Ο Λευκός Οίκος κάλεσε, σήμερα, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους "να επανέλθουν το ταχύτερο δυνατόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", ειδικά δε την ισραηλινή κυβέρνηση "να σταματήσει την κατασκευή νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ".
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκίμπς, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον "εναντιώνεται σε κάθε ισραηλινή κατασκευή στην ανατολική Ιερουσαλήμ".
Περαιτέρω, ο κ. Γκιμπς ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι, το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ "αποτελεί πάρα πολύ σπουδαίο ζήτημα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, για τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους" και ότι μόνο "μέσω διαβουλεύσεων, βάσει «καλής πίστης» απ' όλους μπορεί να επιτευχθεί λύση του προβλήματος".
Άρνηση του κόμματος "Καντίμα" σε κυβέρνηση "εθνικής ενότητας"
Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό κόμμα "Καντίμα" ("Εμπρός") αρνήθηκε τελικά να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση "εθνικής ενότητας", χαρακτηρίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου περί συμμετοχής "κενή περιεχομένου".
"Δεν εκφράζεται με την πρόταση περί κυβερνητικής συνεργασίας μία ειλικρινής διάθεση για συνεργασία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του "Καντίμα" του οποίου ηγείται η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι και διαθέτει στην 120μελή Κνέσετ (βουλή) 28 έδρες, ενώ το "Λικούντ", του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, 27 έδρες.
Η ιδέα κυβερνητικής σύμπραξης "Λικούντ" και "Καντίμα" προτάθηκε στο Τελ Αβίβ, σε μία κατ' ιδίαν συνάντηση Νετανιάχου-Λίβνι προ ημερών, οι δύο ηγέτες όμως δεν συμφώνησαν τελικώς την Κυριακή στους όρους της συνεργασίας, ανέφεραν σήμερα τα ισραηλινά ΜΜΕ.
Μάλιστα, η κυρία Λίβνι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, "επιχειρεί, ματαίως, να διασπάσει το Καντίμα", αλλά και για "κυνισμό". Όμως, αρνήθηκε ότι "είναι σε πόλεμο" με το "Λικούντ".
"Καντίμα" ιδρύθηκε τα τέλη του 2005 και πολλά στελέχη του προέρχονται από το "Λικούντ".
Μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2009, ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει σήμερα κοινοβουλευτική βάση 70 εδρών (σε σύνολο 120) ενώπιον μάλιστα μιας "αναιμικής"-πολυδιασπαμένης αντιπολίτευσης.
Το κυβερνητικό "σχήμα" συνενώνει το κόμμα των Εργατικών και ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα, που δεν συμφωνούν όμως στο θέμα των νέων οικισμών.ΠΗΓΗhttp://news247.gr: