Καποδίστριας 2: Τι αλλάζει στο διοικητικό χάρτη


Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο Καποδίστριας θα μπει στο Διαδίκτυο για διαβούλευση εντός του Ιανουαρίου και επίσης ότι ώς το Πάσχα θα έχει διασαφηνιστεί το τοπίο των νέων δήμων που θα σχηματιστούν αλλά και των περιφερειών που θα προκύψουν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 1.034 δήμοι και κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα περιοριστούν σε 450-500 νέους δήμους, ενώ τις νομαρχίες θα αντικαταστήσουν οι περιφέρειες, οι οποίες όμως θα είναι κατά πολύ λιγότερες και δεν θα ξεπερνούν τις 13. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ παραμένουν μετέωρα καθώς κάποιοι πράσινοι δήμοι οπωσδήποτε θα συγχωνευθούν ενώ οι νομαρχίες που φθάνουν σήμερα μαζί με τις διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις τις 57 θα καταργηθούν.
Επομένως, οι συνολικά 23 εκλεγμένοι νομάρχες με τα χρώματα του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν τις πολύ λιγότερες νέες διοικητικές περιφέρειες και άρα κάποιοι εξ αυτών θα βρεθούν εκτός. Η νέα διοικητική αλλαγή προκαλεί ανησυχία σε πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που πιέζουν την Ιπποκράτους να δώσει στοιχεία γύρω από τον Καποδίστρια 2 εγκαίρως προκειμένου να δρομολογήσουν τον σχεδιασμό τους, ενώ όπως προβλέπουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ “σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από κάποιους δυσαρεστημένους”.

Το χρονοδιάγραμμα
Ωστόσο η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης που συγκροτήθηκε πριν από τις γιορτές από τον Γ. Παπανδρέου δεν θα αναλάβει καμία σχετική πρωτοβουλία εάν προηγουμένως δεν παρουσιαστεί το περιεχόμενο του Καποδίστριακάτι που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα γίνει τις επόμενες ημέρες στον διαδικτυακό ιστότοπο της κυβέρνησης. “Στην αρχή θα δοθεί η ουσία του Καποδίστρια και η διαβούλευση θα γίνει στην βάση της φιλοσοφίας του και της κατεύθυνσής του” εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαιώνοντας ότι η αγωνία των ενδιαφερομένων θα παραταθεί μέχρι την άνοιξη. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι δήμοι ισχυροποιούνται αφού θα πάρουν επιπλέον ορισμένες από τις αρμοδιότητες των νομαρχιών, ενώ το σύνολο των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών θα μεταβιβαστεί στις περιφέρειες οι οποίες ακόμη θα πάρουν και ορισμένες αρμοδιότητες υπουργείων ώστε να ενισχυθεί η αποκέντρωση. Επίσης οι περιφέρειες θα αναλάβουν τη διαχείριση των περιφερειακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ προκειμένου να γίνουν αναπτυξιακοί μοχλοί. “Πρακτικά οι περιφερειάρχες θα είναι μικροί κυβερνήτες” εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Απρίλιο και μετά θα διασαφηνιστεί και ο διοικητικός χάρτης- ο οποίος σημειωτέον δεν θα αγγίξει τους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη)- και ως εκ τούτου οι υποψήφιοι για το χρίσμα θα μπορούν να οργανώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία ή να αναζητήσουν συμμαχίες από εκεί και έπειτα.
Τι αλλάζει

● ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ από 1.034 δεν θα ξεπεράσουν τους 500 ● ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ δεν θα υπερβαίνουν τις 13
● ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ οι δήμοι, με ορισμένες αρμοδιότητες των νομαρχιών ● ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ οι περιφέρειες, με τη διαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ
● ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 50%+1 για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχώνπηγη:http://www.madata.gr

Η λίστα ιστολογίων μου