Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους οικονομικούς υπουργούς άμεσες αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αλλαγών σε τρία χρόνια
Τριετές και όχι τετραετές θα είναι τελικά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως αποφασίσθηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους οικονομικούς υπουργούς, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι πίεζαν για μείωση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους οικονομικούς υπουργούς άμεσες αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αλλαγών σε τρία χρόνια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα για τη διετία 2011-2012 στην κατεύθυνση της περικοπής δαπανών και της ενίσχυσης των εσόδων. Η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, το 2011 και το 2012.
Το στίγμα αυτών των μέτρων αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση παρουσιάζοντας το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που καταφθάνει την Τετάρτη στην Αθήνα.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τονώσει την αγορά και θα ενισχύσει τις επενδύσεις ώστε ο πολίτης να νιώσει πιο ασφαλής και ταυτόχρονα να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αναθέρμανση της οικονομίας.
Αντιδράσεις
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι «οι εξελίξεις σε θέματα της οικονομίας σηματοδοτούν το τέλος των ψευδαισθήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα όσα είχε ανακοινώσει στην ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο στις 14 Δεκεμβρίου 2009, περί τετραετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Για επίθεση της κυβέρνησης στις λαϊκές κατακτήσεις, με τη συναίνεση της ΕΕ και σε συνεργασία με την ΕΕ, κάνει λόγο το ΚΚΕ.
«Η συντόμευση του χρόνου αντιμετώπισης του ελλείμματος σημαίνει ταυτόχρονα το τέλος οποιασδήποτε ελπίδας ανάπτυξης αυτού του τόπου. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να επιτρέψει στις Βρυξέλλες να μας συμπεριφέρονται με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο. Επαναφέρουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων που αυτόματα μειώνει δραματικά το ύψος του ελλείμματος», είπε ο ΛΑΟΣ.
"Αντί για ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση επιλέγει ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση των έμμεσων φόρων", σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση κατά 20% της τιμής των τσιγάρων και των ποτών, ενώ επίσης προγραμματίζει μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλληλών κατά μέσο όρο 10%, κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.
Στο "στόχαστρο" βάζει η κυβέρνηση και την φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επέκταση του μέτρου των ταμειακών μηχανών σχεδόν σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση αποδείξεων.
Κι αυτό γιατί καθώς στο νέο φορολογικό καθεστώς θα μετράνε όλες οι αποδείξεις, με εξαίρεση τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και τις μεγάλες αγορές αγάθων, όπως για παράδειγμα την αγορά αυτοκινήτων.
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα συμπληρωματική αύξηση, στην τιμή των ποτών και των τσιγάρων, κατα 20%, με στόχο να εξοικονομηθούν 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα.
Άλλα 500 με 600 εκατομμύρια ευρω θα εξοικονομηθούν απο την μείωση των επιδομάτων των δημόσιων υπάλληλων, το 2010, κατα μέσο όρο 10%.
Το υπουργείο προετοιμάζει ακόμα την κατάθεση νομοσχεδίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη φτάνουν στην Αθήνα στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ, όπου θα γίνουν διαβουλεύσεις μέχρι την Παρασκευή για το Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και, συνεπώς, θα έχουν ενημέρωση για τους στόχους και τα μέτρα του ΠΣΑ.
Στις 15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το υπουργικού συμβούλιο για να εγκρίνει το ΠΣΑ και στις 20 Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην αρμοδία επιτροπή της Βουλής.
Στόχος είναι το Πρόγραμμα να υποβληθεί επίσημα στις κοινοτικές αρχές στις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι το κόστος λειτουργίας του κράτους πρέπει να μειωθεί στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν με κομματικά κριτήρια και θα πρέπει να φύγουν.
Δανεισμός εν όψει;
Στο μεταξύ, σε δανεισμό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη συνεργασία τραπεζών ενδέχεται να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο τον Ιανουάριο επεσήμανε στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής του οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Σπύρος Παπανικολάου. Η απόφαση, όπως είπε θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της αγοράς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αιχμές βρετανικού Τύπου
Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, επικαλούμενη βρετανό οικονομολόγο, γράφει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για την πιο αδιάκριτη επιτήρηση κράτους μέλους της ευρωζώνης στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος και η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι χωρίς αποφασιστικά μέτρα το χρέος της Ελλάδας μπορεί να φτάσει στο 150% του ΑΕΠ στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα περί εκτίναξης του ελλείμματος, επιμένοντας στην αρχική εκτίμηση ότι διαμορφώθηκε στα τέλη του 2009 στο 12,7%.πηγη:http://www.skai.gr