστασης» με τον Καραμανλή και έκανε περίπατο. Το ερώτημα τώρα είναι «πότε θα περπατήσει η κυβέρνησή του» γιατί ακόμα μπουσουλάει.
Αντώνης Σαμαράς
«Βγήκε από μαντρί, αλλά δεν τον έφαγε ο λύκος» όπως έλεγε ο μέντοράς του Ευάγγελος Αβέρωφ, ίσως γιατί αυτός να ήταν τελικά ο λύκος. Στο πιο εντυπωσιακό comeback στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, πήρε την άτυπη ρεβάνς από το Μητσοτάκη και τώρα καλείται να κάνει την πραγματική «υπέρβαση» και να καλύψει τη χαώδη διαφορά από τον πρώην συμφοιτητή του Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο είχε κάποτε στοιχηματίσει ότι θα κυβερνήσουν τη χώρα!
Ζαν Κλωντ Γιουνκερ
Ο κύριος «the game is over». Ο επικεφαλής του Eurogroup μαζί με τον αλλον Ζαν Κλωντ, τον Τρισέ και τον «σοσιαλιστή» Αλμούνια είναι η «κριτική επιτροπή» στο X factor της ελληνικής οικονομίας. Τώρα πρέπει να «χορέψουμε και να τραγουδήσουμε» στο δικό τους σκοπό, διότι στο τζουκ μποκ αυτοί βάζουν το κέρμα. Και τα «διφραγκα» για την ελληνική οικονομία έχουν τελειώσει. «Αν δεν έχετε λεφτά, δανεισθείτε. Μη ζητάτε μικρά ποσά. Ξεπληρώστε τα, όμως, την ημέρα που πρέπει», είχε πει ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Κάτι ήξερε!
Σοφια Ψυχογιού
Δύο νέα παιδιά, 20 και 23 χρονών, αστυνομικοί που χτυπήθηκαν από τρομοκράτες. Παιδιά και αυτά της γενιάς των 700 ευρώ, παιδιά και αυτά όπως ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Πόσοι όμως θυμόμαστε τα ονόματά τους; Πόσοι βγήκαμε στους δρόμους για αυτά τα παιδιά;
Ρεχάγκελ
Είναι βέβαιο ότι αν φάμε καμιά τεσσάρα στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής-διόλου απίθανο, με την Αργεντινή του Μεσι παίζουμε- θα βγουν στα τηλεραδιοπαράθυρα όλοι οι ελληναράδες προπονηταράδες και θα στήσουν νέα Δίκη της Νυρεμβέργης. Και καλά θα κάνουν! Διότι ο Ρεχάγκελ πεισμώνει και τους διαψεύδει μέσα στο γήπεδο, έχοντας πετύχει πράγματα για τα οποία δεν προϊδέαζε ο πρότερος προπονητικός του βίος. Τελικά ο Ελληνας θέλει το… Γερμανό του και αυτός ο Γερμανός τον… Ελληνά του.
Γρίπη
Φεβρουάριος 2009. Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης στο Μεξικό. Ενα κοριτσάκι έξι μηνών, το οποίο επέζησε. 10 χιλιάδες τα θύματα παγκοσμίως, 60 στην Ελλάδα. «Η μάσκα του τρόμου», τρέντυ αξεσουάρ του χειμώνα. Φόβος «της μοδός». Βολεύει. Αλήθεια, πόσοι σκοτώνονται ετησίως σε τροχαία;
Μάικλ Τζάκσον
Γεννήθηκε μαύρος, πέθανε λευκός, έζησε στο γκρι. Ο Μιχαλάκης ο Τζάκσον, για τους ντισκόβιους της χρυσής δεκαετίας του 80, «ένα εμπορικό κατασκεύασμα, μια μηχανή παραγωγής χρήματος» για τους «κουλτουριάρηδες της τέχνης». Η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν έχει χορέψει ή δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να χορέψει με το Τhriller, κινδυνεύει να ζήσει στο γκρι, χωρίς να καταλάβει ότι η ζωή είναι ασπρόμαυρη.
Μουσείο Ακροπόλεως
Επίτευγμα ή ντροπή των νεοελλήνων; Και τα δύο. Μπαίνοντας, θαυμάζεις την αρχιτεκτονική, μαγεύεσαι! Βγαίνοντας, αντικρίζεις το «διατηρητέο χάος» της σύγχρονης Αθήνας, αισθάνεσαι ως «ντροπή» των προγόνων σου. Και καταλαβαίνεις ότι αν έκαναν μία βλακεία, αυτή ήταν οι απόγονοί τους. Παρεμπιπτόντως, πιο πιθανό είναι να μας δώσουν οι Βρετανοί το Big Ben, παρά τα μάρμαρα του ΠαρθενώναΠαλαιοκώστας
Κορυδαλλός, 22 Φεβρουαρίου, 4 το απόγευμα. Ωρα για …καφέ. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκετ Ριζάι καλούν το …ιδιωτικό τους ελικόπτερο, στέλνουν για «τσάι» τους φύλακες, όπως είχαν κάνει και το καλοκαίρι του 2006, γίνονται video game και αποδεικνύουν ότι κακώς αυτή η χώρα λέγεται Ψωροκώσταινα. Παλαιοκώσταινα, θα έπρεπε! «Κύριος, κύριος, ήρθε ο επισκέπτης με το ελικόπτερο» έλεγε εκείνη την εποχή μια πετυχημένη διαφήμιση για το Joker. Aλήθεια, τι είναι πιο δυσκολο, να πιάσεις το Joker ή να αποδράσει κανείς με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό;ΠΗΓΗhttp://www.nooz.gr!